Wethouder Jan Boersma schroeft het plaatje op het momument
Wethouder Jan Boersma schroeft het plaatje op het momument Foto: Wil Feijen

Mariakapel Beverlaan: een mooi monument

Een klein groepje genodigden had zich verzameld bij de Mariakapel aan de Beverlaan, woensdagmiddag 15 augustus om 14.00 uur. Het kapelletje staat een beetje verscholen tussen het prachtige en overvloedig aanwezige groen in de wijk 't Harde Ven, zonder te contrasteren met de overige, moderne(re) bebouwing. Het is een van de vele juweeltjes die ons mooie dorp rijk is, sinds 15 augustus heeft het officieel de status van monument.

Door: Lucas van As
Foto: Wil Feijen

Een man komt voorbij gefietst, een kind achterop, terwijl de genodigden nog even staan te wachten. Hij kijkt verbaasd, blijkbaar had hij geen idee wat er gaande was. Naast vertegenwoordigers van de gemeente (waaronder wethouder Jan Boersma) waren ook leden van de Monumentencommissie, de Heemkundekring en mensen van de parochie aanwezig.

Mariakapel monumentwaardig
Eerst voerde wethouder Boersma het woord, volgens hem is de Mariakapel monumentwaardig, ondanks het feit dat de kapel relatief jong is, maakt ze wel deel uit van een eeuwenoude traditie. 'Het is ook een plek om even tot rust te komen', meent de wethouder. Het toekennen van de status van monument is een logische stap, dat onderdeel uitmaakt van het gemeentelijke beleid om de monumenten en andere historische en culturele 'schatten' in kaart te brengen en ons erfgoed te bewaren.

Hélène Damen voerde het woord namens de Monumentencommissie. De commissie heeft in 2017 een aanvraag ingediend om van de Mariakapel een monument te maken, ze is blij dat het gelukt is. De commissie bekijkt vanuit verschillende disciplines of een bepaald gebouw in aanmerking komt voor de status van monument. Zo wordt gekeken naar de cultuur-historische waarde van het gebouw, de waarde ten opzichte van de omgeving etc.

Hoewel kapellen in de provincie Noord-Brabant niet bepaald zeldzaam zijn, in Son en Breugel zijn ze dat wel. Naast de Mariakapel is er alleen een kapel bij de Kuilen. De Mariakapel, die in 1950 is gebouwd, is een Sons product, verteld Hélène Damen. De kapel is gebouwd door de gebroeders Lavrijssen, gemetseld door dhr. Van de Laar, met Sonse bakstenen. Dus is de kapel wel degelijk uniek!

Architecht ir. C.G. Geenen
De kapel is het een representatief voorbeeld van het vroege oeuvre architect ir. C.G. Geenen, met vier gebrandschilderde ramen van Frans Berntsen, die de kunsthistorische waarde van deze kapel vergroten. Destijds is de kapel gebouwd uit dankbaarheid van overlevenden dat het dorp Son de Tweede Wereldoorlog relatief bespaard is gebleven van oorlogsschade. De kapel is dan ook een typisch voorbeeld van een herdenkingskapel uit de Wederopbouwperiode. Het gebouw heeft ook een grote Architectuurhistorisch waarde, als voorbeeld van een sobere, maar zorgvuldig vormgegeven kapel met stijlkenmerken van de Delftse School.

Vanaf de jaren '60 is de kapel in onbruik geraakt, waar het gebouw aanvankelijk omringd was door bos, was die situatie inmiddels drastisch veranderd. Omwonenden namen begin jaren '80 het initiatief om de kapel te restaureren, op 17 mei 1985 werd de kapel opnieuw gewijd.

Al de bovenstaande feiten zijn voor de commissie reden geweest de kapel voor te dragen als monument, de Mariakapel is het 11e gemeentelijke monument in Son en Breugel, daarnaast zijn er zes rijksmonumenten. Na de plichtplegingen schroefde wethouder Boersma het plaatje op de muur van de kapel, waarmee het officieel werd. Onder een vriendelijk zomerzonnetje praatten de genodigden nog gezellig na!

Overzicht monumenten
De beschrijvingen van alle monumenten staan in het monumentenoverzicht Son en Breugel op de gemeentelijke website in de rubriek 'Ontdek Son en Breugel', hieronder staat een overzicht:

Son
Rijksmonumenten:
• Voormalig Raadhuis Markt 1
• Toren voorm. Sint Petrus Banden kerk Kerkplein 5
• Woonhuis uit de 17e eeuw Dommelstraat 12

Gemeentelijke monumenten:
• Gemeentehuis (hoofdgebouw)
• Boerderij de Paulushoef Sonniuswijk 42
• Grafmonument Van Hoven Europalaan
• Woonhuis Kerkstraat 3
• Woonhuis Kerkstraat 4
• Woonhuis Kerkstraat 5
• Woonhuis Hendrik Veenemanstraat 7
• Kiosk
• Mariakapel Beverlaan

Breugel
Rijksmonumenten:
• Sint Genovevakerk met begraafplaats Sint Genovevastraat 14
• RK Pastorie Sint Genovevastraat 16
• Gedenkteken Pieter Breugel Pieter Breughelplein

Gemeentelijke monumenten:
• Voormalige pastorie Sint Genovevastraat 28
• Parochiehuis Den Bauw Sint Genovevastraat 29


De Mariakapel nu een gemeentelijk monument