Afbeelding
Foto:

Terug in de tijd met Remember September

Ga terug in de tijd tijdens Remember September bij Bevrijdende Vleugels in Best op zondag 16 september!

September 1944, Operatie Market Garden is begonnen en Nederland is op weg om bevrijd te worden. Deze indrukwekkende strijd mogen en zullen wij nooit vergeten. Daar willen we bij stil staan en dat willen we vieren.

Remember September is ooit begonnen als een klein evenement, inmiddels is het uitgegroeid tot de drukste dag van het jaar voor Bevrijdende Vleugels.
Bezoekers kunnen veel verwachten: rondritten in WO2 voertuigen, echte tanks, mini tanks en tal van andere activiteiten voor jong en oud. Tevens is er de gehele dag gratis uitleg bij de Tweede Wereldoorlog diorama's van Bevrijdende Vleugels, een historische boekenmarkt en jeugd vanaf 8 jaar kan in de vliegsimulator plaatsnemen. Een bijzondere toevoeging dit jaar is de openstelling van het EMV gebouw (Eindhovense Modelbouw Vereniging). Daar bouwen ze momenteel aan een zeer imposante miniatuur spoorbaan en kan alvast een kijkje genomen worden van dit project in aanbouw.

Op het gehele terrein zullen demonstraties worden gegeven door de soldaten van de re-enactmentgroep Dutch Deuces. In patrouille, in schuttersputjes, je vind ze op 16 september overal. Op het grote veld is er een Tweede Wereldoorlog static show, met onder andere een paratrooper display, die zeer uniek is.
Verspreid over het park kan de bezoekende jeugd onder deskundige begeleiding kennis maken met enkele uitdagende outdoor en survival activiteiten, waar de kids soldatenstempels kunnen verdienen. Alle stempels verdiend betekent een medaille!

Voor een hapje en een drankje kunnen bezoekers terecht op het terras en in het restaurant van Brasserie 't Boshuys. Kinderen kunnen in de speeltuin bij het terras naar hartenlust klimmen en klauteren in het grote klimwerk. Parkeren is direct voor de deur en gratis. Het evenement wordt gehouden van 10 tot 17 uur.
Iedereen die zijn kaartje vooraf online koopt, maakt tijdens Remember September een gratis rondrit in een van de Tweede Wereldoorlog voertuigen.
Tickets en informatie via www.bevrijdendevleugels.com.


'Ik ben nooit helemaal uit Liempde weggeweest'

Maandag 24 september krijgt een avond vol weemoed. Dan toont dichter en schrijver Jasper Mikkers, opgegroeid in Liempde en nooit helemaal weggeweest, zijn documentaire 'Dichter tegen de tijd' in D'n Liempdsen Herd.

In de film bezoekt hij onder meer de plekken die een belangrijke rol hebben gespeeld in zijn leven, zoals Liempde. Mikkers zal bij de vertoning van zijn documentaire uitleg geven, vragen beantwoorden en enkele fragmenten uit zijn boeken voorlezen.

Jasper Mikkers is bij oudere Liempdenaren beter bekend als Jac. Mikkers, zoon van agent Mikkers. Jasper woonde in zijn kinderjaren in de Parkstraat, zat in Liempde op de lagere school en bezocht één jaar de mulo in Boxtel. Daarna vertrok hij naar het seminarie van de paters Kapucijnen in Oosterhout, zijn ouders verhuisden enkele jaren daarna naar Best. Jasper zelf begon als jonge twintiger met schrijven, eerst onder het pseudoniem Tymen Trolsky, later ook onder eigen naam.

Kinderjaren die niet voorbij gaan
De documentaire gaat over het leven dat Jasper leidt. Er is aandacht voor het heden waarin hij zich wijdt aan schrijven en beeldende kunst (zijn partner Daisy is kunstschilder), maar ook over het verleden. Zo laat de film zien dat Jaspers wortels in Liempde liggen en hij er nooit helemaal is weggegaan. Dat werd ook al duidelijk in zijn boek 'De kleine jongen en de rivier'. Daarin brengt hij zijn kinderjaren tot leven, op ontroerende wijze. Zoals de titel van de documentaire al aangeeft, houdt Jasper zijn werken tegen de tijd aan. Hij legt vast wat is en wat was om de tijd niet voorgoed voorbij te laten gaan.

Poëzieroute Boxtel/Liempde
Bij de vertoning van zijn documentaire in D'n Liempdsen Herd is Jasper Mikkers zelf aanwezig. Hij zal uitleg geven, vragen beantwoorden en enkele fragmenten uit zijn boeken voorlezen. Ook gaat hij in op de Poëzieroute Boxtel/Liempde, veertien gedichten in de openbare ruimte. Zes van de gedichten komen van zijn hand, zoals het gedicht Sint Maarten, dat te vinden is tegenover D'n Liempdsen Herd, in het boomgaardje bij het Concordiapark.

24 september D'n Liempdsen Herd
De documentaire 'Dichter tegen de tijd' van Jasper Mikkers is geproduceerd door Annelotte Verhaagen en het veel bekroonde Oogland Filmprodukties uit Amsterdam. De film wordt op 24 september 2018 om 19.30 vertoond in D'n Liempdsen Herd, Barrierweg 4 in Liempde. De toegang is gratis. Inloop vanaf 19.00 uur.


Jasper Mikkers