Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Afkoppelen regenwater levert geld op voor inwoners Son en Breugel

De gemeente Son en Breugel werkt aan een klimaatbestendige leefomgeving. Zo was er al de actie steentje eruit plantje erin. Een actie om meer groen en minder stenen in de tuinen te krijgen.
Nu gaat Son en Breugel als eerste gemeente in Nederland inzetten op het loskoppelen van het hemelwater afvoer bij bestaande woningen.

Het is een onderdeel van het project waarin de gemeente Son en Breugel de 'openbare' ruimte zo wil inrichten dat de veranderingen in hitte, droogte en wateroverlast niet leiden tot grote schades en onnodig gevaar voor de volksgezondheid.
Een mooie doelstelling die de gemeente niet alleen aankan, deze uitdaging wil de gemeente samen met het bedrijfsleven en inwoners oppakken.

Een aantal wijken in Son en Breugel ('t Zand, Sonniuspark, Ekkersrijt en het buitengebied) hebben inmiddels een gescheiden rioolsysteem. Echter, de meeste wijken voeren het schone regenwater, nu samen met het vuile afvalwater af naar het waterzuiveringbedrijf. Naast hoge kosten kan het riool bij piekbelasting en heftige buien de grote hoeveelheid water soms niet aan waardoor het riool kan overstromen en er schade kan ontstaan aan woningen en gevaar bestaat voor de volksgezondheid.

Tariefdifferentiatie rioolheffing
Momenteel maakt de gemeente voor de rioolheffing geen onderscheid tussen afvalwater en hemelwater. Door deze waterstromen op de jaarlijkse aanslag te splitsen in een eigenarendeel (regenwater) en gebruikersdeel (afvalwater) krijgen inwoners meer regie over de kosten die zij betalen voor de verwerking van hun (afval)water.

Het 100% afkoppelen levert woningeigenaren tien jaar lang een besparing op van € 50,- per jaar aan rioolheffing. Huurders betalen alleen het gebruikersdeel, het eigenarendeel komt voor rekening van de verhuurder.
Het gaat hierbij dan wel om het volledig afkoppelen van de regenwaterafvoer van het riool, dus bijvoorbeeld voor-, achter- en zijkant van de woning.

Subsidie afkoppelen regenwater
Naast tariefdifferentiatie heeft de gemeente een subsidieregeling ingesteld voor inwoners en bedrijven die hemelwater op eigen terrein verwerken. Voor het afkoppelen van op zijn minst de achter- en zijkant van de woning kan een subsidie van € 300,- worden aangevraagd.

Op dit moment zijn er naar schatting 1.500 percelen en objecten afgekoppeld van het regenwaterriool. Met het invoeren van tariefdifferentiatie verwacht de gemeente dat over 10 jaar 2/3e van alle aansluitingen (5.000) ook hun regenwater afgekoppeld heeft.

In 2019 zal de gemeente actief starten om de inwoners te informeren over de mogelijkheden van afkoppeling. Naast informatie zal er ook een controle plaatsvinden of het afkoppelen op de juiste wijze is uitgevoerd.
Het afkoppelen van het regenwater wordt o.a. begeleidt en ondersteund door de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) en Waterschap de Dommel.


Nieuwe buurtbusverbinding
tussen Nuenen en Geldrop

Buurtbus 260 verzorgt sinds 1991 het openbaar vervoer tussen Nuenen, Nederwetten, Son en Breugel en Best. Net als in de grote lijn- en streekbussen reis je met de OV-kaart en tegen dezelfde tarieven, kun je een losse rit met de pinpas afrekenen, is de bus rolstoeltoegankelijk en heeft een Wi-Fi verbinding.
Hoewel de buurtbus bus qua uiterlijk precies lijkt op de grote lijn en streekbussen, rijdt zij tussen plaatsen waar een busverbinding met deze grotere bussen niet rendabel is. Daarom biedt deze bus plaats aan maximaal 8 passagiers en rijdt alleen op werkdagen.

Uitbreiding route en wijziging dienstregeling vanaf december 2018
Op 10 december 2018 wijzigt HERMES de route en dienstregeling van buurtbuslijn 260. De Provincie Noord-Brabant heeft goedgekeurd om deze buslijn tussen Best en Nuenen vanaf het busstation Nuenen-Centrum te verlengen naar Geldrop gedurende een proefperiode van twee jaar. Daarmee gaat de wens in vervulling om een kortere verbinding te hebben tussen Nuenen en het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop. Ook wordt de dienstregeling van buurtbuslijn 259 Stiphout-Beek en Donk via Nuenen zodanig aangepast dat passagiers uit Gerwen bij het busstation in Nuenen kunnen overstappen op buurtbuslijn 260.
Om te bereiken dat er ieder uur tussen circa 07:30 uur en 18:30 uur een bus rijdt, wordt vanaf 10 december 2018 de dienstregeling uitgevoerd met twee buurtbussen. De huidige route, rijtijden en haltes tussen het NS-station in Best via Son en Breugel naar het busstation Nuenen-Centrum blijven nagenoeg ongewijzigd. Vanaf dit busstation wordt via de Europalaan, Geldropsedijk, Collse Hoefdijk en industrieterrein de Huufkes naar Geldrop gereden waar via de Wielewaal, Stationstraat, Parallelweg en Laarstraat de halte vlak naast de hoofdingang van het St. Anna Ziekenhuis wordt bereikt.

Vacatures vrijwilligers
Chauffeurs van buurtbuslijn 260 zijn allemaal vrijwilligers. Ruim 30 personen, mannen en vrouwen, staan klaar om jaarlijks circa 7.500 passagiers, jong en oud, werkend of student, te vervoeren. Vanwege de uitbreiding van de lijn met een tweede bus is de buurtbusvereniging dringend op zoek naar ruim 20 extra vrijwilligers/chauffeurs uit Geldrop-Mierlo, Nuenen c.a., Son en Breugel en Best.

Interesse?
Elke chauffeur wordt periodiek getest op gezondheid en rijvaardigheid, rijbewijs B is voldoende. Iedereen krijgt een vaste plek in een rooster, zodat altijd van te voren bekend is wanneer je moet rijden. Een dienst duurt ongeveer 3½ - 4 uur. Men rijdt naar eigen keuze eenmaal per week of eenmaal per 14 dagen van circa 07:30-11:15 uur, 11:15-14:45 uur of 14:45-18:30 uur en alleen op werkdagen.

Als personen willen rijden op een van de mooiste routes door Brabant en een glimlach en dankjewel van de passagiers belangrijker vinden dan een geldelijke beloning, dan kan men vrijblijvend informeren bij de coördinator via telefoon 06-10739797 of een e-mail sturen naar buurtbus260@gmail.com