Opening expositie Iris Hurkmans
Opening expositie Iris Hurkmans Foto: Wil Feijen

Laatste expositie in oude gemeentehuis voor Iris Hurkmans en haar leerlingen

lris Hurkmans opende op woensdag 17 april haar expositie in het gemeentehuis van Son en Breugel. Het is de laatste expositie voor de grote renovatie van het gemeentehuis. Het is een bijzondere expositie, er zijn niet alleen werken van Iris te bewonderen, maar ook die van haar leerlingen uit Son en Breugel.

Redacteur: Adrie Neervoort
Fotograaf: Wil Feijen

Iris Hurkmans heeft haar jonge jaren in Son en Breugel doorgebracht, evenals haar tijd op de basisschool. Iris woonde aan de Boslaan met als buurman de bekende kunstschilder Leo Achterberg. Zij vertrok na de middelbare school naar het buitenland om te gaan studeren. Daarna is Iris werkzaam geweest in verschillende landen in de hotel branche. Uiteindelijk is ze teruggekomen naar Nederland om zich samen met haar man en drie kinderen in Veghel te vestigen.

Alweer 20 jaar geleden is Iris begonnen met schilderen, na verkenningen met olieverf en aquarel heeft zij zich de laatste 15 jaar volledig toegelegd op het schilderen met acryl. Iris is expressief en zo schildert ze ook. Opmerkelijk dat doeken met zoveel energie juist uitnodigen tot contemplatie en verstilling: 'doek vol, hoofd leeg' is dan ook haar motto. Sinds vijf jaar geeft Iris lessen in haar atelier in Veghel. Verschillende mensen uit Son en Breugel hebben de weg naar haar atelier gevonden.

De expositie bevat een aantal abstracte werken van Iris, met daarnaast doeken van Hettie v.d. Wetering, Moniek van Veldhoven-Raaijmakers, Willemien Beniers, Anja Mertens, Mariƫlle Baijens, Anke van Heeswijk, Marjon Bazelmans, zeven van haar Son en Breugelse cursisten.

De expositie is te bezoeken tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.