Het publiek hoort ademloos toe
Het publiek hoort ademloos toe Foto: Yusuf Saglam

Gedichten uit De Ruimte

De leerlingen van groep 8 van meester Derk Veenendaal van basisschool De Ruimte toonden donderdag 21 maart hun kunsten in woord en dans in de aula van de school. Hun publiek bestond uit (groot)ouders en leerlingen uit andere groepen. Jesse en Luc presenteerden het programma uiterst professioneel en iedereen kon meelezen in een programmaboekje. Binnen vijftig minuten stond er een voorstelling die klonk als een klok.

De week daarvoor hadden deze leerlingen van maandag tot en met donderdag 'dichtles' gekregen van zes lokale dichters, door de presentatoren steevast aangeduid als 'professionele dichters'. Die vertelden onder meer iets over rijm, vorm en dichtsoorten en over hun eigen ervaringen met het schrijven van gedichten. Een deel van de groep ging aan de slag met de combinatie van droomdichten en dans. De anderen vonden hun inspiratie in alle dingen van het leven. Met verve droegen ze deze donderdagmiddag hun gedichten voor en het publiek reageerde met luid applaus. De lokale dichters waren uiteraard ook bij de uitvoering aanwezig. Hun werd onder meer gevraagd wat ze van het werken met groep 8 hadden gevonden. "Zeker voor herhaling vatbaar", was het eensluidende antwoord.

Delen
De dichters spraken bovendien hun waardering uit (Petje af!) voor het onderwijzend personeel van de school. Meester Derk stond flink wat tijd af en ook de andere leerkrachten moesten hun Ruimte delen met dichterlijke indringers. Zo'n project 'van buiten' heeft natuurlijk altijd effect op de gewone gang van schoolzaken.

Lamija Dzigal, moeder van twee Ruimtekinderen en zelf ook dichteres, was de kartrekker van het project. Lamija: "Iedereen kan dichten. Zelfs als je, zoals ik, dyslectisch bent. Het gaat er dan ook niet om hoe goed spelling en grammatica beheerst, maar of je je creativiteit in taal kunt uiten. En dát kan iedereen."

Experiment
Dit poëzieproject was een experiment. De beide lokale dichtgroepen DichtBij en Woordatelier Son en Breugel zouden het graag uitbreiden. "Misschien dat we dit project volgend jaar ook op andere basisscholen kunnen organiseren", aldus Lamija. "School, ouders en dichters werken zo heel mooi samen om 'taal' een extra dimensie te geven. Ook minder taalvaardige kinderen ontdekken zo de leuke kant van taal."