Harry en Jeanneke Passier
Harry en Jeanneke Passier Foto: Jeroen van de Sande

Na 24 Jaar puur geluk, stopt de inlijsterij

Op 4 december 1994 zaten Harry en Jeanneke Passier bij de Kamer van Koophandel om De Inlijsterij-Kunst in Lijsten te registreren. Met diploma's op zak van Klassiek Lijstenmaker/Vergulder en Restaurator van papier groeide het succes tot grote hoogte. Ooit begon dit creatieve duo in de riante kelder van hun huis, echter die bleek al snel te klein... In een ruime aanbouw kwam de verkoopruimte met zo'n 2000 lijsten.

Ook de regio, die ze met hun hoogstaand inlijstwerk bedienden, groeide tot over 's lands grenzen. De lat lag hoog en alleen het beste was 24 jaar lang goed genoeg voor de clientèle van Harry en Jeanneke. Met een collectie lijsten van de beste ateliers uit Europa bereikten ze vele kunstminnende en -bezittende opdrachtgevers en kregen ze heel bijzondere stukken om te omlijsten. Tot zelfs voor het Koningshuis mochten er verschillende opdrachten worden uitgevoerd.

Terugkijkend benoemen ze allebei een aantal favoriete zaken, die in de loop der jaren de revue passeerden. Ze hoeven niet na te denken om allebei een groot aantal werken te noemen, maar komen tot de conclusie, dat het er letterlijk teveel zijn. Voor Jeanneke zijn de onderscheidingen van een Adjudant van de Koning, die zowel Koningin Beatrix als Koning Willem-Alexander had gediend, onvergetelijk. En de wereldberoemde "Vogels en Vissen" van Escher, die Harry restaureerde voor de Universiteit van Amsterdam. Harry vond het gesigneerde cederhouten visitekaartje van de éérste man op de maan, Neill Armstrong, heel indrukwekkend. En de batch, die André Kuipers had meegenomen op zijn ruimtereis. Maar de reeks bijzonderheden houdt niet op als we doorvragen. Originele stukken van grote kunstenaars als Escher, Appel, Miró, Picasso en etsen van Rembrandt en Ferdinand Bol, er komt geen eind aan.

Ze wonnen een aantal prijzen en werden Nederlands Kampioen met hun werk. Harry was ook een aantal jaren bestuurslid van de Branchevereniging Art & Frame en zette hier de Nationale Lijstenmakers-wedstrijden op de kaart. Toch is er iets dat in die 24 jaar het belangrijkste voor ze was en dat is de reactie en de emotie, die los kwamen als de klant zijn werk ophaalde. Emotie was er volop in de verzameling onvervangbare familiestukken, die al dan niet gerestaureerd weer voor een groot aantal jaren gepreserveerd werden en voor het nageslacht bewaard konden blijven. "Als lijstenmaker werk je met leven en dood, vreugde en verdriet liggen dichtbij elkaar", knikt Harry.

Ze zijn beiden de pensioenleeftijd al ruim gepasseerd en nu op zoek naar het andere geluk waar ze nog lang van hopen te genieten: meer tijd voor de kleinkinderen en de hobby's. Modeltreinen, schilderen, museumbezoek, lezen. Het wordt even stil als dit te berde wordt gebracht. "We hadden als een soort prepensioen al minder dagen in de week onze winkel open, maar je bent een hele week ondernemer", zegt Jeanneke, die haar grote kennis van lijsten, stijlen en betekenissen graag doorgaf aan de belangstellende klanten. "Harry was de creatieve en technische man, degene die alles moest maken en dat gebeurde ook buiten de openingstijden, want er waren nogal eens opdrachten waarbij hij absoluut niet gestoord kon worden. "Op dit niveau kwam het soms uit mijn tenen", lacht Harry.

Het doek valt niet helemaal, want de restauratie en het schoonmaken van schilderijen blijft Harry op afspraak doen. Veel mensen zullen Harry ook kennen van zijn exposities van eigen werk. 'Restauratie en zelf schilderen liggen erg dicht bij elkaar. Je moet door de diversiteit aan stijlen en technieken van vele markten thuis zijn, als je stukken moet restaureren. Daarbij komt mijn affiniteit met de schilderkunst goed van pas", aldus Harry. Aangezien het credo van het duo is dat zakendoen mensenwerk is, hebben ze besloten om de zaak niet over te dragen aan een ander. "Wij waren De Inlijsterij en wij zijn het die stoppen." Het 24e jaar wordt nog keurig afgerond. Op 30 november zal De Inlijsterij – Kunst in Lijsten de deuren sluiten en ophouden te bestaan.


Haastige spoed. Met Bodytec komt het goed

Bodytec, je hoort er steeds meer over. Waarom is deze fitnessworkout zo populair? De MooiSonenBreugelKrant was
nieuwsgierig en ging op onderzoek uit en vond een antwoord op de vragen zoals: 'Wat is Bodytec, hoe werkt zo'n training precies en waar kun je dat doen'.

Door: Adrie Neervoort

Bodytec-ptstudio
Ik heb afgesproken met John van Hout en zijn vrouw Suzan in hun trainings ruimte aan de Dommelstraat. Zij runnen samen de bodytec - pt studio. Ik kom binnen via een ruimte die we allemaal wel kennen van een sportschool, banken, gewichten en andere attributen waarmee je het lichaam vrijwillig kan martelen om er beter uit te gaan zien. Met een six-pack als resultaat, tenminste als je het maar lang genoeg volhoudt en een ijzeren discipline hebt. Achter deze zaal kom ik via een deur een ander ruimte binnen die bijna klinisch aandoet. Wit, strak en modern. Op een balie in de ruimte staat Bodytec /PT Studio. Daar ontmoet ik John en Suzan.

Bodytec
Wat is Bodytec eigenlijk, vraag ik. John:"Bodytec staat voor een efficiënte weerstandtraining waarmee je in 20 minuten al je spiergroepen kunt trainen .Een Bodytec sessie van 20 minuten staat gelijk aan 3 uur krachttraining in de sportschool." Hoe werkt zo'n training precies? John: "In veel landen waaronder Duitsland is het al enige tijd razend populair maar nu kan het dan eindelijk in Nederland, sterker nog bij ons in Son en Breugel." Ik vraag wat dat eigenlijk is: Trainen met elektrische spierstimulatie? John: "Bodytec is misschien wel de fitness revolutie waar we al zo lang op zaten te wachten. De techniek, trainen met elektrische spierstimulatie (Electro Spier Stimulatie) EMS wordt in de fysiotherapie al ruim 30 jaar ingezet als toegepaste techniek om spierblessures te behandelen.
Nu wordt deze techniek dus toegepast bij het Bodytec programma. Tijdens de oefeningen die je doet met Bodytec krijgen je spieren elektrische impulsen, deze impulsen roepen weerstand op bij je spieren en reageren daar dus op. Feitelijk hetzelfde effect als je de spieren belast door met gewichten te werken. Daarbij train je altijd onder begeleiding van een Personal trainer. Deze let goed op dat je de opdrachten juist uitvoert waardoor je effectief en veilig traint."Het grote voordeel is de tijd! Want 20 minuten is voor iedereen te combineren met werk en gezin.

Training met speciale kleding
Hij vervolgt: "Tijdens de training draag je speciale kleding, die voorzien is van elektroden. Deze worden aangestuurd door een special fitness apparaat waar je als deelnemer aan gekoppeld bent. De elektrische impulsen kunnen op verschillende intensiteit en frequenties afgesteld worden. Hoe hoger de stroomsterkte hoe lastiger het wordt om je spieren te bewegen door de weerstand. In de praktijk til je een gewicht van 10 kilo, maar door de weerstand die het Bodytec programma bij je spieren veroorzaakt, reageert je spiermassa op een gewicht van 50 kilo. Bodytec is feitelijk kort trainen met het resultaat van een lange en intensieve training. Het voordeel is dus dat je in korte tijd een gewenst doel kan bereiken. Wat betreft de doelen die kunnen bij dit programma heel divers zijn, het doel kan vetverbranding zijn maar natuurlijk ook spier opbouw of het versterken van een bepaalde spiergroep zoals je rug."Vooral rug patiente hebben enorm veel baat bij de oefeningen.Dit omdat ze hun rugspieren moeten versterken maar totaal geen belasting op hun gewrichten krijgen

Ook zeer geschikt voor revalidatie
"Bodytec kent ook toepassing bij revalidatie, belangrijk is wel dat dit dan in samenspraak gaat met een revalidatiearts." John Schakelt het apparaat in waaraan de sporter wordt gekoppeld. "Elke sporter heeft zijn persoonlijke instellingen op het apparaat. Deze worden opgeslagen op een soort geheugenkaart." Ter verduidelijking legt John een geheugenkaart van een sporter op het laadstation van het apparaat.
Mijn blik valt op de naam die op de kaart staat: Bert Bruil.* Hé die ken ik. Het is eruit voor ik er erg in heb. John kijkt mij aan en zegt: "Dat is ook een verhaal apart. Bert heeft vorig jaar een herseninfarct gehad, dit had onder andere tot gevolg dat een aantal belangrijke functies uitvielen, veel bewegingen waren vanaf toen niet meer vanzelfsprekend. Een goede revalidatie bij revalidatiecentrum Blixembosch en de juiste inzet, brachten gelukkig veel verbetering. Maar Bert wilde meer en misschien ook wel sneller. Zo hoorde hij via ons van de mogelijkheden van Bodytec. In overleg met zijn revalidatieartsen besloot Bert gebruik te maken van Bodytec.
Door de inzet van Bert en het niveau dat hij door de eerdere revalidatie al had bereikt, ging hij mede door te trainen met bodytec met grote stappen vooruit. Ook mensen met reumatische klachten hebben een goed
resultaat.Door dat er met de bodytec een goede doorbloeding word veroorzaakt ,verdwijnen kwaaltjes als sneeuw voor de zon.
Maar revalidatie is een appartement module op het bodytec apparaat. Voor sporters zonder klachten zitten er de trainingsmogelijkheden " beginners en gevorderd" op het toestel.

"Is het voor iedereen ? ook voor beginners" Suzan Trainen met de bodytec is geschikt voor beginners maar ook voor topsporters. De voetballers van bayern München en de snelste man ter wereld Usian Bolt trainen al jaren met de bodytec.
Bij beginners word net als bij gewone fitness rustig aan opgebouwd. Beginners hebben meer als voldoende aan 1 training van 20 min per week.Pas na 10 weken mag je maximaal opschalen naar 2 keer per week.

Nieuwsgierig geworden en zou je een keer gratis willen proberen? Neem dan contact op met John of Suzan van Hout voor meer informatie of een gratis proefles.
Een gratis proefles kun je boeken op een tijdstip dat jou uitkomt via de site bodytec-ptstudio.nl
Body-Tec pt studio
Dommelstraat 10c 5691 AT Son en Breugel 06 10967783
Bodytec-ptstudio.nl


Afbeelding