Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Ondermijnende criminaliteit en veiligheid: samen houden we Ekkersrijt veilig

Donderdag 15 november was er de drukbezochte bijeenkomst 'Hart voor de samenleving, hard tegen ondermijning' georganiseerd door de Ondernemers Vereniging Ekkersrijt (OVE) in samenwerking met het gemeentebestuur. In zijn openingswoord ging Burgemeester Hans Gaillard in op het 'Integraal Veiligheidsbeleid Son & Breugel'. Een beleid waarin beveiligingsorganisaties, de politie en het Openbaar Ministerie samen met de ondernemers van Ekkersrijt hun vizier richten op de ondermijnende criminaliteit. Het gemeentebestuur wil samen met de burgers en ondernemers op die manier de ondermijnende criminaliteit zoveel mogelijk tegengaan en stoppen.

Door: Rianne van der Heijden
Foto: Wil Feijen

Wat is Ondermijnende criminaliteit
Ondermijnende criminaliteit is georganiseerde misdaad die gepaard gaat met geweld, bedreiging en intimidatie bij het produceren van drugs, drugshandel, witwaspraktijken, fraude en digitale criminaliteit maar ook mensenhandel. Criminelen willen zoveel mogelijk geld verdienen met deze illegale activiteiten. Burgers en bedrijven worden bedreigd door deze vaak illegale en praktijken. De verwevenheid van de onderwereld met de bovenwereld gebeurt vaak om de hoek.

Het Integrale Veiligheidsbeleid 2019-2011
De Gemeente: De vier pijlers van het veiligheidsbeleid worden door de burgemeester kort toegelicht. Als eerste een veilige woon- en leefomgeving. Onderdelen hiervan zijn. Het bestrijden van auto- en woninginbraken. Het veilig ondernemen zowel op Ekkersrijt als op het buitengebied. De zorg en veiligheid, het tegengaan van huiselijke geweld zoals de verslavingszorg en andere bronnen van zorg. Als vierde de integriteit en veiligheid met als belangrijkste doel bestrijden van de ondermijnende criminaliteit. Deze vier pijlers staan voor de goede uitvoering van het Integrale Veiligheidsbeleid van Son & Breugel. Zo worden bedrijven bezocht waarbij gecontroleerd op milieuveiligheid, bouwveiligheid, en brandveiligheid. maar ook door te bevorderen dat inwoners, ondernemers, corporaties en anderen (gaan) samenwerken om ook veilig verdachte signalen te kunnen melden.

Het gemeentebestuur kan een goede bijdrage leveren aan het Integrale Veiligheidsbeleid zoals het intrekken van vergunningen of de afgifte van een vergunning weigeren voor het bouwen van panden op grond van de wet Bibob.
Het Damoclesbeleid geeft het gemeentebestuur mogelijkheden om panden te sluiten. Ook lokale regels van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zijn inzetbaar. Op korte termijn wordt de agrarische sector onder de loep genomen om de ondernemers weerbaar te maken.

Het RIEC: Hans van Haaren, Accountmanager van het RIEC, zette de presentatie voort . De criminelen en (bonafide) ondernemers blijken elkaar nodig te hebben om het criminele doel te realiseren. Politie, Gemeente en de Belastingdienst geïntegreerd in één convenant, met het Regionaal Informatie en Expertise Centrum werken samen om de criminele activiteiten bloot te leggen.

Wat er zoals nodig is voor een ondermijnende criminele activiteit
De opbouw van een criminele organisatie toont dezelfde kenmerken als die van een normale ondernemingen in de bovenwereld. Voor het opzetten en exploiteren van een drugslaboratorium zetten criminelen klusbedrijven, elektriciens, makelaars, transporteurs, banken, accountancy, taxateurs, en auto/leasebedrijven in om uiteindelijk drugs te kunnen produceren. Het begint ergens met een criminele samenwerking met een bepaalde expertise als vertrekpunt. Locaties zijn nodig waar de productie plaatsvindt. Ze maken gebruik van geld dat niet traceerbaar is, zodat hun activiteiten niet opvallen. Ook logistiek & transport wordt ingezet en door de afzet van deze producten ontstaat crimineel geld wat in de maatschappij wordt witgewassen. Iedereen die in dit hele proces gebruikt wordt en zich inzet loopt een risico. Het ondermijnen zit in de handelingen die heimelijk zijn, minder kosten en waar gevaar aan vast zit. Georganiseerde criminaliteit is dus niet alleen 'ergens anders'. Het is een miljarden industrie in Nederland. Branches zitten verweven in Nederlandse ondernemingen, wat kan betekenen dat men met die branches te maken krijgt zonder bewust handelen.

Bedrijvenpark Ekkersrijt
Ekkersrijt omvat 300 bedrijven met ongeveer 10.000 medewerkers. Het High Tech (sciencepark), de Multimedia (sciencepark), de industrie, het transport en de logistiek aan de Oostzijde van Ekkersrijt en de Retail met als kern de meubelboulevard. Dit bedrijventerrein kan een motivatie zijn voor criminelen. Daarom wordt op Ekkersrijt met grote nadruk gelet op de veiligheid door inzet van vele beveiligingscamera's, politiesurveillanten en toezicht door diverse beveiligingsorganisaties, dus in die zin onaantrekkelijk voor criminelen.
Toch is het mogelijk dat de ondermijnende criminaliteit actief zou willen zijn op Ekkersrijt. Verloedering van panden en zichtbare wanorde is een eyecatcher voor ondermijnende criminaliteit, waardoor panden moeilijk verkoopbaar zijn en tegen lagere prijzen moeten worden aangeboden aan criminelen die ze vaak betalen met zwart geld. Misdaadgeld wordt geaccepteerd door (lokale) ondernemers, zwart geld van dubieuze afkomst. Deze bonafide geldstromen kunnen worden doorbroken door de economische factoren van dit probleem aan te pakken. Dit kan worden bereikt door de sociale controle te vergroten.
De integrale aanpak door de gemeente kan in het samenwerkingsverband met het convenant RIEC de informatie delen over onverklaarbare zaken. Met deze integrale aanpak beogen de gemeente, de politie en de belastingdienst samen te werken met de bedrijven op Ekkersrijt om op die manier maatschappelijke weerbaarheid te creëren.

Voorbeelden uit de praktijk
In het jaar 2014 zijn in verpauperde loodsen en schuurtjes in het buitengebied afval aangetroffen waarin grondstoffen voor de productie van synthetisch drugs lagen opgeslagen. In dat zelfde jaar werd op de zolder van een loods eveneens dergelijk drugsafval aangetroffen. In 2015 werd een hennepteelt op een zolder ontmanteld. Meerdere malen worden vrachtwagens aangetroffen op een bedrijventerrein die dagenlang ergens geparkeerd staan. Na melding en onderzoek van de vrachtwagens blijkt dat de lading uit materialen bestaat die nodig zijn voor het produceren van synthetische drugs.

De politie: Een woordvoerder van de lokale politie zoemt door middel van enkele voorbeelden in de voorgenoemde aandachtspunten die daadwerkelijk in de buurt gebeuren. Durf deze signalen te melden aan de wijkagent of politie. Want u speelt dus als burger en ondernemer een belangrijke rol in de aanpak van ondermijnende criminaliteit. Ondernemers van Ekkersrijt dienen naar de veiligheid te kijken, te signaleren en te melden om zodoende malafide ondernemers te weren. Uw ogen en oren zijn hard nodig om ondermijnende criminaliteit vroegtijdig te melden en te voorkomen. Alles begint met een melding aan de politie!
Verdachte situatie? Meld het bij de politie, dit kan op de volgende manieren:
- Spoed? Bel 112
- Geen spoed, wel politie: 0900-8844
- Contact met de wijkagent: www.politie.nl/mijn-buurt
- Anoniem melden: 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl
- Melding, tip klacht of compliment: gebruik de politieapp!

Laten we samen Ekkersrijt veilig houden!