Sporthal De Landing
Sporthal De Landing Foto: Adrie Neervoort

Lekkend dak sporthal De Landing aangepakt

Wat een sportief, kloppend hart van sportpark De Gentiaan zou moeten worden, is uiteindelijk een hoofdpijndossier voor de gemeente geworden.

Redacteur: Adrie Neervoort

Trots
Een laagdrempelige sportvoorziening voor een zo breed mogelijk publiek. Een vriendelijk, beeldbepalend gebouw, dat de aandacht zou trekken van de voorbijgangers op de Rooijseweg. Maar ook een beeldbepalend gebouw voor de sporters die in een unieke en goed uitgeruste sporthal topprestaties kunnen leveren. Een ontmoetingsruimte voor jong en oud, voorzien van de modernste technieken op het gebied van duurzaamheid, energiebeheer en luchtbehandeling. Kortom: een gebouw om trots op te zijn. In 2011 werd gestart met de bouw en op 5 februari 2012 vond de officiƫle opening plaats.

Negatieve aandacht
Sinds de opening trekt het gebouw inderdaad de aandacht, maar dan in negatieve zin. De aannemer ging tijdens het bouwproces failliet en nam in zijn vrije val het installatiebureau mee. De gemeente heeft bouwbedrijf Gebr. Van Stiphout bereid gevonden om de rest van het bouwproces af te ronden.

Aanpak van gebreken
Sinds de ingebruikname van De Landing vertoont het gebouw een groot aantal gebreken. De klimaatbeheersing werkte niet naar behoren, wat resulteerde in een hoge energierekening. Er waren lekkages en vochtproblemen in de kleedkamers. Los van een aantal andere, kleine gebreken waren er knelpunten in de bereikbaarheid en rolstoelvriendelijkheid van het gebouw. Een deel van de kosten probeerde de gemeente te verhalen op de aannemer, maar zonder succes.

Problemen met dak
Al eerder was er sprake van problemen met het dak van de sporthal. Er waren verschillende lekkages in het hellende dak. Uit onderzoek is gebleken dat het dak niet volgens de geldende eisen en richtlijnen is uitgevoerd. Zo zouden de dakplaten aan de buitenkant elkaar niet voldoende overlappen, waardoor er water tussen de platen op het dak naar binnen kan stromen.

Garantie
Voor het dak is een garantie van 10 jaar overeengekomen, met betrekking tot waterdichtheid en isolerend vermogen. Doordat de sporthal op 6 juli 2012 is opgeleverd, vallen de gebreken aan het dak nog binnen de garantie. Bouwbedrijf Gebr. Van Stiphout is gevraagd om de gebreken aan het dak van sporthal De Landing binnen vier maanden te herstellen. De herstelkosten zouden moeten vallen onder de overeengekomen garantie voor dak(bedekking) met betrekking tot waterdichtheid en isolerend vermogen.