Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Gemeenteraad omarmt burgerinitiatief

In de raadsvergadering van donderdag 1 november was heel de raad positief over het burgerinitiatief van de heer Jan Rattink om een pétanquehal te bouwen achter de Boerderij in Breugel.

De hal zou volgens de ondertekenaars van het burgerinitiatief voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden, zoals door de plaatselijke handboogvereniging of het Gilde, maar ook een evenement als het Foodfestival zou bij slecht weer een mooi onderdak kunnen krijgen.

De raad benadrukte dat zeker naar de multifunctionele mogelijkheden moest worden gekeken. Wel is het volgens PvdA/Groen Links niet de bedoeling dat door dit multifunctionele centrum veel groen verdwijnt op de beoogde plaats.

Burgerparticipatie
Het initiatief past geheel bij de doelstelling van de huidige coalitie, meer burgerparticipatie en daardoor inbreng van de inwoners van Son en Breugel. Wat dat betreft heeft de coalitie de wind mee, het aantal burgerraad commissie leden was nog nooit zo groot als op dit moment.

In de Raadsvergadering van afgelopen donderdag werden ook de heer Van Beers, de heer T. van Vlerken en mevrouw M. Bonnier beëdigd als burgerraadslid, naast de eerder benoemde burgerraadsleden.


Aandacht voor ondermijning in buitengebied

De agrarische sector is een kwetsbare sector. Zeker voor ondernemers die onlangs zijn gestopt of willen stoppen. Uit onderzoek blijkt dat 15% van deze ondernemers door criminelen is benaderd. Criminelen zijn gefocust op leegstaande stallen en weten deze haarfijn te vinden.

Oneigenlijk gebruik
Steeds vaker worden verhuurders van panden het slachtoffer van oneigenlijk gebruik van hun panden. Onder valse voorwendselen huren criminelen een pand om er hennep te telen of xtc te maken. De verhuurders lopen dan flinke risico's op meerdere fronten. Risico's van brand, (dreiging met) geweld, illegaal aftappen van elektriciteit, schade aan panden enzovoort liggen op de loer.

Integrale controles in november
Om de bewustwording hiervoor te vergroten gaat een team bestaande uit politie, brandweer, gemeente en omgevingsdienst op bezoek bij agrariërs in Son en Breugel. Zij doen dit op dinsdag 20 en dinsdag 27 november. Het is de bedoeling op termijn zoveel mogelijk bedrijven in het buitengebied te bezoeken. De bezoeken worden niet vooraf aangekondigd.

Herkennen van signalen
Zij praten met ondernemers over het herkennen van signalen van criminaliteit en hoe zij die op een veilige manier kunnen melden bij de politie. Doel is hen bewust te maken van de gevaren van onbewust in zee gaan met malafide huurders. De verhuurder kan aansprakelijk worden gesteld, ook als deze nergens van af wist.

Zelf iets gezien?
Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal. Maar alleen samen kunnen we ondermijning stoppen. Ziet, hoort, ruikt u onraad? Hebt u het gevoel dat er iets niet pluis is? Meld het altijd. Bel 112 als elke seconde telt en 0900-8844 bij geen spoed, wél politie. Melden kan ook anoniem via het meldpunt Meld Misdaad Anoniem. Bel 0800 -7000.


Kinderen Sonnewijzer ontbijten
met burgemeester Gaillard

Tijdens de week van het Nationaal Schoolontbijt, waarin een half miljoen kinderen samen gezond ontbijten op zo'n 2.500 basisscholen, vindt ook het Burgemeestersontbijt plaats.

Burgemeester Hans Gaillard geeft het goede voorbeeld en ontbijt op 8 november a.s. van 8.00 tot 9.00 uur samen met de kinderen van De Sonnewijzer. Ze schuiven samen aan de ontbijttafel en maken kennis met elkaar. Zo geven ze het goede voorbeeld van een gezonde start van de dag.

Donatie aan het goede doel
Het Burgemeestersontbijt wordt georganiseerd in zo'n 275 gemeenten is onderdeel van Het Nationaal Schoolontbijt, dat voor het 15e jaar op rij een week lang aandacht schenkt aan het belang van een gezond ontbijt. Die aandacht is nodig omdat nog steeds veel kinderen niet, niet altijd of niet gezond ontbijten.

Burgemeester Gaillard betaalt symbolisch voor het ontbijtje met een donatie aan de stichting Kinderpostzegels, die zich sterk maakt voor kwetsbare kinderen. Met het jaarthema 'Een feestje voor iedereen!' laten het Nationaal Schoolontbijt en Kinderpostzegels zien dat een feestje pas een feestje is als iedereen erbij hoort.