Lezers Podium

Op naar de 10 miljoen......

Recent heb ik u op de hoogte gebracht van de kosten van de aankoop van de kerk tot nu toe. Dit bedrag stond op € 2.135.000,-.
Inmiddels is aan de gemeenteraad voorgesteld de tijdelijke units van de bibliotheek te kopen en over 5 jaar weer te verkopen. Netto kosten: € 192.322,- In dit bedrag zijn niet opgenomen:

De kosten van sloop en vervoer van de units naar de opslag van de huidige eigenaar; herstel van beschadigingen en gebruikssporen van 5 jaar om de units opnieuw verhuurbaar te maken; het verwijderen van de fundering onder het gebouw; het weer bouwrijp maken van de grond, waarop de units hebben gestaan.

De teller komt dus daarmee op € 2.327.322,- excl. de genoemde kosten.
In de raad van 10 december 2018 wordt voorgesteld aanvullend weer een krediet beschikbaar te stellen van € 440.000,- voor 5 aanvullende onderzoeken en het maken van twee schetsontwerpen.

De stand per 10 december wordt dus € 2.767.322,-

Saillant detail is dat in het bedrag van € 440.000,- een reservering zit van € 200.000,- voor archeologisch onderzoek. En dat terwijl de kopers van de kerk, CDA en Dorpsvisie, begin dit jaar nog met bewijsmateriaal kwamen dat een archeologisch onderzoek ergens rond de € 850.000,- zou gaan kosten, zesenhalve ton meer dan wat nu wordt geraamd.

We weten dus dat het huidige bedrag van € 2.767.322,- bij lange na niet de kosten zullen dekken van de activiteiten, die nu gepland zijn. En wat hebben we voor die € 2.767.322,-: een vervallen kerk (zie onderzoeksrapport), geen nieuwe visie op het centrum, geen nieuw dorpshuis, wel instandhouding voor 5 jaar van het energievretende Vestzaktheater, wel verlenging van 5 jaar tijdelijke huisvesting van bibliotheek en andere gebruikers van het Vestzak etc.

Dorpsbelang heeft hart voor haar burgers, maar is zeker niet trots op de nieuwe wegen, die de huidige coalitie op kosten van de burgers, inslaat.

Eef van Turnhout
Fractie Dorpsbelang.


Lezerspodium

Behoud zwemfaciliteiten voor ons dorp
Via persberichten hebt u kunnen vernemen dat het gemeentebestuur voornemens is om het zwembad de komende 5 jaar subsidie te verstrekken.
Op social media hebben we gezien dat hier enige commotie over is vanwege het feit dat het hier een commerciële ondernemer betreft.
Dat begrijpen wij en daarom lichten we graag toe waarom ook DorpsVISIE instemt met deze bijdrage voor het zwembad van Thermae.

Het zwembad in ons dorp voorziet in een behoefte voor jong en oud.
Ouderen, die vaak moeilijker bewegen, maken graag gebruik van deze voorziening, ook op therapeutische basis.
Op jaarbasis kan het zwembad rekenen op zo'n 50.000 bezoekers en dit aantal is redelijk stabiel.

Elke gemeente die een dergelijke voorziening heeft moet hierin bijdragen omdat de exploitatiekosten nooit rond te krijgen zijn.
Nu zitten wij met de situatie dat het zwembad onderdeel uitmaakt van een sport/saunacomplex in handen van een commercieel ondernemer .
En dat maakt de zaak complex.
Om die reden hebben wij, toen er 2 jaar geleden voor het eerst een bijdrage gevraagd werd door de exploitant, een onderzoek laten plegen.
Het mag namelijk niet zo zijn dat de gemeente door deze bijdrage te verstrekken aan het zwembad indirect de sauna en de sportschool financieel ondersteunt.
Uit dit onderzoek is echter gebleken dat exploitant jaarlijks zelf minstens
€ 60.000,00 bijpast op zijn verliesgevende bedrijfstak het zwembad.

Bovendien is het zo dat de exploitatie van dit onderdeel van het totale complex wordt beoordeeld door een aparte accountant.
Daarnaast is er een toegangssysteem in gebruik waardoor het zwembad uitsluitend toegankelijk is met een geldig entreebewijs.
Voor bezoekers met een sportschoolabonnement vindt aparte registratie plaats.

Gebruikers van het zwembad zijn erg tevreden over de kwaliteit en het voorzieningenniveau.
DorpsVISIE zou het dan ook betreuren als we afscheid moeten nemen van een dergelijke waardevolle toevoeging aan ons dorp waarvan veel inwoners gebruik maken.
Wel moeten we realistisch blijven en zal er samen met andere gemeenten bekeken worden of er in de toekomst overgegaan moet worden naar regionale voorzieningen.
Ons college zal actief in gesprek gaan met Meierijstad.

Voorwaarde voor de verstrekking van de bijdrage voor de komende 5 jaren is dat de zwemfaciliteiten op het huidige niveau blijven gehandhaafd.
Er zal regelmatig aan de hand van onderzoek en rapportage een heroverweging plaatsvinden.
Ook is het zo dat de bijdrage jaarlijks opzegbaar is.
Dit voor het geval dat er in de nabije toekomst voor een alternatief gekozen wordt.

Omdat de exploitant overweegt het zwembad te sluiten wanneer het exploitatietekort nog verder toeneemt hopen we u met bovenstaande voldoende op de hoogte gesteld te hebben van onze argumentatie om in te stemmen met deze subsidieverstrekking.

Met vriendelijk groet

De fractie van DorpsVISIE
Helga Helders


Lezerspodium

Hoezo bedankt?

Verleden week was ik in de Sint Genovevastraat in Breugel. Daar ligt iemand op straat liggen die kennelijk problemen heeft. Vlug zet ik mijn auto ernaast met de alarmlichten aan. Dit ter waarschuwing omdat ik vermoed dat er iets niet in orde is. De meneer is uitgegleden over enkele herfstbladeren en ligt nu kermend van de pijn op straat.Hij wil graag rechtop geholpen worden maar dat gaat niet. Omdat zijn been er een beetje vreemd bij ligt is hij niet verplaatst. Dus direct 112 bellen. Ondertussen heeft een buurman een deken over de man gelegd en ik probeer
voorbijgangers weg te sturen. Via 112 worden er vragen gesteld over het slachtoffer zoals zijn toestand, of het levensbedreigend is en enkele persoonsgegevens. Binnen een paar minuten komt de ambulance en zit mijn taak er op. Dan ga je maar weer verder. Dat was dat, denk ik dan.

Gisteren komt een buurvrouw op mij af met de vraag of ik in de krant heb gelezen dat ik gezocht wordt. Thuis gekomen heb ik de MooiSonenBreugelKrant nog eens goed bekeken, en ja hoor: op pagina 2 staat een bedankje dat kennelijk voor mij bedoeld is.
Het is altijd leuk als je een bedankje krijgt maar daar doe ik het niet voor. Ik doe dit omdat ik hoop dat andere mensen mij ook te hulp schieten als mij iets overkomt. Maar dat schijnt niet meer zo vanzelfsprekend te zijn tegenwoordig. En daarom schrijf ik dit verhaal. Beste Gerard, het is belangrijk dat jij weer aan de beterende hand bent. Daar was het om te doen: iemand helpen die in nood zit.
Toch wil ik voor diegene die soms twijfelen wat ze moeten doen nog enkele richtlijnen geven hoe je hulp bied.
Ten eerste zorg altijd eerst voor je eigen veiligheid (in dit geval alarmlichten aanzetten). Neem de situatie goed in je op en probeer te achterhalen wat er met het slachtoffer aan de hand is. Bel direct 112. Blijf vooral kalm. Vraag eventueel hulp van omstanders (de warme deken). Via 112 worden de juiste aanwijzingen gegeven en vragen over de patiënt gesteld. Stuur voorbijgangers rustig door want die staan alleen maar in de weg En als de ambulance komt ben je klaar. Dat duurt maar een paar minuten. Als dan ook nog een week later een bedankje in de krant staat dan weet je zeker dat het goed is. Maar dat bedankje was niet nodig.

Naam bij de redactie bekend.