De geboorteplaats van Pieter Bruegel de Oude

In 1569, bijna 450 jaar geleden, overleed in Brussel Pieter Bruegel, één van de belangrijke schilders uit de kunstgeschiedenis. Over zijn geboorteplaats en geboortedatum is nog steeds geen zekerheid.

De oudste officiële vermelding van Pieter Bruegel stamt uit 1551, toen hij als meester-schilder werd ingeschreven in het register van het Antwerpse Sint-Lucasgilde. Omdat schilders in die tijd meestal tussen hun 21e en hun 25e levensjaar als meester tot het gilde toetraden, wordt er van uitgegaan dat Pieter Bruegel ergens tussen 1525 en 1528 is geboren.

Ook waar hij werd geboren is onduidelijk, de plaatsen die het meest genoemd worden zijn Breda en Breugel in Noord-Brabant, of Grote-Brogel bij Bree in België.
Breda wordt als geboorteplaats genoemd in de beschrijving van de Lage Landen van Lodovico Guicciardini, die nog tijdens Bruegels leven verscheen en Breugel wordt genoemd in het 'Schilder-boeck' van Karel van Mander uit 1604. Grote-Brogel was vroeger ook bekend als Bruegel.

Paul Capals, woonachtig in Bree en onder andere medeoprichter van de 'Pieter Bruegelkring' en schrijver van de studie 'Over de geboorteplaats van Pieter Bruegel de Oude', vraagt zich af of nieuwe informatiebronnen meer aanwijzingen opleveren over de mogelijke geboorteplaats, Breda, Breugel of toch Grote-Brogel.
Tijdens de lezing "de geboorteplaats van Pieter Bruegel de Oude" zal Paul, bijgestaan door Jo Corstjens en/of Jos Henckens een antwoord proberen te geven op deze en andere vragen.

Heemkundekring Son en Breugel nodigt u van harte uit om op woensdag 19 september aanstaande deze lezing bij te wonen in De Zwaan in Son. De aanvang is 20.00 uur.

Voor leden van de Heemkundekring is de toegang gratis, van niet-leden zal een bijdrage van 2 euro worden gevraagd.