De Landing in Son
De Landing in Son Foto: Adrie Neervoort

Sporthal De Landing blijft een zorgenkindje

Tijdelijk buiten gebruik in verband met losse plafondplaten
Afgelopen week is geconstateerd dat een plafondplaat in de grote zaal los zit. Dat vormt een veiligheidsrisico voor de gebruikers van de sporthal, vandaar dat de beheerder van de hal besloten heeft de grote hal niet meer te gebruiken tot de veiligheidrisico's zijn opgelost, in goed overleg met de gemeente.

Door: Adrie Neervoort en Arjen Strik

Hoogwerker vereist voor reparatie
Het is een hoog gebouw, dus er moet een hoogwerker aan te pas komen om de situatie van dichtbij te bekijken en alle dakplaten te controleren en weer opnieuw stevig te bevestigen. Een en ander betekent dat de sporthal tenminste een aantal dagen niet gebruikt kan worden voor sportactiviteiten. Onduidelijk is hoeveel tijd de herstelwerkzaamheden in beslag gaan nemen. Het ligt uiteraard in de bedoeling de hal zo spoedig mogelijk weer vrij te geven. Voorlopig gaat de gemeente ervan uit dat de hal tot komend weekend niet gebruikt kan worden.

Beheerder Jacqueline Kuipers heeft de sportverenigingen geïnformeerd, in overleg is een tijdelijke oplossing gevonden met een uitwijk naar sporthal De Bongerd in Breugel. Ook heeft de beheerder de basisscholen op de hoogste gesteld dat ze even geen gebruik van deze sportvoorziening kunnen maken. Zodra de hal weer voor 100% veilig is, zal deze weer vrij gegeven worden voor de gebruikers. Dat moment zal door de beheerder aan betrokkenen kenbaar worden gemaakt. Mevrouw Kuipers is voor vragen bereikbaar op nummer 06-52435660.

Het sportieve, kloppende hart werd hoofdpijndossier
De sporthal De Landing zou het nieuwe kloppende hart van sportpark De Gentiaan moeten worden. Een laagdrempelige sportvoorziening, voor een zo breed mogelijk publiek. Een vriendelijk, beeldbepalend gebouw, dat de aandacht trekt van de voorbijgangers op de Rooijseweg en voor de sporter een unieke en goed geoutilleerde plek is voor het leveren van topprestaties. Een ontmoetingsruimte voor jong en oud, voorzien van de modernste technieken op het gebied van duurzaamheid, energiebeheer en luchtbehandeling. Kortom: een gebouw om trots op te zijn. In 2011 werd gestart met de bouw en op 5 februari 2012 vond de officiele opening plaats.

Geen zachte landing
Van een zachte landing was tijdens dit proces geen sprake. De aannemer ging tijdens het bouwproces failliet en nam in zijn vrije val het installatiebureau mee. De gemeente heeft toen na lang zoeken een ander bouwbedrijf gevonden dat bereid was om de rest van het bouwproces af te ronden. Al met al een zeer ongelukkig proces.

Aanpak van de gebreken
Sinds de ingebruikname van De Landing vertoont het gebouw een aantal gebreken. De klimaatbeheersing werkte niet naar behoren, wat resulteerde in een hoge energierekening. Er waren lekkages en vochtproblemen in de kleedkamers. Er waren knelpunten in de bereikbaarheid en rolstoelvriendelijkheid van het gebouw. Los van een aantal andere, kleine gebreken. Een deel van de kosten probeert de gemeente te verhalen op de aannemer (garantie), maar of dat lukt is nog maar de vraag, gelet op de voorgeschiedenis. Daarnaast zijn er onlangs een aantal functionele aanpassingen aangebracht om het gebouw goed exploitabel te krijgen. De totale kosten van de noodzakelijke aanpassingen bedragen ruim 90.000 euro. Dit bedrag was beschikbaar gesteld in de begroting van vorig jaar. Deze herstelwerkzaamheden zijn nog maar net afgerond en nu vertoont zich het volgende gebrek: loszittende plafondplaten. Onduidelijk is wat dit nieuwe euvel voor extra kosten met zich mee zal brengen. Naast de voormalige kerk lijkt De Landing het volgende hoofdpijndossier van de gemeente te worden.