Ton Brouwer
Ton Brouwer Foto: Ton Brouwer

Breugelse fysiotherapeut exposeert in Veghel

Van 13 oktober tot 29 november exposeert Ton Brouwer, fysiotherapeut uit Breugel, in Veghel bij Bekboeken. Wat als jongensdroom ooit eens begon, wordt voor hem nu werkelijkheid. Een selectie van 12 tekeningen en aquarellen zijn daar te zien, die hij de laatste drie jaar maakte. Hij noemt zijn werk zelf realistisch en enkele surrealistische tekeningen met een knipoog naar zijn werk als therapeut bij Fysiotherapie Breugel.

Ton Brouwer is opgegroeid in Eindhoven, als beginnend therapeut kwam na waarnemend werk in zijn woonplaats begin 1988 in vaste dienst bij wat toen nog Fysiotherapie van Kesteren heette, aan de Weegschaallaan in Breugel. "Voor mij is het de mooiste baan die ik kan hebben. Son en Breugel is een uniek dorp, met een sterk sociale binding door de vele sport en vrijetijds verenigingen. Daarnaast een mooie mix van jong en oud en echte Son en Breugelnaren en mensen die van buitenaf in het dorp zijn komen wonen".

Jongensdromen
Ton had als jongen drie dromen: fysiotherapeut, zwemmer en kunstenaar worden. Als therapeut werkt hij al ruim 30 jaar in Breugel. Als zwemmer behaalde hij nationaal en internationaal titels en had successen in zowel zwembad als in het openwaterzwemmen. Zijn grootste succes is dat hij in 1979 als 18 jarige in wereldrecordtijd (8 uur 44 minuten) over het kanaal van Engeland naar Frankrijk zwom. Daarnaast won hij een keer zilver en twee keer brons op de wereldkampioenschappen openwaterzwemmen. Verder won hij meerdere internationale zwemmarathons.

Tekenen doet hij al sinds zijn kinderjaren. "Ik mag mezelf een autodidact noemen. Als kleine jongen was ik altijd aan het tekenen. Vooral portrettekenen vond ik fascinerend. Met de vele opdrachten die ik in mijn tienerjaren kreeg, was het financieel mogelijk goed teken en schildermateriaal te kopen".

Na zijn twintigste kwam het tekenen op een laag pitje te staan. "Ik leerde mijn vrouw kennen, werd voorzitter van een internationaal classificatiepanel van de IPC (international Paralympic Committee) en ben ik ook nog zeven jaar bondscoach van de Nederlandse openwaterzwemploeg geweest. Daarnaast was ik fysiotherapeut van verschillende nationale sportploegen. Naast mijn werk en andere functies had ik geen puf meer om in mijn spaarzame vrijetijd nog het potlood of kwast te pakken".

Toch bleef hij altijd interesse houden in de kunst. "Als ik ergens was moest ik altijd wel een museum of galerie binnen lopen". Na langere tijd niets aan tekenen en schilderen te hebben gedaan, zat hij tijdens een vakantie uit verveling wat te schetsen. Daarmee was de liefde voor het tekenen en schilderen opnieuw aangewakkerd.

Detail
"Bij portrettekenen let ik op details, als fysiotherapeut kijk ik analytisch. Dan is het niet verwonderlijk dat ik realistisch teken. Juist het detail en het licht - donker effect zijn aspecten, waar ik in mijn tekeningen en schilderingen de nadruk op leg" zegt Ton, die als favorieten onderwerpen om te tekenen, voorwerpen kiest die je zo tegen kan komen in het dagelijks leven in en om het huis.

Hij kon het ook niet laten om als grapje met inkt surrealistische tekeningen te maken, met een knipoog naar zijn beroep als fysiotherapeut. Zoals een wervelkolom met rits en twee krukken in de vorm van benen. "Ik zoek onderwerpen die ik zelf leuk vind. Dat wil niet zeggen dat ik geen landschappen of natuurteken kan of wil schilder, maar het liefst voorwerpen die ik zomaar tegen kom."

Expositie
In mei dit jaar werd Ton gevraagd te komen exposeren in Bekroom. "Het is een expositie tentoonstellingsruimte bij Bek Boeken en Meer in Veghel, waar afwisselend professionele en amateur kunstenaars mogen exposeren. De eigenaresse had werk van mij gezien. Ze was onder de indruk van mijn realistisch werk. Ik dacht eerst dat het om één of twee tekeningen ging. Er hangen nu 12 kunstwerken van mij in de Bekroom. Ik ben best vereerd." zegt Ton Brouwer, die daarmee ook zijn derde jongensdoom in vervulling ziet gaan.

Ton Brouwer exposeert van 13 oktober tot 29 november in Bekroom, bij Bekboeken en Meer, Hoofdstraat 5, Veghel. Openingstijden zijn de winkeltijden van de boekhandel.


Werk van Ton Brouwer