Afbeelding
Foto: VV SBC

Kunstgras hoef je niet te maaien, maar wel met vulling inzaaien

Het sportpark Schuttersheide is eigendom van de gemeente, die dus ook verantwoordelijk is voor het onderhoud. Er liggen drie kunstgrasvelden, die door SBC worden bespeeld. De eerste twee velden zijn aangelegd in 2007, het derde veld is aangelegd in 2010. Na eerdere inspectie is gebleken dat de toplaag van de velden die in 2007 zijn aangelegd, vervangen dienen te worden. Ook het derde veld (hoofdveld) toont een dermate slijtage, dat de toplaag ook op korte termijn vervangen dient te worden.

Een optimale sporttechnische conditie
Kunstgrasvelden moeten aan sporttechnische eisen voldoen. Dat wil zeggen dat het oppervlak geschikt moet zijn om veilig en comfortabel te kunnen voetballen. Tussen de namaak 'grassprieten' worden korrels (infill) gestrooid, om ervoor te zorgen dat de bal ongeveer net zo reageert als op natuurgras. Bovendien maken de korrels het mogelijk dat voetballers slidings uitvoeren zonder schaafwonden op te lopen.

Zonder infill zou nooit dezelfde balsnelheid gehaald kunnen worden en kan een bal gelijkwaardig reageren en stuiteren als op natuurgras. Een natuurgrasveld met een optimale (voetbal) speltechnische conditie is als basis genomen voor het vaststellen van kunstgras normen en sporttechnische eisen. Zacht in de top, waterdoorlatend, veilig en stabiel. Voor het behalen van de sporttechnische eisen wordt veelal rubbergranulaat gebruikt, zoals nu op de kunstgras velden van Schuttersveld ligt.

Maar dit product is de laatste tijd in opspraak, het is wellicht kankerverwekkend en niet erg milieuvriendelijk, vandaar dat er andere infill alternatieven voor voetbal kunstgrasvelden ontwikkeld worden, die een duurzaam karakter hebben. Zowel SBC als het college van B&W zijn voorstander van een zo duurzaam mogelijke oplossing, in de vorm van vervanging van de bestaande toplagen door infill arme kunstgrasvelden.

Wat is infill-arm kunstgras?
De huidige kunstgrasvelden die in Nederland liggen zijn veelal met rubber, TPE, EPDM of kurk ingestrooid. Hierbij wordt bij de eerste drie een niet natuurlijk materiaal aan de toplaag van de mat toegevoegd, om het speelcomfort mogelijk te maken. De markt i, aan het door ontwikkelen, zeker gezien de discussie rondom de infill met rubber.

Bij volgende generatie velden is geen toevoeging van infill benodigd. De mat wordt licht ingestrooid met zand om ervoor te zorgen dat deze stabiel blijft liggen en het verbeterd het speelcomfort. Het zand is bij verwijdering van de mat eenvoudig te verwijderen, waardoor de mat apart afgevoerd kan worden en ter beschikking gesteld wordt aan de leverancier. Hij kan deze dan hergebruiken voor andere doeleinden.

Aan duurzaamheid hang een prijskaartje
Op basis van advies van het deskundig bureau Newea heeft de gemeente het voornemen te kiezen voor een infil-arme oplossing. Hiermee kan SBC weer minstens 10 jaar vooruit, de voetbalclub is zelf ook enthousiast over deze keuze voor een kwalitatief goede, gezonde en duurzame 'grasmat'.

Aan duurzaamheid hangt echter een prijskaartje. In de kadernota 2017 van de gemeente was voor de vervanging van de toplaag al € 685.000,- opgenomen. Op basis van de nieuwe inzichten stelt de commissie Burgerzaken voor om een extra krediet van € 300.000,- op te nemen uit de reserves, omdat de nieuwe toplaag duurder uitvalt als voorzien.

Het voordeel van kunstgras is dat het minder tuinonderhoud nodig heeft, maar het is niet onderhoudsvrij. Deze onderhoudskosten worden gedekt uit de reguliere begroting. De commissie burgerzaken bespreekt dit voorstel op 28 augustus.