Mr. A.J.M. (Rianne) van der Heijden
Mr. A.J.M. (Rianne) van der Heijden Foto: Wil Feijen

Eén op de elf kinderen woont in gezin dat moeite heeft met rondkomen

De Jeugdmonitor 0-11 jaar 2017-2018 van de GGD Brabant-Zuidoost laat zien dat ongeveer 8.500 kinderen in Zuidoost-Brabant in een gezin leven dat moeite heeft met rondkomen. Bij een derde van deze groep is het huishoudinkomen netto meer dan 2200,- per maand. Dit betekent dat moeilijk kunnen rondkomen en een laag inkomen niet altijd samengaan. Van alle gezinnen met kinderen tussen 0 en 11 jaar oud die moeite hebben met rondkomen ontvangt 22% al financiële steun vanuit de gemeente. Maar 36% is nog niet bekend met deze mogelijkheden.

De GGD Brabant-Zuidoost onderzocht in het najaar van 2017 hoe het gesteld is met de leefstijl en gezondheid van kinderen van 0 t/m 11 jaar. Bijna 11.000 ouders in Zuidoost-Brabant vulden een vragenlijst in. Met deze gegevens kunnen gemeenten, GGD en andere partners gericht activiteiten organiseren om de gezondheid en het welzijn van kinderen te verbeteren. Een van de onderwerpen betrof financieel niet kunnen rondkomen. De meeste kinderen die dit betreft wonen in de steden Eindhoven en Helmond. Maar ook een aantal kleinere gemeenten scoren hierop relatief hoog.

Het onderzoek laat ook zien dat in gezinnen die moeite hebben met rondkomen, soms te weinig geld is voor het lidmaatschap van een vereniging, kinderopvang, kleding, zwemles, activiteiten, voeding en zelfs medicijnen of een bezoek aan een hulpverlener. Het is bekend dat kinderen die leven in armoede meer problemen ervaren. Armoede zorgt bijvoorbeeld voor minder kans op een opleiding, heeft betrekking op je woonsituatie en je gezondheid. Schaamte, sociaal isolement, eenzaamheid, stress en depressies kunnen een gevolg zijn. Het onderzoek laat zien dat dit dus ook de kinderen kan treffen van ouders die moeite hebben met rondkomen maar boven de lage-inkomensgrens leven. Zij kunnen niet altijd aanspraak maken op financiële regelingen of gebruik maken van Stichting Leergeld. De risicogroepen zijn o.a. eenoudergezinnen en co-ouders.

De GGD Brabant-Zuidoost vraagt aandacht voor deze problematiek en sluit daarbij aan bij de aanbevelingen van de Kinderombudsman op het gebied van integraal gemeentelijk beleid, kwaliteit van buurten en lokale buurtvoorzieningen. Het is belangrijk om het kind een stem te geven en gebruik te maken van de beschikbare voorzieningen zoals Stichting Leergeld, het Jeugdcultuurfonds en het kindpakket dat direct ten goede komt aan de kinderen.
Het GGD-onderzoek onderstreept het belang om daarbij ook rekening te houden met kinderen uit gezinnen waarvan het inkomen boven de lage-inkomensgrens valt. In diverse gemeenten zijn al mooie voorbeelden die ook andere gemeenten kunnen inspireren.

Meer informatie?
Bekijk alle resultaten van de Jeugdmonitor op www.Brabantscan.nl.


EMYRTAN is dè juridische en rechtskundige juristenpraktijk in het hartje van Son

Mr. A.J.M. (Rianne) van der Heijden werkt flexibel en helder als het gaat om het vinden van oplossingen van juridische vraagstukken en bied u rechtskundige dienstverlening.

EMYRTAN is gespecialiseerd in het arbeidsrecht, maar er is meer.
EMYRTAN biedt precies die extra's waar u naar op zoek bent: een persoonlijke flexibele aanpak met korte lijnen, 7 dagen per week bereikbaar, deskundig en betrouwbaar juridisch advies. Naast het arbeidsrecht heeft EMYRTAN jarenlange ervaring in het Contracten- en Aansprakelijkheidsrecht. Ook incasso's in heel Nederland is een juridische dienstverlening die ondernemers ontzorgt. Mr. Rianne van der Heijden maakt zich sterk en neemt gemotiveerd stelling voor uw rechtspositie.

Vanaf medio 2015 zijn grote delen van het arbeidsrecht ingrijpend gewijzigd. De Wet Werk en Zekerheid (WWZ) heeft grote invloed op de dagelijkse arbeidsrechtpraktijk. Naast de WWZ hebben zich de laatste jaren nog veel meer ontwikkelingen voltrokken die maken dat het arbeidsrecht aanmerkelijk is gewijzigd en op veel onderdelen complex(er) is geworden. Het arbeidsrecht verkeert continue in spanningsrelatie met andere rechtsgebieden maar maakt op grond van de WWZ-regelingen een flinke ontwikkelingsfase door als zelfstandig rechtsgebied. EMYRTAN zet zich in voor werkgevers en werknemers die problemen ervaren bij:
- Ontslag op staande voet
- Beëindigen arbeidsovereenkomst
- Ziekte en ziekteverzuim
- Re-integratie, Re-integratiedossiers
- Loon (-vorderingen)
- Werkgeversaansprakelijkheid

EMYRTAN kan praktisch meedenken bij concurrentiebedingen, arbeidsongevallen en arbeidsconflicten en samen met u zoeken naar concrete oplossingen. Wanneer u niet dagelijks met juridische kwesties te maken heeft weet Rianne u op een prettige manier te adviseren. Iedere zaak en ieder vraagstuk is anders en zij denkt graag met u mee. Meestal weet u na het intakegesprek al goed waar u aan toe bent. Omdat EMYRTAN begrijpt dat u overdag genoeg te doen heeft en dat het u 's avonds of in het weekend misschien beter uitkomt om vragen voor te leggen is dat geen probleem.
EMYRTAN maakt tijd, ook avonds en in het weekend.

EMYRTAN heeft jarenlange ervaring op het gebied van het Arbeidsrecht, en ook het Contracten- en Aansprakelijkheidsrecht behoort tot de expertise van EMYRTAN.
EMYRTAN is altijd op zoek naar MKB-bedrijven die professionaliteit uitstralen en een praktische juridische aanpak wensen m.b.t. hun Algemene voorwaarden, Privacy-verwerkersovereenkomsten, of het opstellen van contracten.
Omdat vaak de kosten van advocaten hoog oplopen heeft EMYRTAN scherpe tarieven en zet zij zich gedreven in om uw probleem op te lossen. Voor diverse zaken geldt een fixed fee zodat u weet waar u aan toe bent. Op verzoek werkt EMYRTAN tevens in opdracht voor Rechtsbijstandsverzekeraars. U kunt direct online een bericht sturen via www.emyrtan.nl waardoor u op elk gewenst moment contact op kunt nemen met mr. Rianne van der Heijden LL.M., wachten tot de volgende dag is niet langer nodig. Voor juridische vragen en rechtskundige hulp kunt u terecht voor een vrijblijvend gesprek met Rianne. Het eerste uur is kosteloos. EMYRTAN, flexibel en helder juridisch advies voor particulieren en MKB-bedrijven! Neem gerust contact op www.emyrtan.nl EMYRTAN is u graag van dienst!


Afbeelding