Sonse ondernemer naar Dakar Rally 2019

Emil Florisse vertrekt begin volgend jaar naar Peru voor de Dakar Rally 2019. Hier zal hij als mediaverslaggever te werk gaan.

Door: Tais Lourinho da Silva

Emil Florisse is geboren en getogen in Son en Breugel en heeft nu bijna drie jaar een eigen digitaal mediabedrijf in ons dorp. Hij is vooral bekend om zijn promotiefilms en terugblikvideos van evenementen zoals Beach Event en OnsDorpLive.

Kinderdroom
Begin 2019 gaat Emil voor de tweede keer mee als mediaverslaggever tijdens de Dakar Rally.
"Ik heb er erg veel zin in", vertelt Florisse vol enthousiasme. "De Dakar Rally is iets wat ik van kinds af aan leuk heb gevonden. Om het nu voor de tweede keer van zo dichtbij mee te mogen maken is geweldig." Emil gaat zich vooral bezighouden met het maken van de videos voor Rally Maniacs.

Voedsel en water
Het voorbereiden is dan ook al begonnen voor Emil en zijn collega's. De spanning zit er nog niet helemaal in maar Emil beseft zich na vorige keer wel wat het nu precies inhoudt om mee te gaan. "Het is altijd wel spannend omdat de planning altijd anders kan lopen. Je moet ervoor zorgen dat je voldoende water en slaap hebt. Dat is iets wat ik echt heb geleerd van vorig jaar. Ook moet je minimaal inpakken want niet alles past in de auto." Hoe belangrijk voedsel en water is, realiseerde Emil zich bij de vorige Rally.

Slapeloze nachten
Om als mediaverslaggever mee te gaan moet je wel een dikke huid hebben. "Het kan soms zijn dat je maar twee uur slaap krijgt in een nacht", zegt Emil. Tot diep in de nacht gaat hij videos monteren om die dan zo snel mogelijk door te sturen naar Rallymaniacs.com.

Een paar weken weg zijn van thuis is Emil niet zo mee bezig als hij eenmaal daar is. "Dankzij sociale media is er nog wel veel contact met thuis. Dat is fijn. Ik kan zo bijvoorbeeld laten zien wat ik allemaal heb meegemaakt of gezien in Peru."

Na de Dakar Rally is het werk dan ook nog niet klaar voor Florisse. "Er is altijd nog wat nawerk. We maken vaak nog een samenvatting van de reis waar ik vaak nog een week mee bezig kan zijn. Ook worden beelden gearchiveerd voor komende jaren"

Florisse Creative
'Florisse Creative' is vanuit een hobby opgebloeid. "Ik heb altijd al een passie gehad voor fotografie en film", vertelt Emil. Volledig auto-didact heeft hij het vak geleerd en veel informatie vergaard via internet en cursussen.


Lid kamerfractie CDA bezoekt Berkenstaete

Afgelopen vrijdag 30 november was Evert Jan Slootweg, lid van de tweede kamerfractie van het CDA, op bezoek bij woonzorgcomplex Berkenstaete. Hij houdt zich onder andere bezig met de wet op langdurige zorg (Wlz), die bedoeld is voor mensen die voortdurend intensieve zorg nodig hebben in een aangepaste woonomgeving. Op uitnodiging van Eppie Fokkema voorzitter van de raad van bestuur van Archipel bezocht hij Berkenstaete.

Door: Adrie Neervoort

Evert Jan Slootweg bezoekt op dit moment meerdere instellingen in de zorg. Doel van deze bezoeken is om een goed beeld te krijgen van wat de besluiten van de overheid voor de zorg in Nederland betekenen. Dit alles ter voorbereiding van debatten en beslissingen in de toekomst over dit onderwerp in de kamer.
Het bezoek was dan ook goed voorbereid. Archipel wilde graag laten zien welke zorg er op dit moment geleverd kan worden aan de bewoners van Berkenstaete en ook hoe deze er mogelijk in de toekomst uit gaat zien.

Hiervoor was een gesprek georganiseerd waarbij, behalve het tweedekamer lid, ook wethouder Jan Boersma, raadslid Henk Hulsen en burgerraadslid Albert Vink (allen CDA) aanwezig waren. Voor Archipel waren behalve Eppie Fokkema ook Miranda Wennekes, Desiree Thomasse (zorg en activiteitenbegeleiding) en drie bewoners van Berkenstaete aanwezig, namelijk de heren Kusters, Wouters en mevrouw Crombeecke. In een geanimeerd gesprek bleek dat de zorg die zij ontvangen in Berkenstaete van Archipel tot volle tevredenheid is.

Een plus van het wooncomplex Berkenstaete is dat er zowel appartementen zijn waar de bewoners zelfstandig wonen, maar dat zij ook structureel of incidenteel zorg kunnen inkopen. Hierdoor houden zij de regie over alles wat zij wel of niet aan zorg willen hebben. Op deze manier kunnen zij dus het persoonsgebonden budget (PGB), indien toegewezen, optimaal inzetten.

Zelfstandig wonen blijkt dan ook op hoge leeftijd goed mogelijk te zijn mits de randvoorwaarden aanwezig zijn. Zo verhuisde de heer Kusters samen met zijn vrouw onlangs naar Berkenstaete. Nadat zijn vrouw weer eens met spoed naar het ziekenhuis moest zag hij in dat het huis, waar zij jarenlang met veel plezier gewoond hadden, niet meer geschikt was voor hun beiden. Derhalve namen zij het besluit om te verhuizen naar Berkenstaete.

Zo'n beslissing om te verhuizen is niet gemakkelijk, zo gaven de bewoners van Berkenstaete aan, maar is vaak door de afnemende gezondheid en de niet meer passende thuissituatie de enige oplossing. Meneer Wouters vertelde, dat ook zij niet meer in hun oude huis konden blijven wonen. Toen zijn vrouw een aantal keren in het ziekenhuis werd opgenomen, bleek dat de benodigde extra zorg thuis niet meer praktisch uitvoerbaar was, dit ondanks de hulp van de kinderen.

In Berkenstaete gaat het niet alleen om de zorg. Archipel biedt ook op maat aangepaste dagbestedingsactiviteiten aan, dat door de bewoners over het algemeen zeer gewaardeerd wordt en helpt bij het "integreren" in de nieuwe woonomgeving.
Hoewel de geleverde zorg de bewoners veel voldoening en ondersteuning geeft, merken zij het probleem van 'te weinig handen' om het werk te doen.

De bewoners ervaren dat de zorgmedewerkers steeds vaker keuzes moeten maken. Ook hier in Berkenstaete wordt dit knelpunt dus zichtbaar. Doordat alle medewerkers efficiƫnt en vol overgave werken is het nog een beheersbaar probleem. Maar ook hier is de roep om extra personeel aanwezig. Evert Jan Slootweg gaf aan dat hij deze geluiden niet voor het eerst tegenkomt in de zorg.

Tijd voor de politiek om er wat aan te doen dus. Daarbij is inzicht in het probleem een mooie eerste stap.