Theaterkoor Stem zoekt nieuwe deelnemers

Met het optreden op Rooi Vol Koren heeft Theaterkoor Stem definitief het project 'Boeiende Buren' afgesloten. Vanaf nu is de aandacht volledig gericht op een nieuwe theatershow die in het voorjaar van 2020 zal worden uitgevoerd. Na 'Boeiende Buren' is er al volop gewerkt aan het raamwerk van de nieuwe productie. Deze opnieuw zelfgeschreven theatershow zal in het teken zal staan van 75 jaar vrijheid en de bevrijding van Nederland.

De samenstelling van ons koor verandert met iedere productie maar de basis wordt gevormd door een groep van ca. 35 enthousiaste deelnemers uit Meierijstad en omstreken. Voor de nieuwe productie kunnen we in de meeste stemgroepen versterking gebruiken. Met name bij de hoge sopranen en de mannen zijn er vacatures. Lijkt het je leuk om mee te doen? Kom dan een keer vrijblijvend kijken/luisteren/zingen bij een gewone repetitie. Wij repeteren elke week op woensdagavond in De Brink in Eerde (19.45- 22.15u).

Meld je hiervoor wel even aan via een mail bij het secretariaat (secretariaat@theaterkoorstem.nl). Wij zorgen dan voor de ontvangst, begeleiding en nadere uitleg tijdens de repetitie. Meer informatie over het theaterkoor en onze vorig producties vind je op de website (www.theaterkoorstem.nl) en op Facebook.


Iers Sessie Festival Nuenen

Op 4 november vindt in Nuenen het 8ste Iers sessie Festival plaats. In 4 kroegen rond/ nabij het Park zitten de sessiegroepen uit enkele steden van Nederland, Duitsland en België.

Wie interesse heeft om te komen luisteren kan vanaf 14.00 u. gratis overal terecht.
Wie mee wil spelen kan aanschuiven op alle locaties…….het maakt de 'reünie' kompleet.
Gratis toegankelijk in alle locaties.

Wie vooraf wil kiezen kan afgaan op de volgende indeling:

In "Ons Dorp" speelt de sessiegroep uit Gent onder leiding van Maarten Marchau
In "Schafrath" speelt de sessiegroep uit Breda onder leiding van Michiel Kuijs
In "Bar van Gogh" speelt de sessiegroep uit Alkmaar onder leiding van Auke Hofstra
In het "Le Souris" speelt de sessiegroep uit Düsseldorf onder leiding van Jens Barabasch
In in Weverkeshof spelen "The Ol' Foxes" en de groep slow sessiemuzikanten en zangers van de Nuenense –Ierse- scene
Tot slot: in "Café René" staat het talentpodium met een line-up van jonge folk-groepen


DNA-onderzoek bij borstkanker sneller in Máxima Medisch Centrum

De oncologisch chirurg en verpleegkundig specialist van Máxima Medisch Centrum (MMC) kunnen voortaan zonder tussenkomst van een klinisch geneticus een spoed DNA-onderzoek bij borstkanker indiceren en aanvragen. Deze versnelde procedure levert veel voordelen op voor patiënten met de diagnose borstkanker.

In Nederland krijgt één op de zeven vrouwen borstkanker (12 procent). Meestal is dit niet erfelijk, maar in ongeveer 5 tot 10 procent van de gevallen wordt borstkanker wel veroorzaakt door een erfelijke aanleg. Zo'n erfelijke aanleg kan worden opgespoord met DNA-onderzoek. Normaal gesproken wordt een spoed DNA-onderzoek aangevraagd met inmenging van een klinisch geneticus, een erfelijkheidsarts, van Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC). Dit zorgt voor vertraging in het proces. Daarom is het nu mogelijk dat de oncologisch chirurg en verpleegkundig specialist van MMC zelf spoed DNA-onderzoek voorstellen en bespreken met de patiënt en daarnaast ook het onderzoek aanvragen via een digitaal programma.

Voordelen voor de patiënt
Het digitale programma brengt grote voordelen met zich mee. De test kan eerder ingezet worden, omdat de patiënt geen aparte afspraak hoeft te maken met de klinisch geneticus in een voor de patiënt al emotionele en hectische periode. In deze fase is een uitgebreid gesprek met de klinisch geneticus niet nodig en vaak ook niet wenselijk. Een ander voordeel is dat de oncologisch chirurg en verpleegkundig specialist al na twee tot drie weken de uitslag krijgen en deze met de patiënt kunnen communiceren.

Eerder overleg tussen specialisten
Voor het Borstcentrum van Máxima Oncologisch Centrum (MOC) levert dit het voordeel op dat de verschillende betrokken specialisten de uitslag kunnen bespreken, in het zogeheten multidisciplinair overleg, waarin bepaald wordt of de uitslag van het onderzoek consequenties heeft voor de verdere behandeling van de borstkankerpatiënt. Alleen als uit het DNA-onderzoek blijkt dat de oorzaak van de borstkanker is ontstaan vanwege een erfelijke aanleg, of bij een onduidelijke uitslag, volgt dan alsnog een gesprek bij de klinisch geneticus.

Ervaringen patiënt toetsen
Om vast te stellen wat de ervaringen van de patiënten zijn in dit nieuwe traject, krijgen zij enkele maanden na de uitslag van het DNA-onderzoek een uitnodiging voor een enquête thuisgestuurd. Het doel van deze enquête is onder meer om te beoordelen of de zorg rondom DNA-onderzoek verder verbeterd kan worden.