Afbeelding
Foto: Will van Berkel

Seniorenraad themaochtend over vogels en andere diertjes in je nachtelijke tuin

Voor de maandelijkse themaochtend in De Boerderij had de werkgroep Welzijn en Zorg een luchtig thema op het menu staan: "Vogels en andere diertjes in je (nachtelijke) tuin".

Will van Berkel, geen onbekende in deze contreien, was op vrijdag 28 september te gast om met de aanwezigen zijn enthousiasme te delen over flora en fauna, met name in onze tuinen.
Vol passie en ondersteund door de vertoonde beelden van de besproken vogels, insecten en planten wist deze spreker het publiek weer te boeien.
Het werd al snel duidelijk dat Will niet alleen zijn kennis gebruikte om ons mee te nemen in de wonderlijke wereld van deze, soms ook onzichtbare, tuinbewoners.

Hij maakte van deze gelegenheid ook gebruik om het publiek te overtuigen en bewust te maken van de achteruitgang in aantal van sommige vogels, insecten en plantensoorten. Dit mede als gevolg van de "verstening" van onze tuinen en de invloed van de landbouw op onze omgeving.

Om deze ongewenste ontwikkeling tegen te gaan, had de spreker een aantal tips en adviezen om er voor te zorgen dat vogels en insecten zich weer thuis gaan voelen in onze omgeving; met name tuinen weer aantrekkelijk maken voor deze dieren.
Denk daarbij aan het plaatsen van nestkastjes, geschikt voor bepaalde vogelsoorten, het plaatsen van voersilo's en ander voedsel (zoals oud fruit), dat aantrekkelijk voor ze is.
Ook de gewenste vergroening van onze tuinen - en dus het planten van bepaalde bomen, bloemen en planten - ter bevordering van de leefomgeving van vogels, maar zeker ook insecten. Deze laatsten zijn op hun beurt belangrijk voor vogels en bestuiving van planten en bloemen. Het blijkt dat ook sommige gemeenten zich hard maken om dit soort vogel- en insectenvriendelijke locaties in te richten. Een positieve ontwikkeling.

Uit de reacties van de aanwezigen bleek, dat dit de meesten wel aansprak. De tijd bleek helaas te kort om alle stof, die de spreker voor ogen stond, te behandelen. Dit vond het publiek overigens ook, hetgeen bleek uit het feit dat men het ondergrondse insectenleven nog eens aan bod wil zien komen.
Voldoende materiaal dus voor een toekomstige themaochtend.

Met deze wens, en een verwijzing naar interessante literatuur over de besproken onderwerpen, werd deze ochtend afgesloten.