Muziek aan bed
Muziek aan bed Foto:

Muziek aan Bed in concert
Vier spetterende cellistes in allerlei combinaties

Het volgende concert in de serie Klassiek in de Kerken is op zaterdag 9 februari om 16.00 uur. Vier professionele cellistes laten cellomuziek horen in diverse bezettingen van solo tot kwartet. En zelfs met z'n tweeën op één cello! In het project Muziek aan Bed zorgen zij voor ontroering en humor in ziekenhuizen. Het concert is in de Protestantse Kerk, Clarissenstraat 18, Boxtel, van 16.00 tot 17.00 uur zonder pauze. De toegangsprijs inclusief een drankje na afloop is € 15, kinderen t/m 12 jaar € 10. Reserveren is aanbevolen: reserveren@klassiekindekerken.nl.

Muziek aan Bed is een muzikale, mobiele act waarbij één cello met vier handen en twee stokken bespeeld wordt: duetten op één cello. Het is een kort, exclusief en persoonlijk optreden waarbij Muziek aan Bed tot aan een kinderziekenhuis-bed komt. Kwetsbare kinderen maken op een originele manier kennis met klassieke muziek en cello.

In Boxtel wordt een gevarieerd programma gebracht. Van een Vivaldi dubbelconcert en Bach preludes tot Beatles Here, there and everywhere. Met werken voor solo, drie en vier celli, maar ook voor twee op één instrument.

Tjakina Oosting was medeoprichter van Muziek aan Bed, waaraan inmiddels tien cellistes deelnemen. Zij heeft haar opleiding genoten aan het Utrechts conservatorium en in New York. Ze is te horen in muziektheaterproducties, orkesten, als soliste (met orkest of koor) en in verschillende kamermuziekformaties. Ze is als cellodocent verbonden aan het Muziekpakhuis in Amsterdam.
Mensen raken
Tjakina beschrijft de projectvisie: "Wat is er mooier dan met muziek mensen raken? De cello, zo dicht bij de menselijke stem, kan dat als geen ander. In deze ludieke vorm, met 4 handen en 20 vingers aan één cello, maken we contact met ons publiek. Met op hoog niveau uitgevoerde muziek, gestoken in een ander jasje, kunnen we de mensen raken. Wij geloven in muziek als medicijn. Wij zien het met eigen ogen: een lach, een traan, beweging, berusting, allemaal reacties op Muziek aan Bed. Dat raakt ons ook. Daarom willen wij alle Nederlandse (kinder-)ziekenhuizen bezoeken!".

Esther de Boer is begonnen als 5 jarige op de cello. Ze voelde binding met de diepe, warme klanken van de cello. Ze studeerde vanaf haar 12de aan het Zwols Conservatorium bij Maria Hol en later bij Jeroen Reuling. Esther is een duizendpoot: ze treedt op met diverse kamermuziekensembles, speelt regelmatig als soliste en begeleidt koren.

Mariëtte Laport studeerde aan het Sweelinck Conservatorium bij Jean Decroos en in Parijs bij Philippe Muller. In Parijs was zij verbonden aan diverse orkesten en ensembles, en werkte mee aan concerten, studio-opnames en tournees van vele artiesten. Nu in Nederland speelt ze in musicals en werkt mee aan kamermuziekconcerten en studio-opnames in diverse bezettingen en stijlen, van klassiek tot pop.

Rivke van der Staak studeerde af als docerend musicus bij Ran Varon aan de Messiaen Academie te Zwolle. Tijdens haar studie volgde zij masterclasses, workshops en cursussen in binnen- en buitenland om haar cellospel te verbeteren. Op lesgeefgebied verdiepte zij zich in de muzikale ontwikkeling van het zeer jonge kind door de Suzuki opleiding te volgen in Engeland en Frankrijk. Momenteel is Rivke docente aan kunstencentrum Quintus te Kampen en speelt bij een aantal ensembles.

Volgende concert
Op zaterdag 18 mei speelt Ensemble Odyssee met als kernbezetting viool, blokfluit, hobo en klavecimbel. Ensemble Odyssee is een in Amsterdam gevestigd barokensemble dat zichzelf als één van de jonge exponenten van de oude-muziekbeweging in Nederland ziet. De instrumentalisten houden de principes van de pioniers hoog, maar weten daarbij ook een eigen aanpak te vinden.

De organiserende werkgroep 'Klassiek in de Kerken' (www.klassiekindekerken.nl) stelt zich ten doel (licht-)klassieke uitvoeringen van een hoogwaardig niveau te realiseren, gebruikmakend van de majestueuze Sint Petrusbasiliek en de intieme Protestantse Kerk.


Eftelingmusical Sprookjessprokkelaar
in de Blauwe Kei

Zaterdag 12 januari is de voorstelling Sprookjessprokkelaar te zien in Theater De Blauwe Kei in Veghel. Deze voorstelling voor kinderen vanaf 6 jaar is de nieuwste Eftelingmusical en is twee keer te zien (13.30 uur en om 16.00 uur) in de Grote Zaal van het theater.

De voorstelling is een bewerking van het boek De Sprookjessprokkelaar. Het boek is geschreven door Paul van Loon en Prinses Laurentien van Oranje. In samenwerking met de Efteling brachten zij in 2014 het boek uit. Het personage van het boek, De Sprookjessprokkelaar, is nu gebruikt om de vijftiende musical van Efteling Theaterproducties te maken. De musical is geschikt voor jong en oud.

Het verhaal van de musical gaat over de twaalfjarige Sterre die met haar opa aan de rand van het bos woont. Wanneer ze haar enige boek letterlijk heeft stuk gelezen, wijst haar opa haar op de verborgen sprookjesbibliotheek in het verlaten kasteel. Daar zijn vele verhalen die gelezen en verteld moeten worden. Sterre vindt daar kamers vol boeken en een schilderij van een mysterieus figuur, de Sprookjessprokkelaar. Volg Sterre tijdens haar spannende zoektocht naar verhalen.

Kaarten voor de voorstelling Sprookjessprokkelaar kosten € 18 (inclusief een drankje) en zijn te reserveren via www.blauwekei.nl, telefonisch via 0413 - 342555 of aan de theaterkassa op werkdagen tussen 13.00 en 17.00 uur.