Het in aanbouw zijnde bakhuis
Het in aanbouw zijnde bakhuis Foto: Ruud van Nooijen

Tweede zonnepark in Nuenen!

Nog meer groene stroom opwekken in de eigen regio! Dit is energiecoöperatie Morgen Groene Energie gelukt met een tweede collectieve zonnepark. Hiermee kunnen deelnemers zonnestroom krijgen zonder panelen op het eigen dak.

Op 7 september worden de 198 zonnepanelen feestelijk in gebruik genomen door Nuenens wethouder van Duurzaamheid Joep Pernot.
Het zonnepark is tot stand gekomen door samenwerking van Morgen Groene Energie met de twee bedrijven Karma Vastgoed en Beheer en Eigenenergie.net. Karma heeft haar dak op Spegelt 29-31 beschikbaar gesteld voor de zonnepanelen. Deze firma verhuurt en beheert bedrijfsvastgoed in Nuenen. Het Geldropse Eigenenergie.net installeert de zonnepanelen, zoals deze firma al jaren doet voor particulieren en bedrijven in deze regio.

Morgen Groene Energie is eigenaar van het zonnepark en iedereen die lid is of wordt van deze energiecoöperatie kan het gebruiksrecht van de panelen kopen, mits zij wonen in de zogenaamde postcoderoos. Dit gebied omvat alle postcodes die grenzen aan code 5674 van het zonnepark.

Goedkope, groene stroom
Een paneel kan maximaal 260 kWh stroom leveren en kost een deelnemer eenmalig € 363,-. Per jaar is een paar euro nodig voor onderhoud, beheer en verzekering. Het rendement op deze investering bedraagt ongeveer 5 %, veel meer dan dat van een spaarrekening. De opbrengst van de gekochte panelen kan, incl. de energiebelasting, van de eigen energierekening worden afgetrokken. De overheid garandeert, dat je dit tenminste 15 jaar lang mag blijven doen.

Een gemiddeld gezin gebruikt ongeveer 3500 kWh stroom per jaar. Om hierin volledig te voorzien, zijn 13 paneeldelen nodig. Maar ook een kleine bijdrage aan een beter milieu mét groene stroom van één of meer paneeldelen, is welkom.

Meer daken nodig
Omdat Morgen Groene Energie inmiddels een wachtlijst heeft van gegadigden, is de coöperatie op zoek naar meer daken om zonnepanelen op te installeren. Welke ondernemers in de postcode 5674 (Nuenen, Gerwen of Nederwetten) zijn geïnteresseerd in deelname aan een zonnepark?
Voor informatie en aanmelden: info@morgengroeneenergie.nl

Ook nieuwe deelnemers zijn welkom. Ze moeten daarvoor wel lid worden van Morgen Groene Energie. Informatie en aanmelden : info@morgengroeneenergie.nl.
www.morgengroeneenergie.nl


BC D'n Liempdsen Herd neemt deel aan Open Monumentendagen

Op zaterdag 8 en zondag 9 september neemt Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd deel aan de Open Monumentendagen. Tijdens deze dagen kunnen bezoekers onder leiding van betrokken vrijwilligers een kijkje nemen bij het in aanbouw zijnde bakhuis en de klompenmaker werkplaats, op het achtererf van de monumentale langgevelboerderij aan de Barrierweg 4 in Liempde. Ook worden presentaties verzorgd over de bouw van een authentieke bakoven.

In oktober 2017 is het gloednieuwe ontmoetings- en bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd geopend. In drie jaar tijd is de vervallen, monumentale langgevelboerderij aan de Barrierweg in Liempde omgetoverd tot een multifunctionele voorziening met veel moderne faciliteiten. Oud en modern zijn hierbij op passende wijze gecombineerd. Het pand is eigendom van SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) en is door vrijwilligers gerestaureerd en opnieuw ingericht.
Bakhuis en klompenmaker werkplaats

Na de voltooiing van het bezoekerscentrum is in het voorjaar van 2018 een begin gemaakt met de inrichting van een cultuurhistorisch erf met diverse gebouwen, waarbij met het oog voor het verleden ook de hedendaagse gebruiksmogelijkheden zijn ingepast. Begonnen is met de herbouw van een bakhuis en klompenmaker werkplaats op basis van resterende muurdelen en bouwtekeningen van een klompenmaker werkplaats aan de Nieuwstraat.

Tijdens de Open Monumentendagen geven vrijwilligers van SPPiLL een rondleiding over het erf langs de twee bouwwerken. Daarnaast is er een presentatie over de bouw van een authentieke bakoven in de praktijk. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van foto's van de in 2016 gerestaureerde bakoven op het erf van de familie Vullings in Liempde.

Programma 8 en 9 september
11:00 – 12:00 uur Rondleiding 1 over het erf langs het in aanbouw zijnde bakhuis en de klompenmaker werkplaats
13:00 – 14:00 uur Rondleiding 2 over het erf langs het in aanbouw zijnde bakhuis en de klompenmaker werkplaats
14:00 – 15.00 uur Presentatie bouwen authentieke bakoven in de praktijk aan de hand van foto's van Ruud van Nooijen in expositieruimte De Schuur in D'n Liempdsen Herd