Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Nationaal schoolontbijt samen met de burgemeester

Donderdag 8 november was er een bijzonder gezamenlijk ontbijt op basisschool de Sonnewijzer. Het was voor deze school de dag van deelname aan het nationale schoolontbijt. Aan dit ontbijt nam ook een speciale gast deel: Burgemeester Hans Gaillard.

Door: Adrie Neervoort
Foto's: Wil Feijen

Een ontbijt is voor veel kinderen in ons dorp niet bijzonder. Gelukkig is het voor veel kinderen de gezonde start van de dag. Dat is echter niet overal zo. Er zijn kinderen die zonder ontbijt naar school gestuurd worden. Maar ook al ontbijten kinderen elke dag, het gaat ook om wat zij dan eten en de manier waarop dit gebeurt.
De actie Nationaal Schoolontbijt vraagt alweer voor de16de keer aandacht voor het ontbijt. Behalve dat het ontbijt belangrijk is voor een goede start van de dag, het de leerprestaties verhoogd, is het ook een promotie voor de gezonde kant van het ontbijt en het sociale aspect daarvan.

Daar zaten ze dan de 60 kinderen van basisschool de Sonnewijzer van groep 1 t/m 3 in de leeftijd van 4 t/m 7 jaar aan een feestelijke tafel. De ouders hadden het verzoek gekregen om voor hun kind het ontbijt een keer over te slaan en ze nuchter naar school te sturen. Dus redelijk hongerig en een beetje gespannen zaten ze aan de tafel.
En dan was er ook nog een speciale gast, de burgemeester, die zojuist iedereen persoonlijk welkom had geheten. Je zou denken van eten komt niets, maar dat was zeker niet het geval. Er werd heerlijk gesmuld van het brood dat werd versierd met komkommer, kaas, jam of bietenspread.

Cheque
Tussendoor was er gelegenheid om aan de burgemeester vragen te stellen, zoals: "Wat is het leukste dat u ooit heeft gedaan? Waarom bent u hier." Belangrijke vragen die op een eerlijk antwoord konden rekenen. De burgemeester had ook nog een verrassing. Hij liet de kinderen een cheque zien met daarop het bedrag van € 250,-. Hiermee betaalde hij symbolisch voor het ontbijt. Het bedrag, zo vertelde de burgemeester, maakt de gemeente Son en Breugel over naar de stichting Kinderpostzegels. Deze stichting maakt zich sterk voor alle kwetsbare kinderen in Nederland. Misschien zitten daar ook wel kinderen bij die deze ochtend en andere ochtenden niet hebben ontbeten, maar dat in de toekomst hopelijk wel kunnen en zullen gaan doen.

Het was een smakelijke, voedzame en feestelijke ochtend op basisschool De Sonnewijzer.


Gemeente koopt tijdelijke units bibliotheek

Doordat de huidige coalitie inzet op hergebruik van de voormalige Petrus Bandenkerk, blijken de units waar de bibliotheek zich in heeft gevestigd niet van tijdelijke aard.

Omdat het huurcontact van de units in 2019 afloopt heeft de gemeente een rekensommetje gemaakt. Het huren van de units voor onbepaalde tijd of ze aankopen en daardoor zicht hebben op de kosten.

De keuze is gevallen op het aankopen van de units. De kosten hiervoor zijn € 274.572,-. De afschrijvingskosten á 192.322 euro worden afgedekt uit de financiën groeipad centrumontwikkeling.
Hierdoor heeft niet alleen het Vestzak als dorpshuis een meer permanent karakter maar ook de bibliotheek in het Vestzak.


Afbeelding
Afbeelding