Tonprater Frans Bevers na zijn 'buut' in de ton
Tonprater Frans Bevers na zijn 'buut' in de ton Foto: Wil Feijen

Luister en kijkplezier tijdens Artiestenavond Avanti

Alweer voor de 24e keer hield Dansvereniging Avanti een artiestenavond in Sporthal De Bongerd met zeven tonpraters afgewisseld met diverse dansacts.

Redacteur: Henriette van Berkel
Fotograaf: Wil Feijen

Een overvolle Bongerd, compleet en sfeervol omgetoverd tot een zaal geschikt voor ruim 550 bezoekers. Een avond die, zoals spreekstalmeester Mieske Merks noemde, al 24 jaar een bijzondere plaats heeft in Son en Breugel. Volledig uitverkocht en voor degenen die geen kaart meer wisten te bemachtigen een grote teleurstelling.

De eerste dans was voor de allerkleinsten, want op tijd naar bed is ook belangrijk. Het jongste danseresje was pas 3 jaar, haar enthousiasme was vertederend.

Frans Bevers trad als eerste in de 'ton' aan. Zijn verhaal als SRV-winkelier die, als echte Brabander, te maken kreeg met diverse klanten, zorgde voor hilariteit. Daarna was het de beurt aan Hans Verdonschot, die als relatietherapeut de nodige frustraties tussen echtelieden levendig kon brengen. Situaties uiteraard uitvergroot, maar zeker herkenbaar. Ook hij had de lachers op zijn hand. Tussen de optredens van de tonpraters door, zorgden de dames van Avanti voor mooie intermezzo's.

Andy Marcelissen, bekend in de regio, trad aan als uitvaartverzorger. Met zijn woordspelingen en een verhaal over de levensloop van de overleden 'Wil van Krikke', kon het verhaal niet meer stuk. Vervolgens kwam Berry Knapen als 'goeroe' het toneel op en gaf het publiek een kijkje, zijn kijkje, in de wereld van deze religie. Rien Bekkers uit Nijnsel nam de bezoekers mee in het leven van een wielrenner, met alle ups en downs, letterlijk en figuurlijk.

Frank Schrijnen uit Boxmeer leek behoorlijk dronken het toneel op te komen, maar verraste iedereen met een bloemlezing van diverse gevatte uitspraken, zoals 'op je 92e zijn de kaarsen duurder dan de taart'.

Als afsluiter was het de beurt aan Marlon Kicken die voor de eerste keer aanwezig was op deze avond. Als 'rasta' stelde hij zich voor als nieuwe pastoor van Son en Breugel, genaamd Brother John. Net zo gemakkelijk sprong hij over van Brabants dialect naar het Surinaams. Hij had echter alleen 'moeite' met het uitspreken van het woord 'werken', dat voor veel lachsalvo's zorgde. Zijn ervaringen tijdens de 'opleiding tot pastoor', van biechten tot begrafenissen werden vol humor gebracht.

Een avond met zeven tonpraters waar het publiek maar al te graag naar wilde luisteren. Ongetwijfeld gaat de 25e editie in 2020 voor alweer een volle zaal zorgen.

Kijk voor meer foto's op www.mooisonenbreugel.nl

Afbeelding