Met de heemkundekring op reis naar Bruegel

Niet zoals een snelle lezer misschien zou denken naar 'ons eigen Breugel' maar, in het kader van de 450e sterfdag van Pieter Bruegel de Oude, naar Brussel waar hij de laatste jaren van zijn leven verbleef.

Op uitnodiging van het Zwanenverbond bezoekt Heemkundekring Son en Breugel Brussel. Ze doen dat onder leiding van een geboren Brusselaar: Paul De Ridder, doctor in de middeleeuwse geschiedenis. Paul was onder meer Archivaris bij het Algemeen Rijksarchief en Afdelingshoofd bij de Koninklijke Bibliotheek in Brussel en spant zich al jarenlang in om zijn geboortestad beter bekend en meer geliefd te maken. In de loop der jaren begeleidde hij duizenden mensen bij een kennismaking met deze Brabantse stad en de deelnemers zijn enthousiast over zijn uiteenzettingen. Het 'Dagje Brussel' is op zondag 20 oktober en staat grotendeels in het teken van Pieter Bruegel.

Het voorlopige programma is als volgt:
08.30 uur vertrek vanaf het 17 septemberplein in Son.
10.30 uur aankomst in Brussel met koffie of thee in een pittoresk café.
11.30 uur Stadsrondrit per bus: Centraal Station, Koudenberg, Koningsplein, Koninklijk Paleis, Europees Parlement, Jubelpark, Belgisch Parlement, Justitiepaleis, Hallepoort, Hoogstraat (Marollen) met 'Bruegelhuis'.
13.00 uur Gezamenlijke lunch.
14.30 uur Gegidste wandeling door de oude stad: Kapellekerk (waar Pieter Bruegel de Oude in 1563 getrouwd is en in 1569 begraven werd), Koninklijke Bibliotheek (hier stond destijds het paleis van de Oranje Nassau's, de Sint-Joriskapel uit de 15de eeuw bleef bewaard), Koningsplein (voormalig paleis van de hertogen van Brabant), kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele, Martelaarsplein (zetel Vlaamse Regering), Sint-Kathelijne, Zwarte Toren, Sint-Goriksplein, stukje van de oude Zenne, Beursplein, archeologische resten voormalig Minderbroedersklooster met graf van hertog Jan I (1267-1294), Grote Markt, Manneken Pis, Bogaardenstraat (waar Pieter Bruegel de Oude woonde)
17.00 uur Onder het genot van en drankje nemen we afscheid van onze gids en de stad.
18.00 uur Vertrek naar Son en Breugel.

Uiteraard afhankelijk van de belangstelling zullen de kosten van deze dag ca. € 45,00bedragen. Belangstellenden, ook niet-leden van de Heemkundekring, kunnen zich tot 1 mei aanmelden door een mail te sturen naar excursies@hkksonenbreugel.nl onder vermelding van de namen en het adres van de deelnemers. De aanmeldingen zijn voorlopig en worden in volgorde van binnenkomst behandeld.