Joost Franken
Joost Franken Foto: Wil Feijen

Kringloopwinkel heeft zijn plek gevonden

Al 2,5 jaar was Joost Franken op zoek naar een nieuwe locatie voor de kringloopwinkel. Niet alleen voor de kringloopwinkel, ook voor Franken Service en het veilinghuis. Het was een hele zoektocht, Joost heeft menig pand in Son en Breugel (en daarbuiten) bekeken. De kringloopwinkel is zo sterk met Son en Breugel verweven, dat een verhuizing naar elders geen optie was. Dankzij het nieuwe pand op Ekkersrijt is het ook niet zover gekomen!

Door: Lucas van As
Foto: Wil Feijen

In 2009 is Joost begonnen met de kringloopwinkel, als uitvloeisel van Franken Service, waarbij woningen en bedrijfspanden en –terreinen ontruimd worden. In eerste instantie begon Joost met een winkeltje van 80 m2, bedoelt als tijdelijke oplossing om tweedehandsspullen te verkopen. Al snel vroegen mensen of ze ook spullen mochten afgeven. Van het een kwam het ander, uiteindelijk beschikt de kringloopwinkel over 1.600 m2. 'Dat hebben we samen met de inwoners van Son en Breugel opgebouwd', vindt Joost. De winkel heeft ook een maatschappelijke functie, niet alleen omdat er mensen werken met afstand tot de arbeidsmarkt, maar ook omdat veel mensen graag een praatje komen maken. Dat kan nog steeds, het is alleen een klein stukje verder fietsen!

Al die tijd zit de winkel aan de Nieuwstraat, zoals gezegd was het als tijdelijke oplossing bedoeld. Met dien verstande dat de project ontwikkelaar als eigenaar het pand weer kon opeisen als het nodig was, voor woningbouw. 'Op het moment dat de woningmarkt weer aan begon te trekken, voelde ik al aankomen dat we zouden moeten verhuizen', zegt Joost.

Ook al was hij op tijd begonnen met zoeken, het viel absoluut niet mee. In het centrum van ons dorp hadden potentiële locaties te weinig vierkante meters beschikbaar, in het buitengebied hadden ze een andere bestemming. 'De meeste kringloopwinkels bevinden zich op industrieterreinen, daar heb ik ook gezocht', vertelt Joost. Het probleem was dat de gemeente aanvankelijk niet de bestemming aan wilde passen, als er een geschikt pand gevonden was.

Een tijdje terug kreeg Joost een drietal tips voor een mogelijke locatie, hij ging meteen in gesprek met de eigenaars. De gemeente heeft advies gegeven over hoe de aanvraag ingediend moest worden, een speciaal aangetrokken adviseur heeft alles in goede banen geleid. Al snel vielen twee mogelijke panden af, de een omdat het te veel tijd en geld zou kosten om het op te knappen, de andere omdat het te duur was.

Aan het pand dat het uiteindelijk geworden is, hoeft niet veel te gebeuren. Natuurlijk, het moet schoongemaakt en geschilderd worden, dat is meestal het geval. 'Het is een ideale plek', zegt Joost, vol enthousiasme. De werkplaats zit aan de zijkant, meteen achter de plek waar goederen aangeleverd kunnen worden. Zo kunnen de goederen makkelijker gekeurd en als het nodig is, schoongemaakt of gerepareerd worden. Dan gaan ze door naar de naastgelegen winkel, die ruim en logisch opgezet is. En, ook niet onbelangrijk, waar parkeren in de Nieuwstraat een uitdaging was als je bij de kringloopwinkel langs wilde gaan, is er bij de nieuwe locatie meer dan genoeg parkeergelegenheid.

De locatie aan de Nieuwstraat 5 is per 5 augustus al gesloten, Joost en zijn team zijn druk bezig alles te ontruimen en het pand schoon op te leveren. Tegelijkertijd zijn ze druk bezig het nieuwe pand klaar te maken voor gebruik. Ondertussen gaan de kringloopwinkel, Franken Service én het veilinghuis gewoon door. 'Het zijn lange dagen', zegt Joost. Maar als alles straks achter de rug is, zal het zeker de moeite waard zijn.

25 augustus gaat ook de kleine winkel aan de Nieuwstraat 15 dicht, op 1 september moeten beide panden schoon en leeg opgeleverd worden. Om alles enigszins in goede banen te leiden, is de inname van goederen tijdelijk gestopt. Vanaf eind september start de inname weer, in de tussentijd kunt u goederen afgeven in de milieustraat, daar staan ook medewerkers van de kringloopwinkel.

De nieuwe locatie gaat 13 september open, als het goed is, is alles dan klaar. Maar ook als dat niet het geval mocht zijn, gaat de kringloopwinkel open. 'Het is de ultieme uitdaging om alles op tijd klaar te hebben', zegt Joost. Ik kan me voorstellen dat er een flinke zucht van verlichting geslaakt zal worden als het zover is. Hoe dan ook, Joost en zijn team zullen met trots terug kunnen kijken op hun prestatie!

De kringloopwinkel, Franken Service en het veilinghuis hebben hun plek gevonden, een plek waar ze voor de lange termijn vooruit kunnen. Een plek waar ze nog lange tijd de inwoners van Son en Breugel zo goed mogelijk van dienst willen zijn. Dat gaat goed komen, De MooiSonenBreugelKrant wenst Joost en zijn team veel succes!