Afbeelding
Foto:

Vuurwerk blijft een explosief onderwerp

Onlangs hield De Persgroep een landelijke enquête onder de inwoners van alle gemeenten over een eventueel gemeentelijk verbod voor het afsteken van vuurwerk. De reden voor het onderzoek is dat het afsteken van vuurwerk de gemoederen blijft bezighouden. Een opvallende conclusie uit het onderzoek was dat in onze regio Zuidoost-Brabant ruim de helft van de ondervraagden voor een vuurwerkverbod is. Daarbij blijkt ruim de helft van de ondervraagden, waaronder opvallend veel vrouwen en ouderen, last te ondervinden van het geknal. Met name geluidsoverlast, stank onveiligheid voor kinderen en huisdieren worden als redenen genoemd. Mannen blijken zich met name te ergeren aan de rotzooi op straat.

Door: Arjen Strik

Hoe zit dat in onze gemeente
In Son en Breugel deden 183 mensen mee aan deze enquête. Waarvan 62% man en 38% vrouw is. Uit het onderzoek bleek dat in onze gemeente 45% voor een vuurwerkverbod is en 52% tegen deze maatregel. Het verbieden tot het afsteken van vuurwerk als plaatselijk verbod is vanaf volgend jaar mogelijk. Wel kan de gemeente nu al bepaalde gebieden als vuurwerkvrije zone afkondigen en centrale vuurwerkshows organiseren. Het organiseren van een centrale vuurwerkshow vond 40% van de ondervraagden uit onze gemeente een goed idee, terwijl iets meer dan de helft dat geen goede oplossing vond. Jaarlijks wordt er landelijk zo'n 70 miljoen aan vuur werk uitgegeven, waarbij met name het siervuurwerk aan een opmars bezig is ten koste van knalvuurwerk. In onze gemeente gaf de modus van de ondervraagden, 36%, 51 tot 100 euro uit aan het kopen van vuurwerk, gevolgd door 26% die hier tot 500 Euro aan spendeerden.

Kritiek OVV op landelijk vuurwerkbeleid
In een onlangs verschenen notitie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) wordt kritiek geuit kritiek op het landelijk vuurwerkbeleid. De raad diende eind vorig jaar bij het kabinet een rapport in waarin zeven aanbevelingen worden gedaan voor de verbetering van de veiligheid rondom de jaarwisseling. Een deelverbod op vuurwerk, gericht op vuurpijlen en knalvuurwerk, is volgens de OVV essentieel in de strijd tegen de vele gevaarlijke incidenten op Oudjaarsavond. De andere aanbevelingen gelden als een aanvulling hierop. Jaarlijks vallen er honderden gewonden met vaak zware verminkingen. "Het voortdurende patroon van veel letsel en omvangrijke schade moet worden doorbroken," stelt de Raad.

Aanbeveling over verbod niet opgevolgd
Het kabinet vindt een verbod momenteel te ver gaan. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) willen dit alleen overwegen als blijkt dat andere maatregelen niet werken. Een van die maatregelen is een stabilisatiemechanisme voor vuurpijlen. Vuurwerkverkopers moeten deze vanaf dit jaar leveren, maar uit nader onderzoek blijkt dat geen enkele standaard veilig genoeg is. Geen van de mechanismen is goedgekeurd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Gemeentelijk verbod mogelijk vanaf 2019
Gemeenten kunnen vanaf volgend jaar zelf besluiten een vuurwerkverbod in te stellen. Ze konden al gebieden aanwijzen waar geen vuurwerk mag worden afgestoken, maar het was lastig om een hele gemeente tot vuurwerkvrije zone uit te roepen. Meerdere gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Den Haag, stellen dat een verbod alleen op nationaal niveau effectief en handhaafbaar is. Daar is de OVV het mee eens. De raad stelt dat "elke burger dezelfde mate van bescherming verdient". De verkoop van vuurwerk vindt dit jaar plaats op 28, 29 en 31 december. Consumenten hebben drie dagen tijd om vuurwerk aan te schaffen, zoals in het Vuurwerkbesluit bepaald is. Dat roept de vraag op hoe kijkt de lokale politiek aan tegen vuurwerk en wat is het beleid op dat gebied?

Visie B&W Son en Breugel op een lokaal vuurwerkverbod
De gemeente monitort ieder jaar op basis van overlastmeldingen, schade en de bevindingen van de politie de gevolgen van het afsteken van vuurwerk voor en tijdens de jaarwisseling. Het college heeft op basis daarvan tot nu toe geen aanleiding gezien voor het instellen van vuurwerkvrije zones en heeft dat voor de komende jaarwisseling ook niet gedaan.
Het college deelt de mening dat het meeste effect kan worden bereikt als de centrale overheid hiervoor een landelijk vuurwerkverbod instelt. Dit betekent dat het college vooralsnog niet over zal gaan tot het opleggen van een lokaal vuurwerkverbod.

Vooraf aan de jaarwisseling treft de gemeente enkele maatregelen ter voorkoming van de schade, zoals het verwijderen van enkele prullenbakken.