Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Erasmus Plus delegatie op bezoek bij Hans Gaillard

Als afsluiting van de projectweek van Europese partnerscholen uit Litouwen, Polen en het Verenigd Koninkrijk ontving Hans Gaillard de delegatie vrijdag 29 maart op het gemeentehuis. Hij benadrukte het belang van Europese samenwerking tussen speciaal onderwijs scholen en de status, die de Emiliusschool op dit gebied heeft in Europa.

Deze school heeft al vele jaren meegedraaid in allerlei Europese samenwerkingsverbanden om bij te blijven met de onderwijsontwikkelingen, maar zeker ook om de eigen kennis te delen met anderen. De Emiliusschool ontwikkelde met wetenschappelijk onderzoek leerlijnen voor kinderen, die soms een ontwikkelingsleeftijd hebben van baby's. Die kun je niet met standaard lesmateriaal vooruit helpen.

Het onderwijs aan deze leerlingen wordt onder andere gegeven in zogenaamde Multi Sensorische therapie Ruimtes. Daarvan zijn er drie aanwezig. Destijds mede gebouwd met subsidies van de Europese Gemeenschap. In elk van deze ruimtes wordt op een andere manier gewerkt aan de ontwikkeling van de zintuigen en het leren in het algemeen. Uniek in Nederland, maar ook in de rest van Europa. Hierover is het boek geschreven 'Hun goed recht', Passend Onderwijs voor leerlingen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen.

'Hun goed recht' beschrijft op welke wijze het onderwijs aan leerlingen met zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperkingen 'passend' gemaakt kan worden. Dit is een boek over de diepe overtuiging dat naar school gaan een recht is en dat passend onderwijs beschikbaar moet komen voor ieder kind in Nederland, ongeacht de ernst en aard van de beperkingen. En dat is 'hun goed recht'!