Foto: Wil Feijen

Onbezorgd en zelfstandig blijven wonen

"Over de conclusies van een bijeenkomst van het Lagerhuis georganiseerd door de OVE en de OVSB over de bevolkingssamenstelling van de gemeente Son en Breugel was ik me rot geschrokken," zegt Amanda Schiltmans, voorzitter van de Stichting Statiegeld Op Jeugd.

"In oktober 2014 hield Professor Pieter Tordoi, hoogleraar Economische Geografie en Economie van de Universiteit van Amsterdam een lezing, waar hij de aanwezigen inzicht gaf in de bevolkingssamenstelling van Brabant en van Son en Breugel in het bijzonder. De belangrijkste conclusie: we zijn aan het vergrijzen. 25% van de bevolking is 65 jaar of ouder en dit getal zal de komende jaren explosief stijgen. Als kennisregio moeten we aantrekkelijk zijn voor jonge hoger opgeleiden om zich hier te vestigen. Maar de huizenmarkt zit op slot en de jeugd trekt weg. Dat gaf mij te denken."

Door: Arjen Strik
Foto: Will Feijen

Laten we de vergrijzing kantelen
Amanda: "Deze constatering is voor ons rampzalig. We moeten geen resort worden voor alleen maar rijke ouderen. We hebben de jeugd nodig om ons dorp levendig te houden, voor onze scholen, het verenigingsleven, de gezondheidszorg, de mantelzorg en de werkgelegenheid om er maar eens enkele te noemen."

"Uit het onderzoek blijkt dat de jeugd wegtrekt, nog geen 20% komt na hun studie weer terug in onze gemeente. Het ontbeert ons aan betaalbare woningen, zeker voor starters, terwijl we deze mensen keihard nodig hebben in onze Brainportregio. Als betrokken en bezorgde burger en ondernemer heb ik de 'Stichting Statiegeld Op Jeugd' opgericht, om iets aan dit probleem te doen." We praten hierover met de voorzitter en oprichter Amanda Schiltmans, Frank Zwijnenberg (Algemeen Bestuurslid/Raad van Advies) en Jan Dirk van Arkel (secretaris). Verder bestaat het bestuur Simone Janssen-Serton (penningmeester) en de algemeen bestuursleden/Raad van Advies, Sarah Reisch en Ellen van de Put.

Wat is de doelstelling van de stichting
Wat wil de stichting bereiken? Amanda: "We richten ons op twee zaken. 1) Statiegeld op jeugd en 2) Het splitsen van woningen." Ze legt eerst het statiegeldprincipe uit. "Maak het mogelijk om op basis van het statiegeldprincipe geld te reserveren voor de (tijdelijk) vertrekkende jeugd, waarbij dit geld in reservering wordt genomen om uiteindelijk te gebruiken om het terugkeren naar Son en Breugel te stimuleren door het geld beschikbaar te stellen voor de aankoop van een eigen (starters) woning."

De tweede toelichting geeft ze over het splitsen van woningen. "In onze gemeente staan veel grote woningen vaak gedeeltelijk leeg. De oudere bewoner gebruikt een klein gedeelte van het woonhuis, zoals huiskamer, keuken, badkamer en slaapkamer. De rest van het huis wordt niet gebruikt. Naar ons idee kunnen deze grotere woonhuizen opgesplitst worden in kleinere (huur) woonunits, waarbij de huidige bewoner zijn deel heeft en starters de 'andere' woonunits bewoont.

We zijn hierover met de gemeente in gesprek. Deze starter betaalt een aangepaste huur en verricht daartoe kleine ondersteunende taken zoals bijvoorbeeld: tuinonderhoud, boodschappen, ramen lappen, de kliko. Tevens is er op deze manier sociale controle en betrokkenheid naar elkaar." Stichting Statiegeld op Jeugd wil daarbij een actieve rol spelen en mensen helpen die hun woning willen laten splitsen. Ze heeft hiertoe nauwe contacten met o.a. de gemeente en woningcorporatie 'thuis. Amanda: "We gaan in november van dit jaar starten met een pilot, zodat we daadwerkelijk ervaring kunnen opdoen met het splitsen, de verbouwing en regelgeving."

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Amanda Schiltmans: 06-27358749 of Amanda.schiltmans@gmail.com.