Marc Wolf bij de AED bij Den Bouw in Breugel
Marc Wolf bij de AED bij Den Bouw in Breugel Foto: Wil Feijen

Zijn er voldoende AED's
in Son en Breugel

Een automatische externe defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen, als iemand een hartstilstand heeft. Eigenlijk is het beter om te zeggen dat het hart opnieuw op gang gebracht wordt, het staat feitelijk niet (helemaal) stil. Dat opnieuw op gang brengen wordt defibrilleren genoemd.

Snel ingrijpen van groot belang
Als iemand een hartstilstand heeft, is het van groot belang dat er snel ingegrepen wordt. Met een AED. Daarvoor is nodig dat hulpverleners kunnen zien waar er een AED aanwezig is, de AED's moeten daarvoor aangemeld zijn.

Marc Wolf is op onderzoek uitgegaan in de naburige gemeentes (Nuenen, Best en Sint-Oedenrode), hij heeft ook gekeken naar de betrokkenheid van de respectievelijke gemeente(s).

Het kostte Marc de nodige moeite om aan informatie te komen, de gemeentes schitteren werkelijk in onduidelijke communicatie. Toch is naar voren gekomen dat de bovengenoemde gemeentes over een (veel) hogere AED dichtheid beschikken dan ons dorp.

Omliggende gemeentes beter voorzien
Zo beschikt Nuenen beschikt over 25 AED's, die allemaal aangemeld zijn. De gemeente en de Woningstichting hebben in het verleden een financiële injectie gegeven. Inmiddels worden alle kosten door de stichting gedragen en door een lokale AED aanbieder. De stichting ontvangt jaarlijks een sponsorbedrag van de Rabobank.

Best beschikt voor gemeentelijke locaties over een 30-tal units, die in 2018 zijn aangeschaft. Tevens is er sinds enkele jaren een stichting actief. Het is (nog) niet duidelijk in hoeverre de stichting en de gemeente ook daadwerkelijk samenwerken. Er is wel een mooie stap in de goede richting gezet, dat er een dergelijk aantal units zijn aangeschaft en aangemeld.

Sint-Oedenrode beschikt in totaal over 60 AED's, waarvan er 45 zijn aangemeld. Een stichting heeft deze AED's in beheer. Sint-St. Oedenrode heeft 17.000 inwoners, daarmee is de AED dichtheid beduidend beter dan in Son en Breugel.

Voor zover Marc nu kan beoordelen is de inmenging van gemeentes is onze omgeving (erg) beperkt, het wordt vooral overgelaten aan de stichting(en).

In Son en Breugel gebeurt niets
Als we kijken naar onze gemeente dan gebeurt er vrijwel niks, constateert Marc. De jaarlijkse subsidie van € 800,00 per jaar is erg beperkt en absoluut niet toereikend.
Volgens Marc kunnen er zo 20 AED's en kasten bij in onze gemeente. Met name in de woonwijken zijn de AED's schaars. Enkel de stichting heeft er twee geplaatst. De meeste slachtoffers bevinden zich immers thuis. Neem bijvoorbeeld de Gentiaan. Daar is één AED aangemeld van de in totaal zeven aanwezige AED's. Maar al deze AED's zijn in hetzelfde gebied van de Gentiaan gesitueerd. Voor een juiste verdeling heeft deze wijk nog twee extra AED's nodig.

In Breugel is het helemaal slecht gesteld, is de conclusie van Marc. Breugel telt slechts één aangemelde AED (ook van de stichting).

Werk aan de winkel
Ons dorp kent over zo'n 15 reanimatie meldingen per jaar. Twee derde van de slachtoffers komt te overlijden. Dit aantal kunnen we volgens Marc Wolf aanzienlijk terugdringen met een betere AED dekking. Feit is dat ieder slachtoffer reanimatie nodig heeft en ruim 70% ook de hulp van een AED. Zonder AED is de overlevingskans zeer beperkt (tussen de 3% en 7%).

Er is dus nog werk aan de winkel, om ons dorp ook in dit opzicht veiliger en mooier te maken.


Afbeelding