De Amerikaanse ziekte en deugdelijke wetgeving

De ketelmuziek die de heer A. Okken signaleert maakt deel uit van de Amerikaanse ziekte van dit land: Nl sinds WO II klakkeloos imiteren wat van over de oceaan aangewaaid komt. De Nashville verklaring valt ook onder die categorie. Ik vraag me af in hoeverre of het LHTBI gedoe daar ook vandaan komt of gewoon een hype van het politiek populaire journalistendom. Hoe dan ook met 'woede' komen we er niet, misschien wel met wat meer kritische zin van Jan met de Pet in Holland en deugdelijke wetten.

De suggestie van A. Okken dat het Openbaar Ministerie tot vervolging zou moeten overgaan, gaat niet op, de voornaamste reden is dat wij een Grondwet hebben die niet gehandhaafd wordt. Bijvoorbeeld hoe discriminatie met godsdienstvrijheid te rijmen valt, mag de rechter niet toetsen aan Grondwetbepalingen. Voor dit toetsingsrecht zou een constitutioneel hof nodig zijn en dat hebben we hier niet. De Hoge Raad heeft die bevoegdheid evenmin. Dus helderheid ontbreekt op velerlei gebieden en kan er ook niet komen. Er wordt in dit land bijvoorbeeld al lang op grote schaal gediscrimineerd, voor wie het wil zien. Dat kan in dit bestel.

In theorie zou de Eerste Kamer moeten toezien op 'kwaliteit van wetten', maar afgezien van de principiële weeffout in ons bestel, heeft die Kamer het, netjes uitgedrukt, te druk met netwerken, want veel wetten zijn gewoon in strijd met de grondwet, zouden derhalve eigenlijk nooit goedgekeurd hebben mogen worden. Niks aan te doen of onwil?

Hoe dan ook het blijft zo voortmodderen met een volksvertegenwoordiging, die liever van hype tot hype snelt dan zich bezighoudt en toeziet op deugdelijke wetgeving. Daar komt nog bovenop het ontbreken van een kiesdrempel van bv 5% om paal en perk te stellen aan de toenemende spraakverwarring en onbestuurbaarheid in dit land.

W. Zwetsloot