Afbeelding
Foto: Ingezonden

Lotte Hendrickx winnaar van de dichtwedstrijd van MooiSonenBreugel

In de Poëzieweek 2019 daagden de dichters van DichtBij u uit een gedicht te maken bij een schilderij van Toos Bonten die in de Kleine Heide exposeert. Hierop kwamen reacties uit Son, Nuenen en Eindhoven. De leeftijd van de dichters lag tussen 17 en 98 jaar.

De ingezonden gedichten waren van een goed niveau met een paar duidelijke uitschieters. De jury bestond uit de dichters Willem Berkers, Ruben Kemperman, Stan Mooij en Theo Smit. Op vrijdag 15 maart werd op feestelijke wijze de winnaar bekend gemaakt in de hal van Villa De Kleine Heide. De winnaar werd Lotte Hendrickx met 'Rennen rond de evenaar' dat zij verbond met het schilderij 'Vuur' van Toos Bonten.

Lotte Hendrickx is 17 jaar en zit in de examenklas van het vwo op het Novalis College Eindhoven. 'Poëzie als therapie' was het onderwerp van haar profielwerkstuk waarbij zij als praktische opdracht een dichtbundel uitgaf genaamd: 'Kleine Grote Woordjes'. De andere genomineerden waren Yvonne Mulder en Hans Marijnissen, dichters die al aardig wat poëzie- en literaire publicaties op hun naam hebben staan. Lotte verdient als jong talent de ereplaats tussen deze dichters. Zij overweegt om na een tussenjaar haar studie te richten op het therapeutisch werk o.a. met poëzie.

Rennen rond de evenaar (vuur)

Ik zou je o zo graag vertellenHoe ik de zon op handen droeg
En rennend rond de evenaar
De duisternis voor jou versloeg

Hoe ik de bergen deed verschuiven
En elke rots verstelde
De wegen bleef versperren
En de ruimte over jou vertelde

Hoe ik met een enkel woord
De hemel voor je open brak
De stortvloed voor je onderging
en zeeën vulde met gemak

Hoe ik de sterren aan de hemel
Elke nacht voor jou bewoog
En terwijl ze naar beneden vielen
Wenste ik jou mee omhoog

Lotte Hendrickx