Lezing over 'slaapstoornis' goed bezocht

Nijnsel - Het is woensdagavond, de zaal van 'De Beckart' zit al aardig vol als gastspreker Piet Maandonks arriveert voor de lezing 'slaapstoornis' bij Zij Actief Nijnsel. Voor deze avond waren ook leden van omringende vrouwenverenigingen en leden KBO Nijnsel uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Piet Maandonks is werkzaam bij centrum slaapgeneeskunde Kempenhaeghe in Heeze, als coördinator slaapverpleegkundigen. Vol overgave vertelde hij over wat slapen is, waarom men slaapt en over de verschillende slaapstoornissen. In totaal zijn er wel 80 soorten bekend over de gehele wereld.

Uitleg werd gegeven over de symptomen die je zelf ook kunt zien, als je goed naar een kind of volwassene kijkt wanneer deze ligt te slapen. Maar niet alles is met het blote oog te zien, dus wordt er op verschillende manieren onderzoek gedaan. Een patiëntenkamer ziet er bijvoorbeeld op het oog uit als een hotelkamer, maar is uitgerust met camera's en meetapparatuur achter plafond en de wanden. Om zo op een meest normaal mogelijke manier patiënten te observeren tijdens het onderzoek.


Met een powerpoint presentatie en beeldmateriaal gaf deze lezing extra inzicht in de verschillende soorten slaapstoornissen die er zijn. Enkele behandelmethoden werden globaal uitgelegd. Ook tips wat je zelf kunt doen om beter te kunnen (in) slapen werden gegeven. Een lezing, waarbij geïnteresseerd werd geluisterd door alle aanwezigen, dat je bijna een speld kon horen vallen.