Afvaldumping
Afvaldumping Foto: Erik de Jonge

Omroep Brabant lanceert
Meldpunt Afvaldumpingen

Omroep Brabant start heeft sinds 5 januari, een online meldpunt voor afvaldumpingen. Bij dit Meldpunt Afvaldumpingen kunnen mensen op een interactieve kaart delen waar zij overlast door afval ervaren. Het dumpen van huis-, tuin- en keukenafval is een groot probleem in de provincie.

Hulp voor plekken met meeste overlast
Op 16 januari wordt bekendgemaakt in welke gebieden of wijken de overlast het grootst is. Op deze plekken zal een speciaal zwerfafvalteam van schoonmaakbedrijf Vebego langskomen. Ook zal er met bewoners en gemeente gekeken worden hoe de overlast met preventieve maatregelen verminderd kan worden.

Afvaldumping in Brabant 'schokkend'
Het dumpen van afval zorgt voor veel overlast in Brabant. Voor een deel gaat het om drugsafval, maar veruit de meeste dumpingen zijn huis-, tuin- en keukenspullen die ergens worden achtergelaten. Volgens een schatting van de Brabantse Milieufederatie worden in het buitengebied alleen al jaarlijks zo'n vijfduizend afvaldumpingen gevonden. In november noemde minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bij een werkbezoek de afvaldumpingen in het Brabantse buitengebied nog 'schokkend'.


Bijeenkomst Leven in Aandacht

'Beste reizigers…' zo klinken de mededelingen in de trein tegenwoordig. Je kunt het horen met een glimlach: een herinnering aan 'het leven als reis'. Het is behulpzaam zo naar het leven te kijken.
Al reizend komen we gebeurtenissen, situaties en mensen tegen die ons raken.
We komen onverwachte dingen tegen: soms gewenst en plezierig -dan weer zijn het ongewenste zaken.
En wat het ook is het gaat allemaal voorbij, alles verschijnt en alles verdwijnt.
Wat we zeker kennen is het begin van onze reis, onze geboorte.
Wat we weten dat komt is het einde van het leven. En daartussen zijn we op reis, soms doelgericht, dan weer wat zwalkend en ongestuurd…

Waar we ons ook bevinden, het is altijd op een tijdelijke plek. En die tijdelijkheid geeft ons steeds de kans opnieuw te beginnen en te zien hoe we ons er mee verhouden… Zo wordt het dagelijks leven een avontuur. Je kiest een koers, gaat op pad.
Je wordt verrast door fijne en minder fijne gebeurtenissen onderweg. Soms houd je halsstarrig vast aan je koers, dan weer beweeg je mee met onverwachte zaken, en soms raak je de weg kwijt.
'Als we niet van koers veranderen eindigen we precies waar we op afgaan', een oud Chinees spreekwoord, helpt je eraan herinneren dat je op ieder moment stil kan staan bij de route die je nu loopt en waar die je zal brengen… waar beland ik, en waar jij, als ik voortga op de ingeslagen weg?
Zo sta je even stil om te zien hoe je verder wilt. Het is bevrijdend naar ons zelf te kijken als reizigers op het levenspad. 'Beste reizigers…' het herinnert ons daar steeds aan als we het horen door de luidsprekers in de trein, en het brengt een glimlach.
Ook omdat het woord 'reizigers' verbindt: het maakt ons duidelijk dat we allemaal -zonder onderscheid des persoons- onderweg zijn. Vooruitgang, verbinding, samen onderweg zijn zit soms in kleine dingen.
We maken graag samen een begin, beoefenen mindfulness, het levenspad in het labyrint en wisselen uit.

Graag nodigen we je uit voor de bijeenkomst Leven in aandacht, thema 'de levensreis in 2019' op 12 januari 2019, toegang vrij.

Aanmelden janweeda@hetnet.nl. Welkom 14.45 uur, aanvang 15 uur, afsluiting tussen 17 en 17.30 uur. Toegang vrij.
Locatie Hof van Heden, Achterste Heistraat 9 5091 JB Oostelbeers, gelegen tussen landgoed Baest en Haghorst. Meer informatie www.nieuwtij.nl/agenda
'Leven in aandacht' zijn onze open maandelijkse mindfulness-terugkomdagen.