Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Een mooie dag voor de Mantelzorg

LEVgroep Son en Breugel, de maatschappelijke instelling aan de Europalaan die zorgt voor welzijn, leven en verbinden, organiseerde op zaterdag 10 november de dag van de mantelzorg in het Vestzaktheater. Op deze jaarlijkse dag worden de mantelzorgers in de gemeente gewaardeerd en in de schijnwerpers gezet.

Door: Nannie van den Eijnden en Adrie Neervoort

Wethouder John Frenken opende de dag met een hartelijk welkomstwoord en ging in gesprek met de aanwezige mantelzorgers. Hij vroeg waar ze behoefte aan hebben en wat het betekent om mantelzorger te zijn. Vaak word je dat ineens en waar kun je dan terecht met vragen? Hoe integreer je de zorg voor de ander in je leven? John overhandigde één mantelzorger de persoonlijke bedankbrief met vergoeding van de gemeente en een grote bos bloemen. Alle mantelzorgers die zijn aangemeld bij Steunpunt Mantelzorg konden deze waardering van de gemeente die dag zelf in het theater ophalen. Sylvia Corsten van de Stichting Belangenbehartiging Mantelzorgers Son en Breugel vroeg de mantelzorgers om een wensenlijst in te vullen, die speciaal voor hen is opgesteld om te inventariseren waar ze tegenaan lopen en waar ze behoefte aan hebben.
Er was een leuk programma samengesteld met een heerlijke, uitgebreide hightea, een live optreden van accordeonist Rob des Bouvrie begeleid door Henk van Beckum op de contrabas en muziek van DJ Lucky (Luuk, 14 jaar).

Op de Dag van de Mantelzorg worden alle mantelzorgers even in het verdiende licht gezet, elke mantelzorger heeft zijn of haar eigen verhaal. Zo vertelde Rina van Remmen – Egberts hoe zij haar vader van 98 jaar met veel liefde zes maanden per jaar in huis neemt. Een man die ondanks zijn hoge leeftijd zeer vitaal is, heeft toch dagelijks hulp nodig. Als dochter ziet Rina het min meer als haar taak om haar vader te verzorgen, dit doet zij samen met haar zus, die haar vader de andere 6 maanden van het jaar in huis neemt. Zelfstandig wonen is geen optie meer voor haar vader.

Mantelzorg kan ook een uitbreiding zijn van de zorg die je al hebt voor een kind, zo blijkt uit het verhaal van Mariska v.d. Nieuwenhyzen. Vrij snel na de geboorte de geboorte van haar kind merkte dat er dingen bij hem anders gingen dan bij haar oudste zoon. Na veel onderzoeken en gesprekken met deskundige en artsen bleek dit ook zo te zijn. Er was sprake van afwijkend gedrag en het kreeg een "label".

Maar dan wil je als moeder wel het beste voor je kind, dus gaat de aandacht uit naar zijn ontwikkeling en maak je keuzes in zijn belang. Keuze die je als moeder kunnen beperken in je ontwikkeling, je stopt met werken maar ook in je financieele toekomst. Natuurlijk redt je het wel als gezien op het salaris van je partner, maar je maakt je daardoor wel erg afhankelijk en levert zeker later, denk aan eigen pensioen opbouw vreselijk in.

Toch speelt dit bij de beslissing om de rol als mantelzorger op te pakken nooit een rol zo blijkt. Maar het is een opoffering die naast alle ander zaken erg onderbelicht is volgens Mariska. Zou ze het terugkijkend anders gedaan hebben? Nee is haar antwoord wij hebben als gezin de keuze gemaakt en hebben zeker voor mijn zoon heel veel bereikt. Toch was het beter geweest als we de financiele gevolgen op langer termijn wat heldere hadden gehad, want in eerste instantie kijk je naar de gevolgen op korte termijn.

De jonge mantelzorger
Speciaal voor de jonge mantelzorgers was er vanaf 17.00 uur een verwenavond boordevol leuke activiteiten georganiseerd, die begon met allemaal samen heerlijke frietjes eten van cafetaria Henries Place . Ze konden tafelvoetbal spelen, nagels lakken, schilderen, foto's maken, dansen op de muziek van DJ Lucky, meedoen aan een loterij met leuke prijzen en er was een karikaturist. Alle mantelzorgers konden elkaar die dag ontmoeten, hun verhalen delen en hun zorgen even vergeten. De sfeer in het theater was de hele dag geweldig.

Steunpunt Mantelzorg
Er zijn veel mantelzorgers in onze gemeente. Het Steunpunt Mantelzorg Son en Breugel wil graag weten wie zij zijn en hen ondersteunen. Als u zich aanmeldt bij dit steunpunt ontvangt u individuele begeleiding en algemene informatie, de gratis nieuwsbrief, een uitnodiging voor het mantelzorgcafé en komt u mogelijk in aanmerking voor de gemeentelijke mantelzorgwaardering.

email: steunmantelzorg.sonenbreugel@levgroep.nl
telefoon: 0499 - 49 14 70

Mantelzorger, je kunt 't zomaar ineens zijn…


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding