Nellie Maas krijgt een poffer opgezet
Nellie Maas krijgt een poffer opgezet Foto: KVB

Kvb leden op bezoek bij het Museum van Brabantse Mutsen en Poffers.

Op fietsafstand van Son en Breugel ligt het pittoreske Museum van Brabantse Mutsen en Poffers. In het centrum van St-Oedenrode vind je het Sint Paulusgasthuis, waarin het museum is gevestigd aan de Kerkstraat 20. Vrijwilligsters Annette v.d. Brand en Willemien Vermeulen ontvingen de leden van de Katholieke Vrouwen Beweging met koffie/thee en een koekje waarna de dames vertelden over de geschiedenis van het gebouw en het museum.

Het gasthuis is in 1435 gesticht uit de nalatenschap van de welvarende jonkvrouw Jutte van Erp en was bedoeld voor de huisvesting van arme vrouwen. Dit was toendertijd nodig want de basis van de huidige AOW werd pas in 1947 gelegd toen Willem Drees zijn Noodwet Ouderdomsvoorziening lanceerde. De regeling bleef van kracht waarna hij in 1957 officieel werd omgevormd tot de huidige Algemene Ouderdomswet (AOW). Daardoor werd het gasthuis overbodig en bood het gasthuis alleen nog onderdak aan mensen die er nog woonden. In 1971 vertrokken de laatste bewoners en werd het na restauratie in 1975 in gebruik genomen door de VVV en het museum.

Het museum is geheel gewijd aan de Brabantse hoofddracht van de periode sinds 1870. De leden van de KVB kregen een rondleiding door een aantal ruimtes, waarbij iedere ruimte een voormalig huisje was, maar die nu met elkaar zijn verbonden. Het eerste huisje is de gastenkamer van het museum waar de vrouwen van de KVB werden ontvangen. Van daaruit ging men naar het tweede huisje die vol stond met vitrines met poffers en mutsen. Annette en Willemien wisten er veel over te vertellen en de dames hingen dan ook aan hun lippen. In het derde huisje is nu een tentoonstelling te zien waaruit blijkt dat niet alleen boerenvrouwen de muts droegen, maar dat de muts in alle gelederen van het platteland voorkwam. Hier is ook een expositie te vinden over de bewoners van het Sint Paulusgasthuis sinds het ontstaan in 1435. In het vierde huisje staan vooral spullen die eigendom waren van een familie uit Erp en geschonken zijn aan het museum. Hier vind je o.a. een prachtige oude kinderwagen, doopkleed en doopjurk.
Het was koud en guur weer, maar de dames lieten zich de kans toch niet ontzeggen om even door de ommuurde binnentuin te lopen. In de zomer is het hier aangenaam vertoeven en mogen de museumbezoekers ook gerust wat kruiden plukken. Na de rondleiding verzamelden de vrouwen zich weer in de gastenkamer waar ze nog wat filmpjes mochten kijken. Het was een interessante en mooie middag. Mocht je een keer in St-Oedenrode zijn loop dan eens binnen. Voor de €2,- entree hoef je het niet te laten. Voor kinderen tot 12 jaar en Museumjaarkaarthouders is het zelfs gratis.


Avondrepetitie van "Seniorenorkest Sonore"

Om belangstellende muzikanten kennis te laten maken met ons "Seniorenorkest Sonore" hebben wij dit jaar enkele avondrepetities ingepland. Op maandag 12 november beginnen wij om 19.30 tot 21.00 uur in één van de zalen van "de Zwaan" in Son en Breugel.

Het seniorenorkest bestaat uit 25 leden en zij voelen zich nog steeds jong, hoewel de gemiddelde leeftijd van de hechte en bevriende club muzikanten de pensioensleeftijd gepasseerd is. Om met elkaar gezellig en vooral ook goed muziek te kunnen blijven maken, wordt wekelijks gerepeteerd onder leiding van dirigent de heer Harrie Scheutjens.
Het repertoire bestaat onder andere uit polka's, walsen, marsmuziek en gezellige meezingers. Heeft u belangstelling, kom dan langs en breng uw instrument mee. Wie weet, het kan zo maar klikken.

Mocht u interesse hebben, dan kunt u ook contact opnemen met de voorzitter, de heer J. van de Wiel, telefonisch bereikbaar op 040-2529238 of per e-mail: jan.bep@hotmail.com.


Afbeelding