Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Nationale herdenking 15 augustus

Op 15 augustus 1945 kwam er met de capitulatie van Japan een officieel einde aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Het Koninkrijk der Nederlanden bestond destijds ook uit overzeese gebiedsdelen, waaronder Nederlands Indië. Dit gebied werd tijdens WOII bezet door de Japanners. Vele Nederlanders verloren het leven of werden gevangen gezet in interneringskampen. Jaarlijks herdenkt Nederland alle slachtoffers van de Japanse bezetting derhalve op 15 augustus.

Door: Arjen en Berend Jan Strik

Een van de slachtoffers was mijn opa Berend Strik. Als boerenzoon geboren in Nieuw-Buinen. Op jonge leeftijd besloot deze Drenth, samen met zijn jonge echtgenote, hun geluk te beproeven in 'den Oost'. Hij trad toe tot de KNIL (het Koninklijk Nederlands Indisch leger) en begon een carrière als beroepsmilitair, dat hem op veel plaatsen van dit eilandenrijk bracht. Mijn vader was geboren in deze Indische Smaragd, heeft daar zijn jeugd doorgebracht en toen hij in Nederland gepensioneerd was, zijn herinneringen en anekdotes opgeschreven. Het volgende verhaal van mijn wijlen vader willen wij u niet onthouden, omdat dit een mooi sfeerbeeld uit die tijd geeft.

De verjaardag van HMW en de traktatie van mijn vader
Dit verhaal gaat over de verjaardag van Hare Majesteit Wilhelmina en mijn vader. De voorganger van mijn vader was vrijgezel en P.M.C. Een Budjang dus en Plaatselijk Militair Commandant in de binnenlanden van Borneo.

Op de verjaardag van Koningin Wilhelmina bood hij de inheemse Dayak-hoofden een borrel aan. Nu was voor hem het beroerde dat achteraf bleek dat hiervoor geen declaratie mogelijk was en hij zelf voor alle kosten moest opdraaien. Zes flessen jenever, dat was best een zware last.

Toen mijn vader PMC werd, lukte het hem niet om de Dayak-hoofden met vier vierkante flessen Tjap, oftewel jenever van de Vrijbuiter, in kennelijke staat te brengen. Op was op, want het was niet mogelijk om in Semitau in een winkel jenever bij te halen. Simpel gezegd, je had daar namelijk geen winkels.
Mijn vader nam zich voor het volgend jaar bij de verjaardag van Wilhelmina het beter aan te pakken. Op 31 augustus van het jaar des heren was Hare Majesteit de Koningin ook wel genoemd "Sribanginda Maharadja Ratoe Wilhelmina", jarig.
Mijn vader bestelde vooraf twee of drie flessen Japanse namaak whisky. Na levering van de bestelling leegde hij de flessen in een grote pan. Vervolgens pakte hij een pakje "Zware van Nelle-shag" en perste en mengde dit tot een sappige en bruine drab.

Op de verjaardag van onze vorstin trakteerde hij de Dayak-hoofden op deze Vorstelijke "Oer-Hollandsche" lekkernij en gaf hen een groot glas van dit brouwsel. Het bleek dat zij hooguit na twee glazen het door mijn vader gewenste niveau bereikt hadden. Mijn vader werd het jaar daarna overgeplaatst. Maar de Dayak-hoofden spraken jaren daarna nog over de grote baas en het mooie feest van "Sribanginda Maharadja Ratoe Wilhelmina", waarvan zij de afloop nog vaag konden herinneren maar blijkbaar op hen grote indruk had gemaakt.


Zichtbaarheid waterschappen in media
moet veel beter

Waterschappen belangrijke rol bij klimaatverandering. Nederland heeft 'het beste waterbeheer ter wereld', zegt de voorzitter van de Algemene Waterschapspartij (AWP), Ron van Megen. 'Alleen lijkt het wel of niemand weet hoe dat komt!

De NOS zegt bijvoorbeeld in een recente reportage over droogte helemaal niets over wat de waterschappen allemaal doen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Dat moet écht beter!'.

Waterbewustzijn nog ver te zoeken op Media Park
Het is de AWP een doorn in het oog dat de landelijke media de waterschappen stelselmatig onderbelichten in hun berichtgeving over het klimaat. Terwijl klimaatverandering in Nederland vooral gaat over méér droogte en méér hoosbuien, precies de belangrijkste taken van de waterschappen. 'Maar wie weet dat?' vraagt Van Megen.
'Méér waterbewustzijn van de inwoners moet leiden tot meer waardering voor het werk van de waterschappen. Want de waterschappen doen al 700 jaar hun werk stilzwijgend en goed. Onze omgeving verandert ook al 700 jaar en toch hielden we steeds droge voeten. En nu met de klimaatverandering moeten we de manier waarop we omgaan met water opnieuw aanpassen. De waterschappen zijn dus nooit klaar met hun werk'.

Stedelijk gebied hotspot bij droogte en hoosbuien
'In het stedelijk gebied vullen waterschappen en gemeenten elkaar naadloos aan', zegt Hans Middendorp, vicevoorzitter van de AWP en partij ideoloog. 'De gemeenten zijn de baas over de openbare ruimte en de waterschappen brengen hun expertise over water mee. Gemeenten kunnen daar nog veel meer van profiteren dan ze nu al doen'.
En als het aan de AWP ligt, gaan waterschappen ook flink meehelpen om bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat het regenwater niet meer van het dak in het riool terecht komt. Door infiltratie van regenwater in de bodem krijgen bomen en openbaar groen minder gauw dorst bij langdurige droogte.

Waterschapsverkiezingen 20 maart 2019
Voor de AWP is het beperken van overlast zowel door droogte als door hoosbuien, een belangrijk speerpunt in de waterschapsverkiezingen begin volgend jaar. 'De Algemene Waterschapspartij is niet politiek maar wel deskundig in het waterschapsbestuur', zegt Leonie Bruggink, lid Algemeen Bestuur Waterschap De Dommel. 'Wij zijn gericht op de lange termijn, en onafhankelijk van landelijke politieke belangen. De AWP zet zich enthousiast in voor méér waterbewustzijn in Nederland en daar hebben we de aandacht van de media hard bij nodig!'.

Ron van Megen, voorzitter Algemene Waterschapspartij
Hans Middendorp, vicevoorzitter Algemene Waterschapspartij
Leonie Bruggink, lid Algemene Waterschapspartij, AB-lid Waterschap De Dommel


Afbeelding