Afbeelding
Foto: Foto:

Nieuwe dirigent voor Popkoor Novelty

Na een intensieve samenwerking van tien jaar heeft Popkoor Novelty uit Sint-Oedenrode afscheid genomen van dirigent Peter van Beijnum. Peter heeft het koor met veel enthousiasme begeleid, samen zijn er veel muzikale hoogtepunten beleefd. Tijdens de laatste repetitie voor de zomervakantie werden mooie herinneringen opgehaald met een lach en een traan en is Peter benoemd tot erelid van het koor, zodat zijn verbinding met Novelty altijd zal blijven bestaan.

Zoals dat vaker gaat is afscheid nemen niet leuk, maar biedt het wel kansen om nieuwe uitdagingen aan te gaan en nieuwe koersen te gaan varen. Na de zomer is Popkoor Novelty dan ook gestart met een nieuwe dirigent: Philippe Reuser.

Philippe is geen onbekende in de muziekwereld: hij heeft piano, directie en tuba gestudeerd en is daarnaast opgeleid tot docent muziek en CKV. Bijna tien jaar speelde hij bij het orkest van de Koninklijke Nederlandse Marechaussee. Verder heeft Philippe veel projecten gedirigeerd en is hij een veelgevraagd jurylid, zowel in de koor- als in de harmonie/fanfare-wereld.

Sinds tien jaar is Philippe werkzaam in het onderwijs, waarbij hij nu afdelingsdirecteur HAVO/VWO onderbouw is bij het Udens college. De muziek bleef echter kriebelen en het koor is erg blij dat hij deze passie nu weer wil oppakken als nieuwe dirigent van Novelty.

Philippe en Novelty gaan samen meteen goed aan de slag: op zondag 7 oktober 2018 is het namelijk weer tijd voor Rooi Vol Koren! Onder leiding van Philippe is Novelty dan drie keer te zien en te horen op het hoofdpodium op De Markt in Sint Oedenrode.


Concert "Bach & zonen"

Zaterdag 13 oktober is het eerste concert van Klassiek in de Kerken in het nieuwe seizoen. Frank Wakelkamp (viola da gamba) en Ursula Dütschler (klavecimbel) spelen in de Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel. Het concert is van 16.00 tot 17.00 uur zonder pauze. De toegangsprijs inclusief een drankje na afloop is € 15, kinderen t/m 12 jaar € 10. Reserveren is aanbevolen: reserveren@klassiekindekerken.nl.

Het programma heet Bach & zonen, met onder meer twee sonates van vader Johann Sebastian en ook twee van zijn zoon Carl Philipp Emanuel Bach. "De grote Bach" is voor ons 21e-eeuwers vader Johann Sebastian, maar aan het eind van zijn leven ging die titel eerder naar zijn zoon Carl Philipp Emanuel. "De oude Bach", zoals J.S. toen genoemd werd, was met zijn polyfone schrijfstijl inmiddels ernstig verouderd, terwijl zijn zoon veel meer wist aan te haken bij de luchtiger stijl van zijn tijd. Dat het hem niet aan diepgang ontbrak, bewijst het langzame deel van zijn gambasonate met obligaat ("verplichte", dat wil zeggen: ook in de rechterhand uitgewerkte) klavecimbelpartij. Dit deel hoort bij het mooiste wat ooit geschreven is.

Ursula Dütschler (klavecimbel) werd in Thun in Zwitserland geboren en kreeg op vijfjarige leeftijd haar eerste klavecimbellessen. Zij studeerde aan het conservatorium in Bern bij Jörg Ewald Dähler en aan het Mozarteum in Salzburg bij Kenneth Gilbert. In 1990 volgde zij een studie op fortepiano bij Malcolm Bilson aan de Cornell University in de Verenigde Staten.
Op beide instrumenten heeft Ursula Dütschler een veelzijdige concertpraktijk ontwikkeld en is ze op verschillende internationale podia en festivals te horen, zowel als soliste als met haar muzikale partners Frank Wakelkamp (cello), Raymond Honing (fluit) en Eric Hoeprich (klarinet). Haar omvangrijke discografie bij Claves Records bevat naast talrijke kamermuzikale uitvoeringen opnames met solowerken van Bach, Balbastre, Byrd, Scarlatti en Beethoven.

Frank Wakelkamp (viola da gamba) studeerde "moderne" cello aan het Utrechts Conservatorium, waar hij les had van Dmitri Ferschtman en Maarten Mostert. Als orkestmusicus werkte hij met o.a. Anima Eterna en Concerto d'Amsterdam, en onder dirigenten Jos van Immerseel, Erik van Nevel en Ton Koopman. Met het Holland Boys Choir nam hij 200 religieuze cantates van J.S. Bach op als continuo-cellist en als bespeler van de violoncello piccolo.
Hij nam hij een solo-cd op met cellosonates van de Amsterdamse barokcomponist Jacob Klein, en in 2011 bracht hij met het ensemble Frank & Friends zijn tweede cd uit met alle negen cellosonates van Vivaldi. In 2014 volgde een derde cd met een in 2009 ontdekt nieuw opusnummer met cellosonates van Klein, eveneens met Frank & Friends.
In juni 2002 debuteerde hij, na een half jaar zelfstudie, op de viola da gamba en in 2003 soleerde hij voor het eerst in de Mattheüspassie van Bach. Sindsdien is hij een veelgevraagd gambasolist.

Klassiek in de Kerken
Op 8 december is er een concert met het Carminis Consort - zang, viola da gamba, barokgitaar en klavecimbel.
De organiserende werkgroep 'Klassiek in de Kerken' (www.klassiekindekerken.nl) stelt zich ten doel (licht-)klassieke uitvoeringen van een hoogwaardig niveau te realiseren, gebruikmakend van de majestueuze Sint Petrusbasiliek en de intieme Protestantse Kerk. Contactpersoon is Kees Doevendans, k.doevendans@telfort.nl.


Ursula Dütschler en Frank Wakelkamp