Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Luister eens naar het Carillon

In de tijd van Sint en Kerst speelt het Automatisch Speelwerk van het Sonse Carillon (sinds eind 2008) 44 keer per dag van 9.15 tot 20.00 uur telkens een random keuze uit 25 sinterklaasliedjes en 25 kerstliedjes.

De sinterklaasliedjes spelen van de dag van de Intocht tot en met 9 december en de kerstliedjes van 10 december tot en met 1 januari 2019. Daarna geldt weer het normale programma van de 90 andere muziekarrangementen.
Het zijn eigenlijk geen liedjes, geen eenstemmige deuntjes maar complete composities. Met een intro en omvangrijke notenversieringen, waardoor je inderdaad goed zou moeten luisteren om te horen welk muziekstuk het is.

Ze zijn ook speciaal gemaakt voor het carillon van de Sonse Toren door de beroepsbeiaardier van Son en Breugel drs. Peter Bremer uit Vught. Hij treedt al meer dan 20 jaar ook tweemaal per maand op tijdens de weekmarkt met een z.g. vaste beiaardbespeling. Samen met de amateurspelers wordt het Carillon sinds jaar en dag 100 x per jaar een uur handmatig bespeeld.

Behalve deze meer tijdgebonden melodieën voor de perioden van sint en kerst bestaat de muziek van de ongeveer 100 arrangementen voornamelijk uit Nederlandse volksliedjes (50%), iets oudere populaire songs van Nederlandse zangers, van de Beatles, filmmuziek e.d. (20%) en veelal bekende, vrolijke klassieke highlights (30%). Op de hele en halve uren klinkt een wat langere melodie, kort vóór de slag van het uurwerk. Per dag is er in totaal 22 minuten muziek, verdeeld over 44 maal per dag van 09.15 tot 20.00 uur. Het speelwerk laat zich bijna 16.000 keer per jaar horen. Overdag never a dull moment in het centrum van Son en Breugel.

De gearrangeerde muziekstukjes worden random uit het bestand gekozen, zodat er geen sleetsheid optreedt voor de luisteraar. In vroegere jaren, toen er nog alleen z.g. speeltrommels waren, was de variatie veel geringer en klonken er letterlijk deuntjes, die de hele dag herhaald werden.