Reactie op Lezerspodium 'De Ketelmuziek'

De heer Okken is ook boos, witheet en zou kunnen overgaan tot verbale doodslag. Maar, zo schrijft hij: "Het lijkt mij evenwel verstandiger, dat wij doordacht en beheerst met een paar argumenten komen, waar zij niet tegenop kunnen."

Ik werd nieuwsgierig naar het verstandige, doordachte en beheerste verhaal met goede argumenten dat zou volgen, hoewel het gebruik van de woorden 'wij' en 'zij' in de context van de eerste alinea mij deden twijfelen. En ik werd daarin bevestigd door uitroepen als 'krankzinnig', 'Gristenen', 'achterlijk gespuis' en de oproep tot 'gristenvervolging'.

In de 'ingehouden repliek' die volgde over 'identiteit' en 'overtuiging' moest ons als lezers duidelijk worden dat Sekse en Gender een identiteit is die vaststaat, want biologisch bepaald! En dat gristenen een overtuiging hebben, slechts cultureel bepaald.

De heer Okken: "Mijn identiteit is ondermeer geslacht en gender... Identiteit is veel dieper geworteld dan overtuiging. De eerste (Identiteit!!) is biologisch bepaald, een gegeven dus, de tweede, een overtuiging, heb je slechts uit culturele overlevering en/of afweging." Bij even googelen over het onderwerp sekse, gender en identiteit had de heer Okken dit onduidelijke verhaal met onjuiste aannames en tegenstellingen niet hoeven schrijven.

Sekse is het biologische geslacht, universeel en meestal niet veranderlijk. Gender daarentegen noemt men het sociaal geslacht, vaak cultureel bepaald en veranderlijk. De heer Okken schrijft aan jonge mensen die worstelen met hun identiteit: "Het is slechts hun (gristenen!) overtuiging, jij bent veel meer 'identitair' dan zij. ('jij' en 'zij'). Help je hen met dit soort uitspraken?

Dat wat ik verwerp in de Nashville Verklaring: mensen/groepen wegzetten, oordelen vellen op grond van onvoldoende informatie en/of inleving in de medemens die anders denkt of voelt, mag toch niet leiden tot nog meer 'wij' en 'zij' denken? Daar worden we als samenleving echt niet beter van.

Bep Dijkens-van Dijk