Afbeelding
Foto: Adrie van Neervoort

Het logeerhuis al 10 jaar een alternatief met zorg

Het was feest op zondag 27 januari in D'n Tref op Zonhove. Ouders en gasten van het Logeerhuis vierden het 10-jarig bestaan van dit bijzondere logeeradres op Zonhove.

Redacteur: Adrie Neervoort

20 slaapkamers
Het logeerhuis is in 2009 ontstaan en bevindt zich direct bij de hoofdingang aan de Nieuwstraat. In het logeerhuis kunnen kinderen en volwassenen met een lichamelijke en/of meervoudige beperking, verstandelijke handicap of niet aangeboren hersenletsel die thuis wonen, tijdelijk logeren. Het gebouw bestaat uit twee etages, vier woonunits met elk een eigen huiskamer en vijf slaapkamers, in totaal dus 20 slaapkamers.

Individuele wensen
Het logeren kan flexibel ingevuld worden. Er is ruimte voor individuele wensen. Voor veel gasten is het Logeerhuis een fijne oefenplek. Na verloop van tijd stromen ze vaak door naar een permanente woning. Het Logeerhuis biedt plaats aan 20 gasten, verdeeld over vier groepen. Iedereen heeft een eigen slaapkamer. De ruime, goed afgeschermde tuin met schommels en een trampoline biedt veel ontspanningsmogelijkheden

Logé
Voor 2009 was het gebruikelijk dat het bed van een vaste bewoner van Zonhove die even niet aanwezig was omdat bijvoorbeeld zij of hij een weekend of langer elders verbleef, gebruikt werd door een logé. Deze logé was dan een kind of volwassenen met een lichamelijke en/of meervoudige beperking die nog thuis woonde. Deze oplossing was langere tijd gebruikelijk en een mooi alternatief voor ouders/verzorgers van de logé om even op adem te komen. Uit deze behoefte en het feit dat het tijdelijk gebruiken van de ruimte van een vaste bewoner niet paste bij het beleid van Zonhove, is het Logeerhuis ontstaan.

Intensieve zorg
Het Logeerhuis is dus onderdeel van Zonhove (een locatie van SWZ) en maakt gebruik van de faciliteiten en het specialisme van Zonhove als het gaat om toegepaste zorg. De mensen die gebruik maken van het Logeerhuis doen dit vaak omdat hun kind of kinderen nog thuis wonen. De intensieve zorg die daarbij nodig is, drukt zwaar op de ouders en hun gezinsleven. Hierdoor blijft er nauwelijks tijd over voor de ouders of andere gezinsleden en familie.

Gezinsleden
Anne Rindt heeft samen met haar man twee zwaar gehandicapte kinderen van 25 en 28 jaar. Het gezin maakt al sinds de oprichting van het huidige Logeerhuis gebruik van de mogelijkheden van het Logeerhuis. "Het logeerhuis is in al die jaren een veilige en vertrouwde plaats voor haar kinderen", geeft Anne aan. Het gezin gebruikt de mogelijkheid deels om zelf even de 'accu op te laden', maar ook om de kinderen, die continue zorg vragen, te laten wennen aan anderen die dezelfde zorg kunnen verlenen. Zo hopen de ouders dat hun kinderen straks in een van de woningen kunnen en willen gaan wonen. Dan verschijnt er een glimlach op het gezicht van Anne. "Juist deze week is onze dochter naar een woning op Zonhove gegaan." Een hele stap voor zowel ouders als kind. Een grote rol heeft het verblijf en de zorg op het Logeerhuis daar zeker bij gespeeld. Het Logeerhuis is al meer dan 10 jaar een betrouwbaar en deskundig alternatief voor veel ouders. Je laat je kind, dat extra zorg nodig heeft, niet zomaar ergens logeren.

Het logeerhuis krijgt in de nieuwbouwplannen van Zonhove ook weer een plaats op het terrein van Zonhove.