Afbeelding
Foto: Ingezonden

Europese Erasmus Plus projectweek op de Emiliusschool

Welcome, Witam, Laukiame, zo zijn afgelopen maandag 25 maart 24 buitenlandse gasten welkom geheten op de Emiliusschool. Deze week zijn collega's en leerlingen van Speciaal Onderwijs scholen uit Engeland, Polen en Litouwen op bezoek.

De Emiliusschool is betrokken bij een zogenaamd Erasmus+ project. Een uitwisselingsproject van de Europese gemeenschap, waarbij ze leren van elkaars expertise. Per land zijn vier leerkrachten en vier leerlingen te gast. Een flinke club dus, die met een goed gevuld programma gaan ervaren hoe het onderwijs aan leerlingen met meervoudige beperkingen vormgegeven wordt.

November vorig jaar is het project gestart op de school in Engeland. Een delegatie van de school is daarnaartoe gegaan en vol goede ideeën en inzichten weer van terug gekomen. Wat ze er van leren? Speciaal onderwijs is geen onderwijs met vaste methodes en leerlijnen. Dat soort onderwijs is maatwerk en vergt veel van de vakkundigheid en creativiteit van het personeel. Zien hoe andere scholen in andere landen onderwijs geven is een 'open mind set' en stimuleert het 'out of the box' denken. De Emiliusschool is al jaren betrokken bij dergelijke Europese projecten.

Naast de leerwinst is het ook een manier om aan teambuilding te doen. Een weekje op een andere locatie geeft ook de gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. Nog steeds wordt er nagepraat over de belevenissen, die met elkaar gedeeld zijn in andere landen. Er wordt dan ook naar gestreefd, om zoveel mogelijk personeelsleden een keer mee te laten draaien in een dergelijk project.

Een van de eisen van een dergelijk Europees project is dissemination. Dat wil zeggen, dat het nieuws verspreid moet worden dat aan een dergelijk project deelgenomen wordt. Dit artikel is er een voorbeeld van, maar op donderdagavond gaat bijvoorbeeld ook de hele groep naar een benefiet diner in hotel La Sonnerie. Daar wordt geld ingezameld voor onderzoek naar genezing van de spierziekten. In het bijzonder is het geld voor de stichting Wheelers4Bram (zie voor meer info: www.wheelers4bram.nl).

In andere landen was een projectweek soms zo bijzonder dat de nationale televisie zender er opnames van gemaakt heeft. Zo'n vaart zal het in Nederland niet lopen, maar vrijdag worden ze wel ontvangen op het gemeentehuis door burgemeester Hans Gaillard. Hij zal namens de gemeente Son en Breugel de buitenlandse partners toespreken en de unieke samenwerking tussen gemeente, Zonhove en de Emiliusschool belichten. Uiteraard wordt de week dan afgesloten met een groepsfoto op het bordes. Zie voor meer informatie over de Emiliusschool: www.emiliusschool.nl