Afbeelding
Foto: Nacht van Best

46e Nacht van Best op 6 oktober van start

Op zaterdag 6 oktober a.s. wordt in Best de 46e Nacht van Best georganiseerd. Dit jaar gaat het tweede traject richting Son en Breugel. De Nacht van Best is een avontuurlijk uitje, in de vorm van een puzzelrit over mooie en minder bekende wegen door het buitengebied van Best.

De deelnemers rijden via een eenvoudige en ook door onervaren deelnemers zonder problemen te volgen routebeschrijving. De tocht is verdeeld in twee trajecten van circa 40 kilometer elk, met daartussen een pauze van een halfuur. De eerste deelnemende equipe start zaterdagavond om 20.00 uur, de laatste equipe wordt 's nachts om 02.00 uur terugverwacht. De Nacht van Best is een prachtige happening.

Het inschrijfgeld bedraagt bij voorinschrijving tot 5 oktober a.s. € 15 per equipe. Bij inschrijving op de dag van de rit is het inschrijfgeld € 17. Daarvoor krijgen de deelnemers de routebeschrijving, een prachtig rallyschild voor op de auto, een goody bag, een bij de start genomen kleurenfoto van de equipe en prijzen voor elke deelnemende equipe.
Snelheid speelt bij de Nacht van Best geen rol. Het gaat vooral om slimheid, teamwork en een gezellig avontuur. De Nacht van Best wordt verreden volgens een eenvoudig reglement. Het is van belang om dit reglement goed door te nemen, omdat de uitzetters tijdens de rit zullen proberen aan de hand van dat reglement de deelnemers in de val te laten lopen. Beginnende deelnemers kunnen inschrijven in de Tourklasse.

Bij de start ontvangt elke deelnemende equipe (bestaande uit een chauffeur en navigator) de routebeschrijving. Wanneer de in de routebeschrijving vermelde routeopdrachten opeenvolgend worden uitgevoerd, dan komt elke deelnemer ook weer bij de finish. Door middel van bemande en onbemande routecontroles wordt gecontroleerd of de deelnemers de route foutloos rijden. Deze routecontroles dienen te worden genoteerd op de controlekaart, die bij de start wordt uitgereikt. Voor elke gemiste goede controle en voor elke genoteerde foutcontrole krijgt een deelnemer 30 strafpunten. Elke minuut te laat bij de finish betekent 1 strafpunt. De deelnemer met de minste strafpunten wint de rit.

Om aan dit evenement deel te nemen, kan telefonisch worden ingeschreven bij Peter Hover (040-2527488). Nog gemakkelijker is het om in te schrijven via de website www.nachtvanbest.nl. Ook op de avond zelf kan tot 20.45 uur worden ingeschreven. De startlocatie is Zalencentrum Prinsenhof, Hoofdstraat 43, 5683 AC Best.


Twintig pleisterplaatsen erbij
voor de bedreigde bij

Plantacties door Landschapsfonds Het Groene Woud en Food4Bees

Op maar liefst twintig locaties in Nationaal Landschap Het Groene Woud kunnen bijen, vlinders en andere bestuivende insecten zich te goed doen aan nieuwe beplanting, boordevol stuifmeel en nectar. Deze zogenoemde pleisterplaatsen zijn het resultaat van het project 'Bloemen voor bijen', dat in augustus 2018 werd afgerond. Het project is een initiatief van Landschapsfonds Het Groene Woud, dat de aanplant tevens financierde. Stichting Food4Bees, een burgerinitiatief uit Oirschot/Liempde, voerde het project uit.

In het project zijn tussen februari en april 2018 talrijke bloemen, planten en bomen geplant in Het Groene Woud, van hoogstamfruitbomen tot krentenboompjes en van wilgen tot bollen bosanemoon.

Particuliere tuinen
Deze aanplant staat vooral in particuliere tuinen of percelen in het buitengebied, zoals bij de fietsbrug over de Dommel tussen Liempde en Olland. Alle percelen moesten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo was de ligging belangrijk en moesten eigenaren bereid zijn de beplanting te onderhouden. Ook op een openbare locatie is een pleisterplaats gecreëerd: in de Belevingstuin bij het Boxtelse verpleeghuis Liduina. Eric Sessink van Food4Bees: "De deelnemers aan dit project kregen elk een voucher van maximaal 500 euro om de beplanting te bekostigen, ter beschikking gesteld door Landschapsfonds Het Groene Woud. In totaal deden twintig particulieren mee uit onder meer Breugel, Schijndel, Oirschot, Spoordonk en Oostelbeers."

'Nu al meer insecten'
Eén van hen is Anja Michielsen, woonachtig in het buitengebied van Oirschot. Ze heeft een perceel van 2.500 vierkante meter, waar ze samen met Food4Bees beukenhagen, fruitbomen en bosanemoon plantte. "Je ziet nu al dat er meer vlinders en bijen zijn dan voorheen", vertelt ze. Ze deed mee aan het project, omdat het een mooie kans was haar tuin in te richten met inheemse beplanting "die ook nog eens goed is voor de insecten. Het is een forse investering als je het allemaal zelf moet betalen. Met dit project hebben we elkaar kunnen helpen. Ik verwacht dat de vlinders en de bijen hier volgend jaar volop kunnen genieten van alle bloesem."

Onderdeel van groter plan
Eric: "Bijensterfte is wereldwijd een probleem, onder meer door schaalvergroting en gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dat zie je ook dicht bij huis. Hier in Het Groene Woud hebben bestuivende insecten het eveneens moeilijk. Hoe groen het landschap ook is, in de afgelopen decennia zijn veel van de bloemrijke verborgen plekjes verdwenen die bijen juist nodig hebben om naar hartenlust te nestelen. Gelukkig is het besef gegroeid dat we daar wat aan moeten doen." Het project 'Bloemen voor bijen' staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van een veel groter plan om de bijensterfte tegen te gaan. "Op provinciaal niveau wordt bijvoorbeeld veel gedaan aan ecologisch bermbeheer. Daarmee kunnen we pleisterplaatsen zoals deze met elkaar verbinden waardoor een groot ecosysteem ontstaat."

Wie grond ter beschikking heeft en deze meerdere jaren wil inrichten als pleisterplaats voor bijen kan terecht op www.kennisnetwerkbijen.nl.

Over het Landschapsfonds
Landschapsfonds Het Groene Woud keert jaarlijks geld uit aan projecten die bijdragen aan de verdere, duurzame ontwikkeling van Het Groene Woud. Meer weten? Ga dan naar https://www.hetgroenewoud.com/organisatie/streekfonds/.