Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Een Pétanquehal missen we nog
in Son en Breugel

Pétanque, veel franser kan het haast niet. Het woord roept de sfeer op van de Middellandse Zee, van een pittoresk dorp ergens in de Provence, van een groepje mannen onder platanen. Het is een sport die ook in Nederland veelal beoefend wordt, ook in ons Mooie dorp. Helaas alleen 's zomers, vanwege het ontbreken van een speciale hal.

Door: Luc van de Wiel

Wat is het verschil?
Ik spreek hierover met Jan Rattink, beheerder van De Boerderij en (bestuurs) lid van La Ferme Boel, die spelen op een veld bij de Boerderij. Mijn eerste vraag is er een om mijn eigen onwetendheid te bestrijden: wat is het verschil tussen pétanque en jeu-des-boules? Jan moet even lachen om mijn vraag, en legt vervolgens uit dat er wel degelijk een verschil is.

'Jeu-des-boules' is eigenlijk een verzamelnaam, het betekent letterlijk 'spel met ballen'. Pétanque valt ook onder de 'balsporten, en stamt af van het Oud-Provençaalse 'les pied tanque', oftewel de voeten samengebonden', vertelde Jan. Met de voeten samengebonden of vanuit een cirkel waar de voeten niet uit mochten, werd er gespeeld. Met andere woorden: pétanque is wel per definitie (een vorm van) jeu-des-boules, andersom is dat niet per se het geval. Er zijn ook andere vormen van jeu-des-boules, met grotere ballen of keramische ballen.

Ook 's winters spelen
Bij La Ferme Boel spelen ze dus pétanque, zowel in competitieverband als recreatief. Het ontbreken van een binnenhal betekent dat er 's winters niet gespeeld kan worden, terwijl dan juist de competitie loopt. Daardoor zijn clubs als La Ferme Boel gedwongen uit te wijken naar hallen in omliggende gemeenten. 'We spelen soms in Best, soms in Sint-Oedenrode', geeft Jan aan. 'Het is vreemd dat in een welvarend dorp als Son en Breugel er geen eigen hal is.' Dat was reden voor Jan om een initiatief te starten om een binnenhal te bouwen, achter de Boerderij. Daar is genoeg ruimte (er is zo'n 320 vierkante meter), Jan verzamelde 25 handtekeningen. Het voorstel is ingediend, en wordt op 1 november in een commissievergadering besproken.

Het opmerkelijke is dat blijkbaar in 2004 al een voorstel gedaan is voor een pétanquehal, in 2010 kwam het nog ter spraken bij Breugel Leeft, wat nu Breugel Bruist is geworden. Daarbij zijn zo'n 20 locaties bekeken, en waar kwam men uit? Juist, bij de Boerderij…
Eigenlijk hoeft de gemeente alleen een cascohal te bouwen, als de hal wind- en waterdicht is, zorgen vrijwilligers voor de rest. Daarmee blijven de kosten relatief laag, bovendien kan zoals in het voorstel is opgenomen de hal ook voor andere verenigingen gebruikt worden, zoals de handboogvereniging of het Gilde.

Breed gedragen
Illustratief is in dat opzicht dat de oprichter van het Foodfestival één van de ondertekenaars is. De hal zou een mooi alternatieve locatie kunnen zijn als het festival naar binnen moet verhuizen vanwege de weersomstandigheden. Zoals dit jaar, toen uitgeweken moest worden naar de Bongerd, waar niet gekookt mocht worden in de hal. Dat zou in de pétanquehal wel kunnen, aldus Jan. Zo wordt het een multifunctionele hal!
Pétanque is een mooie sport, het zorgt er bovendien voor dat met name oudere mensen meer sociale contacten hebben, en in beweging komen. 'Ze moeten toch twee uur staan en een beetje bewegen, dat zorgt voor een gezond lichaam', zegt Jan. De sociale functie is ook belangrijk, veel leden komen toch even kijken en/of koffiedrinken, ook als er niet gespeeld kan worden.

De te bouwen pétanquehal voorziet in een duidelijke behoefte, niet alleen van la Ferme Boel, maar ook van andere pétanqueclubs in het dorp.


La Ferme Boel bestaat 25 jaar

La Ferme Boel bestaat in oktober 2018 25 jaar. Opgericht derhalve in 1993. La Ferme Boel is de benaming voor Petanqueclub. Een nog bekendere naam is: Jeu de Boulesclub. En dat jubileum moest gevierd worden. Op 28 oktober j.l. is dat gebeurd.

Door: Carel Swinkels

Vele leden waren afgereisd naar Best. Want bij Amitie , de jeu de boulesclub uit Best , werd dit feestje gehouden.
John van Noort, de voorzitter, heette zo'n dertig leden van harte welkom. Een agenda was er niet. Het was de dag om herinneringen op te halen.
En wat blijkt dan? De initiatiefnemer van de oprichting, 25 jaar geleden, was in levende lijve aanwezig. En dat is(was) Jan Rattink. Als beloning kreeg hij een boeket bloemen aangeboden: " van heb ik me jou daar". Een terechte beloning. En Jan heeft vanaf het begin nooit stil gezeten. Hij is altijd in de weer geweest om de club te promoten. En natuurlijk met enkele andere medestrijders. Maar die ken ik niet meer. Alhoewel: Rob Sanders is de eerste penningmeester van de club geweest. En die heb ik wel gekend. Helaas is hij te vroeg overleden.

Zowel de voorzitter als Jan Rattink spraken over de lange voorgeschiedenis voor wat betreft de aanleg van binnenbanen. Een vurige wens van de vereniging.
Nu loopt er een zogenaamd burgerinitiatief om dit verwezenlijkt te krijgen. Hiervoor waren 25 handtekeningen nodig. Dit leverde geen enkel probleem op.
Dit wordt met spanning: afwachten.

Ook werd er nog geboeld op dit jaarfeest. Bijna iedereen deed me. Met vele prijzen en prijsjes.
En tot slot was er nog iets. Een uitstekend koud- en warmbuffet stond ons te wachten.
Dat was smullen geblazen.
Met veel dank voor de organisatie. Het was een aangename en gezellig jubileumfeest.