Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Adrie Neervoort

Nieuw uiterlijk hulpverleningsvoertuigen

Hulpverleningsvoertuigen van de overheid krijgen, na 25 jaar, een nieuw uiterlijk. De bekende strepen van politie, brandweer en ambulance, ook wel 'striping openbare orde en veiligheid' (OOV-striping) genoemd, worden vernieuwd. Tevens wordt de striping op de voertuigen van de Koninklijke Marechaussee, Reddingsbrigade Nederland, Veiligheidsregio's en Defensie aangepast.

Folies zorgen er op dit moment voor dat het licht vooral 's nachts beter reflecteert waardoor de strepen in het donker nog beter zichtbaar zijn. In het nieuwe uiterlijk worden de strepen tweemaal zo breed en iets hoger geplaatst. Deze wijziging sluit beter aan bij het ontwerp van de moderne voertuigen, die ronder en breder van vorm zijn. Verder zijn twee kleuren verhelderd; de roodoranje streep van politie en Marechaussee wordt rood, net als van de ambulance. De Marechaussee krijgt een iets aangepaste tint blauw.

Geleidelijk zichtbaar
Om de kosten zo laag mogelijk te houden krijgen de voertuigen bij vervanging de nieuwe strepen. Het verbeterde ontwerp wordt daardoor geleidelijk zichtbaar in het straatbeeld. Het ontwerp is beschermd en het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) is namens de minister van Justitie en Veiligheid aangewezen om het gebruik te reguleren en controleren.