Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Oppositie en coalitie lijnrecht tegenover elkaar

Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 was er over één punt eensgezindheid binnen alle politieke partijen in Son en Breugel; er moest op een andere wijze politiek worden bedreven. De polarisatie moest een halt worden toegeroepen. Het bleef niet bij woorden, na de zomer werd er een externe adviseur ingehuurd die samen met een werkgroep de bestuursstijl moest gaan verbeteren.

Redacteur: Adrie Neervoort

Andere bestuursstijl
Er werd aan alle partijen om volledige medewerking gevraagd en zij gaven deze met de volle overtuiging dat het beter moest en kon. Ondanks dat er op de achtergrond hard gewerkt werd aan een andere bestuursstijl, bleek daar in de praktijk niets van te merken. Zo liep de voltallige oppositie weg uit een raadsvergadering in december 2018, omdat de vergadering wat hun betreft niet volgens de regels verliep. En liet de coalitie vorige week, een dag voordat zij het wereldkundig zouden maken, de oppositie weten dat zij niet één nieuwe wethouder zouden voordragen maar twee. En daarmee het aantal wethouders op vier zou brengen.

Per direct
De actie zou meer slagkracht geven aan het college. Tegelijkertijd halen ze ook het dossier 'Beschermd Wonen', waar wethouder Frenken over leek te struikelen, bij hem weg. Voor de oppositie is de manier waarop dit allemaal gebeurd een bewijs dat de coalitie wel over bestuurlijk vernieuwing praat, maar niet van plan is te veranderen. De drie oppositiepartijen laten eensgezind weten per direct uit het overleg bestuurlijke vernieuwing te stappen.

Omgangsvormen
Waar Dorpsbelang en VVD nog aangeven later op een ander en beter moment weer deel te willen nemen aan de gesprekken, is D66 er helemaal klaar mee. Volgens de oppositie partijen zijn zij eerlijk en open geweest in alle gesprekken die moesten leiden naar een nieuwe bestuursstijl. Er is gesproken over omgangsvormen en hoe alle partijen elkaar zouden moeten informeren. En natuurlijk is er ook gesproken over de huidige problemen en de toekomst.

Eerlijk en open
VVD, Dorpsbelang en D66 vragen zich nu af hoe eerlijk en open die gesprekken eigenlijk waren. "Wij zijn gewoon belogen er werd vanuit de coalitie helemaal niet eerlijk en open gesproken, dit terwijl wij dit juist wel deden, met als doel een beter bestuursstijl", zo reageert Elly Brocken (Dorpsbelang), die eerder ook al aangaf 'pislink' te zijn over de situatie.

Overleg en respect
De boosheid en de teleurstelling zit niet in het feit dat er nu vier wethouders komen. De meeste pijn zit erin dat zij daar niet in zijn gekend en daarover, zoals je zou verwachten, een gesprek zouden hebben met de voltallige raad. "Zeker als je achter de schermen praat over een bestuursstijl met meer overleg en respect", aldus alle drie de oppositie partijen.

Nieuwe en oude 'zeer'
In de raadsvergadering van 9 mei zal hierover gesproken gaan worden. Tevens zal de oppositie met het voorstel komen het rapport van de externe expert, die gebruikt is voor de eerdergenoemde gesprekken, openbaar te maken. De oppositie vindt dat dit in het belang van de politiek moet kunnen. De eerste signalen vanuit de coalitie geven aan dat zij daar toch anders over denken. Het nieuwe en oude 'zeer' stapelen zich maar op binnen de Sonse politiek. Een nieuwe bestuursstijl lijkt daarom verder weg dan ooit.

Oplossingen en besluiten
Aan burgemeester Hans Gaillard, die zelf volgens eigen zeggen ook verrast was door het voordragen van maar liefst twee nieuwe wethouders, de taak om de aandacht weer terug te laten keren naar waar het om gaat. Oplossingen bedenken en besluiten nemen in het belang van Son en Breugel door de gekozen politieke partijen in het belang van hun achterban.