Afbeelding
Foto: Hans Waals

Harmonie start seizoen met
gastworkshop voor dirigenten

"Een dirigent die dirigeert, een acteur die acteert. Dit door elkaar halen is funest voor de muziek." Een van de vele boodschappen van beroepsdirigent Jasper Staps afgelopen zaterdag tijdens de dirigentenworkshop in het Vestzaktheater in Son. "Het orkest voelt het als je aanwijzingen niet echt zijn. Dan raak je de controle kwijt en ben jij als dirigent aan het volgen in plaats van aan het leiden." Het was een druk bezochte en zeer leerzame dag.

Door: Hans Waals

Op initiatief van de Brabantse Bond voor Muziekverenigingen trad Pro Honore et Virtute op als gastorkest tijdens een workshop lichte muziek voor maar liefst acht dirigenten. En dat Jasper Staps, de chef dirigent van de kapel van de Koninklijke Luchtmacht, volledig thuis is in dit genre hebben zowel de dirigenten, als ook het Harmonieorkest geweten. Na een ochtend vol kennis over o.a. dirigeren, houding en lezen van partituren stonden de dirigenten in de middag daadwerkelijk voor het Harmonieorkest van PHEV. Elke met een eigen stijl en niveau klonken de muziekstukken telkens weer anders. Eens te meer een bewijs dat een dirigent wel degelijk het verschil maakt. "De wijze waarop je er staat, bepaalt hoe jij het orkest meeneemt in de muziek", aldus een bevlogen Jasper Staps. Zorgvuldig nam hij de verrichtingen waar en met opbouwende kritiek gaf hij de deelnemers waardevolle feedback, waarbij ook het Harmonieorkest niet werd vergeten. "Erg mooi gespeeld, maar die dakjes op de noten, die hebben echt wel een betekenis in lichte muziek". Naast geconcentreerde inspanning werd er tijdens de workshop ook veel gelachen. Niet in de laatste plaats omdat je als orkest ook moet wennen aan telkens een nieuwe dirigent. "Waar zit hier de knop om jullie aan te zetten?" aldus een deelnemer toen hij het even niet meer wist om de muziek te starten.

Dat deze middag niet alleen voor de dirigenten leerzaam was, bleek ook wel uit de reacties van enkele muzikanten zelf. "Lichte muziek is toch weer heel anders spelen dan het zwaardere klassieke genre. Gelukkig is er binnen onze Harmonie volop ruimte voor die afwisseling in stijlen. Dat maakt spelen bij ons nou zo leuk".

De timing voor deze workshop kon dan eigenlijk ook niet beter. Sinds de zomer repeteren de muzikanten hard voor hun volgende grote show met ook lichte muziek: "Reis om de Wereld in 80 dagen", naar het boek van Jules Verne. Deze familievoorstellingen voeren ze in het weekend van 8 en 9 december maar liefst 3 maal uit. Zowel tijdens als na de voorstelling staat het hiervoor speciaal ingerichte Vestzaktheater dat weekend in het teken van een "Reis om de Wereld". De shows kunnen dan ook met recht "een muzikaal avontuur, een belevenis voor alle zintuigen" genoemd worden. Binnenkort leest u ook in deze krant meer informatie over dit project en de kaartverkoop.


Gratis muziekmiddag
in de Boerderij in Breugel

Zondagmiddag 30 september is er weer een gezellige muziekmiddag tussen 15.00 en 18.00 uur in de Boerderij Leeuwstraat 2 in Breugel.
Een vaste kern van 12 muzikanten komt weer samen om te sessiƫn.
Alle soorten muziek, modern of anders, komen aan bod. Iedereen die een muziekinstrument kan bespelen is welkom!
Alleen maar luisteren of meezingen kan natuurlijk ook.
Dus houd je van muziek dan kom je naar de Boerderij tijdens "De Speelman" Je bent van harte uitgenodigd samen met je kennissen, buren en vrienden.
Er is voldoende parkeergelegenheid en... de boerderijbar is open !
Namens "de Boerderij Breugel", Jan Oome, jomoome@hotmail.com

Plaats: "de Boerderij", Leeuwstraat 2, 5694VR Breugel.
Tijd: zondagmiddag 30 september van 15.00 tot 18.00 uur
Entree: Gratis. Parkeren: genoeg plaats en gratis.


Afbeelding