Afbeelding
Foto: Uilenwerkgroep

Babyboom in het buitengebied
van Son en Breugel

Met een explosie van jonge uilen in het buitengebied van Son en Breugel nemen we afscheid nemen van een warme zomer. Of het weer er aan bijgedragen heeft is moeilijk te zeggen, maar opvallend is het zeker. Nog nooit waren er zoveel uilen in het buitengebied. Het aantal is bijna ongelofelijk te noemen, ware het niet dat de Uilenwerkgroep ze zelf allemaal geteld heeft. Zij mochten dit seizoen maar liefst 111 jonge steenuiltjes verwelkomen en 28 jonge kerkuilen! Een geweldig resultaat, waar de werkgroep enorm trots op is.

Met sommige diersoorten gaat het ronduit slecht. Anderen hebben echter gewoon een beetje hulp nodig om in Brabant te kunnen blijven. Zo ook de steen- en de kerkuil. In Brabant zijn ongeveer 250 vrijwilligers actief om deze uilen te beschermen. Dit doen ze met concrete maatregelen, ondersteund door Brabants Landschap. In Son en Breugel zijn er vier vrijwilligers die net iets meer dan 70 kasten beheren.
Steenuilen zijn bij uitstek holenbroeders. Voor hun nest, maar ook als roestplaats, maken ze het liefst gebruik van natuurlijke holtes. Om steenuilen juist bij het ontbreken van deze holtes een helpende hand te bieden, kan het plaatsen van nestkasten een goed hulpmiddel zijn. Ook voor kerkuilen zijn er onvoldoende plekken om nesten te maken. Dat betekent ophangen van de kasten, legsels controleren en daarna de kasten schoonmaken. Dat is maar een kleine greep uit het werk dat de Uilenwerkgroep doet om de uilen een handje te helpen.

Gastgevers
Misschien nog wel belangrijker is het contact dat de Uilengroep heeft met de gastgevers. Op hun erf of in hun weiland hangen namelijk de kasten. Zonder hen zou al dit werk niet een gedaan kunnen worden. Zij houden de werkgroep op de hoogte van het wel en wee van 'hun' uilen, maken de lekkerste koffie en samen met de werkgroep wordt er gekeken hoe het leefgebied van de uilen nog geschikter gemaakt kan worden.

Het zal in de toekomst moeilijk worden het aantal van jonge steen- en kerkuilen zo hoog te houden als het nu is. of nog verder te laten toenemen. Dat komt mede doordat er in het buitengebied van Son en Breugel nauwelijks tot geen nieuwe kasten kunnen worden opgehangen. Er zijn eenvoudigweg niet voldoende geschikte plekken hiervoor. Bovendien wordt bij nieuw- en verbouw van schuren bijna alleen nog maar gebruik gemaakt van damwandprofielen en daar kunnen geen kasten geplaatst worden.

Een diepe buiging voor de gastgevers en voor alle uilen die het buitengebied weer hebben verrijkt met dit seizoen een explosief aantal prachtige uilskuikens!


FoodFestival verbindt mensen

Aanstaande zondag 23 september organiseren Vluchtelingenwerk Son en Breugel, SonenBreugelVerbindt en de LEV groep de tweede editie van het International Food Festival bij "de Boerderij" in Breugel aan de Leeuwstraat, van 14.30 tot 18.30 uur.

Het festival heeft dit jaar 25 kookstands en 19 nationaliteiten. De muziek wordt verzorgd door Bruce World Music met muziek uit Spanje, Marokko, Zuid Amerika en Griekenland. Ook zijn er Djembé (een zogenaamde vaastrommel die voornamelijk afkomstig is uit West-Afrika: Mali, Guinee, Senegal, Ivoorkust) demonstraties, dans workout en kan er gezamenlijk djembé worden gespeeld. Verder is er een loterij tijdens het festival. Voor de kinderen is er een competitie stoeprandje met leuke prijsjes, gratis pannenkoeken, ijsjes. Ook kunnen kinderen zelf koken en knutselen

Het belooft weer een bijzonder kleurrijk festival te worden. Het idee voor het festival is ontstaan vanuit de gedachte dat inwoners die vanuit het buitenland in Son en Breugel zijn komen wonen graag wat terug willen doen voor onze gemeenschap. Zij hadden één gemeenschappelijke deler: iedereen vindt het heerlijk om te koken. Zo werd de keuze voor een Foodfestival snel gemaakt. Over de datum werd iedereen het ook snel eens; zondag 23 september, het weekend van Burendag. Een jaarlijks terugkerend feest, dat je samen viert met je buren en de buurt. Het is een dag waarop je gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt.

De organisatie heeft ook voor de tweede editie van het International Food Festival een motto, en dat luidt: "Een hapje voor een praatje" Als je bij een kraam staat en iets lekkers te eten krijgt uit een ander land, loop dan niet meteen weg maar maak ook eens een praatje met de mensen achter de kraam. Op die manier leer je niet alleen iets over het eten, maar misschien ook iets over de mensen achter het eten en hun cultuur. Dat is de gedachte achter het motto.

Zowel statushouders, expats en mensen die hun grote liefde achterna zijn gereisd werken mee aan dit International Food Festival. Vanuit Vluchtelingenwerk Son en Breugel maken statushouders samen met hun begeleiders heerlijke gerechten uit hun geboortelanden zoals Syrië, Somalië en Eritrea. Maar ook bewoners die afkomstig zijn uit bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Engeland, Polen en Koerdistan gaan op het festival fantastische exotische gerechten bereiden. SonenBreugelVerbindt deelt natuurlijk heerlijke vlaai uit en voor alle mensen die niet uit Nederland komen is er natuurlijk ook een kraam met lekkere Nederlandse gerechten.

U bent van harte welkom op "Een hapje voor een praatje" om kennis te maken met onze nieuwe dorpsgenoten en hen van harte welkom te heten!


Sfeerbeeld van het FoodFestival in 2017