Stemmen

Het zit er weer op, maar waarvoor we gestemd hebben weet ik niet, in elk geval niet voor de provincie, al wordt dat wel gepretendeerd. Dat komt dan hoofdzakelijk door een sinds minstens 20 jaar verpolitiekte en netwerkende Eerste Kamer, die zich graag chique als 'Chambre de reflexion' afficheert.

Helaas pindakaas het lijkt nergens naar, het is gewoon een tweede Tweede Kamer en wat dáár van terecht moet komen, wordt steeds duisterder. Eerst hadden we nuffige Pim, nu dus de zelfbenoemde Messias die zich duur weet te verkopen, met onbegrijpelijk verpakte dure kletspraat. Het lijkt onderhand ook meer op een versnipperaar, die Tweede Kamer. Gauw een 5% kiesdrempel invoeren (maar wie zal dat doen?) zou weldadig zijn en bestuurbaarheid bevorderen. Een constitutioneel hof om de Grondwet (tot nu toe in toenemende mate een decoratieve dode letter) invoeren, en vervolgens de Eerste Kamer opheffen zou er ook goed aan doen.

En als het dan effe kan een minister-president met visie in plaats van de man zonder eigenschappen, die er (noodgedwongen) al zo lang zit en waarvan mij alleen bijstaat dat hij alles wat los en vast zit wil privatiseren, multinationals behagen en sociale voorzieningen in ruime zin van het woord opheffen, btw verhoogt, ter compensatie van inkomensverlies van voorgenomen afschaffing van dividendbelasting? ... en natuurlijk blijven lachen.

Wat moeten we met waterschapsverkiezingen als we totaal niets van de competentie van kandidaten afweten, ja ze zelfs niet kennen. Hoe dan ook zoals het er nu aan toe gaat heeft stemmen niet veel zin meer. Het is of dreigt in toenemende mate op lokaal, provinciaal en nationaal nivo een janboel te worden. Hopend op veranderingen in bovenstaande zin, groet ik allen vriendelijk en wens iedereen veel 'bestuurskracht'.

W. Zwetsloot Son