De vijf grondleggers die centraal staan in de foto expositie
De vijf grondleggers die centraal staan in de foto expositie Foto: Wil Feijen

Vijf grondleggers in een unieke foto expositie vastgelegd

De foto-expositie 'De Grondleggers' van fotografe Sandra Kuijpers uit Son en Breugel werd woensdag 16 januari geopend in het gemeentehuis. Onder het genot van het inmiddels bekende hapje en drankje kwamen veel belangstellenden alvast een kijkje nemen naar deze bijzondere fototentoonstelling.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Vijf grondleggers
De expositie toont portretten van vijf 'grondleggers' uit Son en Breugel. Het gaat hierbij om personen die aan het begin stonden van wat later zou uitgroeien tot een familiebedrijf in deze gemeente. Bedrijven die nu nog actief zijn, voortgezet en uitgebouwd door hun zonen en dochters. De vijf geportretteerde 'grondleggers' zijn: Schoenmaker Lambert Boudewijns, horecaonderneemster Annie van der Loo, slager Anton Schutjes, opticien Hugo Cooijmans en elektromonteur Jan van Lieshout.

Bewerkt en belicht
Nadat Sandra Kuipers was geïntroduceerd door wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen, vertelde zij in haar openingswoord hoe de portretten tot stand waren gekomen. Sommige van de gefotografeerde oud-ondernemers waren wel een beetje geschrokken van het resultaat. "Ik lijk wel heel erg oud op de foto", was een veel gehoorde reactie. Sandra begreep hun reactie volledig. "De foto's zijn sterk bewerkt op een speciale manier en in de geest van Rembrandt belicht." Het resultaat is een sprekende collectie in de haar kenmerkende stijl van realisme, essentie en bewerkte nostalgie. Haar doel was het doorzettingsvermogen en het sterke karakter van de grondlegger vast te leggen, met unieke portretten als resultaat. Bij elke portretfoto hoort ook een foto waarbij de grondlegger zijn ambacht uitoefent. De combinatie van deze twee beelden maakt de voorstelling nog sterker. Alsof je even deelgenoot bent van het ontstaan van de onderneming.

Nu zijn alle 'grondleggers', die al eerder te zien waren in edities van DeMooiSonenBreugelKrant, als totaal te bezichtigen in het gemeentehuis van Son en Breugel. Een bezoek meer dan waard. De expositie is te zien tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.

Expositie Grondleggers van Sandra Kuijpers in het gemeentehuis