Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Warm welkom voor Sint op koude novembermiddag

Onderweg naar de intocht kom ik met enige regelmaat Hulppieten en –sinterklazen tegen. Naarmate ik dichterbij het kanaal kom, ziet het steeds zwarter van de mensen. Pappa's, mamma's, opa's en oma's zijn samen met hun (klein) kinderen in groten getale naar de plek gekomen waar Sinterklaas aan zal leggen.

Door: Luc van de Wiel
Foto's: Wil Feijen

Zie ginds komt de (stoom)boot
Het is lastig een plekje te vinden waar je nog iets kunt zien. Dan is het zover, de boot komt eraan! Geen stoomboot, wel een vrachtschip waar ik de Sint al zie staan. Het schip vaart door tot bij de brug, keert dan om en legt aan. Veel kinderen zitten op de schouders van hun vaders, om toch nog iets te kunnen zien. Het heeft de nodige voeten in de aarde, voordat Sinterklaas voet aan wal kan zetten. De Pieten gaan hem voor, ze delen aan weerszijden van het kanaal snoep uit.

Onder muzikale begeleiding van Pro Honore et Virtute, onze plaatselijke harmonie, schudt de Goedheiligman menig kinderhandje. Maar niet nadat hij welkom geheten is! 'Het is fantastisch weer, laten we er een mooi feest van maken!' zegt de Sint. Het mooie feest is dan al in gang.

Vol verwachting klopt ons hart
Vol verwachting klopt menig kinderhart, een roe of gard komt er echter niet aan te pas. Slechts snoep, zakken vol! Op regelmatige plekken langs de route staan auto's klaar, met in de kofferbak zakken snoep, waar de Pieten even kunnen bijvullen. Om meteen omringt te worden door gretige kinderen, die voortdurend 'Piet, Piet!' roepen, in de hoop dat Piet hún zakje met snoep zal vullen. Of ze gaan op de foto met Piet, ook sommige ouders willen graag een selfie met Piet erbij.

Even verderop staan het paard geduldig op Sinterklaas te wachten, het duurt even voordat de Sint op kan stijgen. Vooraf gegaan door de harmonie, gaat Sinterklaas met zijn gevolg in de richting van het gemeentehuis. Eerst het kanaal over, via de Nieuwstraat naar Zonhove, via de Antoon van de Venstraat weer terug naar de Nieuwstraat, en dan naar het Raadhuisplein.

Een grote opkomst
Sommige ouders volgen Sinterklaas, tot aan het Raadhuisplein. Langs de route staan ook veel mensen, waar Pieten bezig zijn snoep uit te delen staan kluwen mensen, het is lastig daar een weg tussen te vinden. Vrolijk zwaait de Goedheiligman naar iedereen, er zit een flink tempo in.

Al snel is het Raadhuisplein bereikt, waar een grote menigte al staat te wachten. Met behulp van een trapje stijgt de Sint weer af. Het is niet zo vreemd dat een man van zijn hoge leeftijd daar een hulpmiddel bij nodig heeft! Burgemeester Hans Gaillard staat geduldig te wachten. Dan maakt Sinterklaas zijn opwachting op het bordes, waar de Pieten al aan het dansen zijn. De sfeer zit er al snel in!

Cadeaus kwijt
De burgemeester heet Sinterklaas welkom. 15 zakken met cadeaus zijn afgegeven bij het gemeentehuis, het duurt even voor ze allemaal tevoorschijn getoverd zijn. De zakken worden geteld en herteld, er ontbreken er twee! Die blijken in een busje te zitten, de twee Pieten die voor de zakken verantwoordelijk zijn, gaan er met het busje vandoor. Als de overige Pieten het lied "Zwarte Piet ging uit fietsen' aanheffen, komen ze daadwerkelijk aangefietst. Zonder de in het liedje vermelde klapband, of die is al gerepareerd (tegen betaling van één pepernoot, uiteraard). Dat zou het oponthoud kunnen verklaren…

De cadeaus zullen later worden verdeeld, na dit intermezzo gaan de Pieten vrolijk verder met uitdelen van snoep. Zonder dat ik het in de gaten heb, vinden een paar pepernoten hun weg naar mijn jaszak. Zo ga ik niet met lege handen naar huis! Ben ik toch braaf genoeg geweest, het afgelopen jaar.

Feest gaat verder
Het feest op het Raadhuisplein gaat nog even verder, als ik me naar huis begeef. Het was een leuk en gezellig samenzijn, zonder wanklank. Het onthaal van Sinterklaas in Son en Breugel was warm, geen overbodige luxe op een koude novembermiddag. Een voorbeeld van hoe het wel kan, het vieren van Sinterklaas.

Kijk voor meer mooie foto's van de intocht op onze site www.mooisonenbreugel.nl


Afbeelding
Afbeelding