Annemie Martens, bestuurder van PlatOO, (links op de foto)
Annemie Martens, bestuurder van PlatOO, (links op de foto) Foto: Wil Feijen

Van 'Breugel Bruist' naar 'Breugel, hoe nu verder?'
PlatOO haar geduld raakt op en pakt zelf de handschoen op

In 2012 staat er in het voorwoord van de Centrumvisie Breugel 'Nee, er komt niet weer een onderzoek, er komen niet weer opnieuw gesprekken met klankbordgroepen. Nee, er zijn voldoende onderzoeken beschikbaar. De wensen, de mening en de eisen van de Breugelse gemeenschap zijn ruim bekend.' Het is nu november 2018 en wat was het onderwerp op de agenda van de commissie Burgerzaken? Een strategische sessie 'Breugel, hoe nu verder'. Dat dit alles voor PlatOO - schoolbestuur van De Regenboog en De Krommen Hoek - veel te lang duurt werd duidelijk tijdens het inspreken van Annemie Martens, bestuurder van PlatOO.

Door: Ineke van Uden (GazetMedia)
Foto: Wil Feijen

Het bestuur van PlatOO heeft vorig jaar nog zeer intensief meegewerkt aan het doordenken en opstellen van het plan 'Breugel Bruist'. Annemie Martens: "Dat deden wij in de hoop en met de verwachting dat al die investering uiteindelijk iets moois zou opleveren voor het openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs in Breugel." PlatOO koos in de optie vorig jaar van Breugel Bruist voor een stevige platOO-onderwijslocatie: De Regenboog en De Krommen Hoek onder één dak in een nieuw gebouw. De politiek ging overstag nadat ouders van de Krommen Hoek nadrukkelijk lieten weten dat de school op de huidige locatie moest blijven. In het plan Breugel Bruist zou dan alleen een nieuw gebouw komen voor De Regenboog.

Grote delen van het Breugel Bruist plan liggen weer opnieuw op tafel. Met nieuwe keuzes en nieuwe afwegingen die gemaakt moeten worden. Wel of niet de sporthal verplaatsen? Welk formaat moet de nieuwe sporthal hebben? Past het burgerinitiatief van een nieuwe pétanquehal in het nieuwe centrum van Breugel? Moet het bosje achter de Emté wel of niet blijven?
En dat vraagt van betrokkenen veel geduld. Maar het geduld van PlatOO raakt op. De staat van de gebouwen van De Regenboog en De Krommen Hoek wordt er niet beter op. Tien jaar geleden zouden de kozijnen van De Regenboog al vervangen worden, maar werd uitgesteld omdat er nieuwbouwplannen waren. PlatOO wil zich blijvend constructief opstellen naar de gemeente, maar voelt er niets voor om opnieuw in te stappen in een traject met onbekende bestemming.


Annemie Martens was duidelijk in haar verhaal: "Breugel Bruist of geen Breugel Bruist. Goede huisvesting van beide scholen staat voor mij op nummer één. Feitelijk geef ik hiermee aan dat platOO zich niet langer iets gelegen wil laten liggen aan de richting en het tempo waarin de planvorming rondom Breugel Bruist zich voltrekt. Daarom verzoek ik u om PlatOO de ruimte te geven buiten de contouren van het bestaande plan een eigen voorstel te doen voor toekomstige huisvesting van beide scholen. De kaders van het vastgestelde plan laten wij dan los."

Het verzoek van PlatOO kwam wel onverwachts voor de raadscommissieleden. Remco Heeren (DorpsVisie): "Hier schrikt ik best wel van, zo bij de eerste aftrap van het nieuwe Breugel Bruist." Toch waren de politieke partijen wel van mening dat het platOO siert dat ze nu zelf de handschoen op wil pakken. De VVD haalt wel direct de teugels aan: "Prima dat PlatOO de ruimte krijgt om een eigen plan te maken, maar we moeten ze niet teveel ruimte geven." John Frenken was blij met de optimale participatie van belanghebbenden: "We gaan zeker snel in gesprek met PlatOO. Ik hoop dat Breugel al gaat bruisen voor het klaar is." Misschien moet de titel van deze strategische sessie 'Breugel, hoe nu verder' een andere benaming krijgen. Deze titel klinkt eerder deprimerend dan bruisend.


Extra kosten sporthal
voor de gemeente Son en Breugel

De gemeente had het waarschijnlijk graag anders gezien, maar de reparatiekosten voor de wand- en plafondplaten aan sporthal de Landing komen voor hun rekening. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het bedrag voor herstel niet bij de aannemer kan worden neergelegd. Dit lijkt de zoveelste financiële tegenvaller voor de gemeente.

Door: Adrie Neervoort

Nadat de hal eerder begin oktober direct gesloten werd omdat er een plafondplaat los hing. Bleek bij nadere inspectie dat alle wand- en plafondplaten onjuist bevestigd waren, een gevaarlijke situatie dus.
Als spoedreparatie werden alle wand- en plafondplaten verwijderd en kon de sporthal snel weer open. Het definitieve herstel van de wand- en plafondplaten zal later plaatsvinden als de sporthal niet meer zo intensief gebruikt wordt. Wat de exacte kosten hiervan zijn moet door onderzoek nog duidelijk worden. Maar gezien de vele mankementen, die in het verleden al tijdens het gebruik van de hal geconstateerd zijn, kunnen ook deze kosten wel eens aanzienlijk zijn. De sporthal vertoont namelijk al vanaf de ingebruikname diverse gebreken. De hal had tijdens de bouw al een slechte start omdat de aannemer Vannel failliet ging. Het bouwbedrijf van Stiphout heeft de sporthal destijds verder afgewerkt en opgeleverd aan de gemeente.

De gebreken aan wanden en plafond kunnen echter niet op deze bouwer verhaald worden, zo blijkt uit een onderzoek dat door de gemeente gedaan is naar de verantwoordelijkheid. De gemeente draait dus zelf op voor de kosten van het herstel. Daarnaast moet de gemeente ook nog eens ruim 21 duizend euro betalen aan sporthalbeheer Son. Dit bedrag is een voorschot op de geleden schade in verband met sluiting van de hal.

Volgens burgemeester Hans Gaillard is de verwachting dat het niet bij deze bedragen zal blijven. Zo komt er nog een onderzoek naar de exacte staat van het gebouw met een advies wat daar aan veranderd moet worden. Zoals nu al bekend is zijn er ook problemen met het dak. Het bedrag van de geleden schade door de sluiting kan ook nog eens oplopen, aldus de burgemeester. Hoe het bedrag van 21 duizend euro, dat nu gecompenseerd wordt, tot stand is gekomen, kon de burgemeester niet zeggen.
Duidelijk is inmiddels wel, dat de gemeente als het om De Landing gaat, nog de nodige financiële tegenvallers voor de kiezen zal krijgen. Een sportief hoofdpijndossier.